Pregled - svet, 24. 11. (četrtek)

Ljubljana, 24. novembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 24. novembra.

BRUSELJ - Srbija in Kosovo sta se pozno v sredo dogovorila o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti, ki jih je povzročila zahteva Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Kosovo bo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije, Srbija pa izdajati nevtralne tablice. Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell voditelja obeh držav povabil na nadaljevanje pogajanj za normalizacijo odnosov na podlagi predloga EU.

KIJEV/NEW YORK - Tri nuklearke v Ukrajini, ki so še vedno pod nadzorom Kijeva, so ponovno priključili na električno omrežje. Večina prebivalcev Kijeva in več drugih mest je še naprej ostajala brez elektrike. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta v sredo napovedal, da bo Rusija nadaljevala napade na Ukrajino, dokler Kijev ne bo sprejel "realističnega" pristopa do pogajanj. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru ruske napade označil za zločin proti človeštvu.

ŽENEVA - Na izrednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice so članice obsodile nasilno zatiranje protestnikov v Iranu in v luči tega izglasovale ustanovitev misije za ugotavljanje dejstev, ki bo preučila vse s tem povezane kršitve pravic. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je med zasedanjem pozval Iran, naj preneha uporabljati nepotrebno silo nad protestniki.

MOSKVA - Ruska duma je potrdila t. i. zakon o prepovedi propagande LGBTQ, ki med drugim prepoveduje širjenje "homoseksualne propagande" oziroma vsako pozitivno prikazovanje istospolnih odnosov. Zakon se tiče objav na družbenih omrežjih ter vsebin knjig, filmov, medijev in oglaševanja. Zakon mora potrditi še zgornji dom ruskega parlamenta, nakar ga bo podpisal predsednik Vladimir Putin.

BRUSELJ - Ministri članic EU, pristojni za energetiko, so razpravljali o v torek predstavljenem predlogu Evropske komisije za vzpostavitev mehanizma za omejevanje izjemno visokih cen plina. Države članice EU so se različno odzvale na predlog - kot je pred zasedanjem ministrov povedal italijanski minister, je do predloga kritičnih 15 držav.

STRASBOURG - Evropski parlament je ocenil, da 17 ukrepov, ki jih je Madžarska predlagala za izboljšanje vladavine prava v državi, "ne zadostuje za odpravo obstoječega sistemskega tveganja za finančne interese EU". Poslanci zato vztrajajo, da evropska kohezijska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov za Madžarsko ostanejo zamrznjena.

BUDIMPEŠTA - Madžarski parlament bo vstop Finske in Švedske v zvezo Nato potrdil v začetku prihodnjega leta, je napovedal madžarski premier Viktor Orban. Pristopna protokola dvojice držav je sicer doslej ratificiralo 28 članic Nata, končno soglasje pa morata podati le še madžarski in turški parlament.

VARŠAVA/KIJEV - Poljska je v sredo predlagala, da bi nemške protiraketne sisteme Patriot namestili v zahodno Ukrajino. Kijev je predlog že podprl. Berlin je protiraketne sisteme Patriot Varšavi ponudil po incidentu prejšnji torek, v katerem je raketa iz Ukrajine zadela poljsko vas Przewodow, ki leži okoli šest kilometrov od meje z Ukrajino, in ubila dva civilista.

STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri obžaluje smrt več tisoč delavcev migrantov, ki so sodelovali pri pripravi svetovnega prvenstva v nogometu, ki se je v nedeljo začelo v Katarju. Državo gostiteljico in Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) poziva k plačilu odškodnine vsem žrtvam zlorab v zvezi s plačami in svojcem umrlih delavcev.

BRUSELJ - Evropski parlament je odobril dogovor s Svetom EU, s katerim se potne listine, ki jih je Rusija izdala na zasedenih ozemljih v Ukrajini in na separatističnih ozemljih v Gruziji, ne bo sprejemalo kot veljavnih za namene izdajanja vizumov ali pri prečkanju zunanjih meja EU. Preden zakonodaja stopi v veljavo, jo mora odobriti še Svet EU.

KUALA LUMPUR - Malezijski kralj Abdullah je po posvetu z vsemi političnimi strankami za novega premierja izbral dolgoletnega opozicijskega voditelja Anwarja Ibrahima. 75-letni Anwar, ki je že prisegel za položaj, je med prvimi potezami napovedal zmanjšanje števila ministrov ter znižanje ministrskih plač.

PEKING - Na Kitajskem so v sredo glede na uradne podatke zabeležili največ novih okužb z virusom sars-cov-2 v enem dnevu od začetka pandemije covida-19. Kitajske oblasti medtem nadaljujejo s strogimi zajezitvenimi ukrepi. Zaprtje so po sredinih protestih po novem odredile tudi za milijonski Zhengzhou.

ZAGREB - Potem ko hrvaški predsednik Zoran Milanović v torek ni želel dati soglasja za sodelovanje hrvaške vojske v evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov, je hrvaška vlada predlog zakona o tem sodelovanju poslala v odločanje parlamentu. Na odločitev vlade se je Milanović znova odzval s trditvijo, da ni v skladu z ustavo.

spo/spo
© STA, 2022