Pregled - svet, 22. 11. (torek)

Ljubljana, 22. novembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 22. novembra.

PRIŠTINA - Kosovski premier Albin Kurti je ponoči sprejel predlog ZDA, da za 48 ur preloži začetek izrekanja glob za lastnike vozil s srbskimi registrskimi oznakami. Preložitev začetka veljavnosti ukrepa je zahteval ameriški veleposlanik v Prištini Jeff Hovenier, da bi ZDA in Evropska unija s Prištino in Beogradom v tem času našli odgovor na rešitev krize. Na nujnih pogovorih, ki jih je s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Kurtijem v ponedeljek v Bruslju sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, rešitve krize zaradi registrskih tablic na Kosovu namreč niso dosegli. Srbski predsednik se je po neuspelih pogovorih ponoči sešel s predstavniki kosovskih Srbov.

PULJ/TRST - Močno deževje in veter sta prizadela velik del severnega Jadrana. Poplave so zajele Pulj, Reko, otok Cres in Rovinj, kjer so zaradi poplavljanja v nekaterih delih mesta prekinili promet, poročajo lokalni mediji. Poplavljajo je tudi po obalnih krajih Dalmacije. Državni hidrometeorološki zavod je za celotno jadransko obalo razglasil rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme. V Gradežu v Italiji pa so v pričakovanju poslabšanja vremena zaprli šole, igrišča in parki. Pripravili so se tudi na visoko plimovanje morja. Za podobne, a manj obsežne ukrepe so se odločile tudi oblasti v Trstu.

CELOVEC - Avstrijski kancler Karl Nehammer je dan pred obiskom v Zagrebu dejal, da njegova država ne bo vložila veta na vstop Hrvaške v schengensko območje, saj ta zgledno izpolnjuje zahteve glede varovanja meje. Po poročanju avstrijskega časnika Kleine Zeitung to pomeni, da je grožnja Dunaja z vetom namenjena Bolgariji in Romuniji. "Migrantskega pritiska iz Hrvaške proti severu skorajda ne čutimo. Glede na to, da Hrvaška zgledno izpolnjuje zahteve glede varovanja meje, tu ne vidim problema. O državah se glasuje posamično," je v Celovcu novinarjem dejal avstrijski kancler.

STRASBOURG/BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila pravno podlago za omejevanje cen plina na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF. Predlaga mehanizem, v skladu s katerim bi zgornjo mejo na TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih.

HERAKLION - Grška obalna straža je na morju blizu Krete po dramatični reševalni akciji, ki jo je oviral močan veter, rešila več sto ljudi. Obalna straža je pred tem sporočila, da naj bi bilo na krovu do 500 ljudi, in sicer na podlagi klica na pomoč, ki so ga potniki poslali v ponedeljek po polnoči, ko so pluli južno od Krete.

TEHERAN - Iran je v jedrskem obratu v Fordu južno od Teherana prvič začel postopek bogatenja urana do 60 odstotkov. To močno presega omejitve iz jedrskega sporazuma iz leta 2015, je pa še vedno nižje od 90-odstotnega bogatenja urana, potrebnega za izdelavo jedrske bombe. Omenjeni mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu so po večletnih pogajanjih z Iranom leta 2015 sklenile ZDA, Rusija, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Kitajska. V skladu z njim naj bi Iran ne uporabljal spornega podzemnega objekta v Fordu, bogatenje urana pa naj bi omejil na 3,67 odstotka.

RIM - Nova desna italijanska vlada premierke Giorgie Meloni je potrdila predlog proračuna za leto 2023, v katerem je večina od skoraj 35 milijard evrov izdatkov predvidena za blaženje energetske krize. Predlog bo poslala v parlament, kjer ga lahko še dopolnijo, do konca leta pa ga morata sprejeti oba domova parlamenta. Prednostna naloga vlade je preprečiti recesijo v prvih mesecih prihodnjega leta in njene morebitne socialne posledice.

STRASBOURG - Evropski poslanci bodo prekinili vezi z iranskimi predstavniki in institucijami, je v ponedeljek na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sporočila predsednica Roberta Metsola. Poslanci so sicer tudi odločili, da na dnevni red uvrstijo resolucijo o spornem svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, ter opravili razpravo o Madžarski.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obljubil, da bo Turčija, poleg dozdajšnjih zračnih napadov, kmalu izvedla kopensko operacijo proti kurdskim položajem na severu Sirije. S tem turški voditelj kljubuje pozivom ZDA, Nemčije in Rusije k deeskalaciji napetosti v regiji. "Z našimi letali, topovi in brezpilotnimi letali že nekaj dni bdimo nad teroristi. Če bo Bog dal, jih bomo kmalu izkoreninili še z našimi tanki, topništvom in vojaki," je dejal Erdogan.

CARACAS - Kolumbijska vlada in Nacionalna osvobodilna vojska (ELN), zadnja priznana skupina upornikov v državi, sta v ponedeljek v Venezueli prvič po prekinitvi pogovorov leta 2019 znova začeli mirovna pogajanja. Prvi krog pogajanj bo trajal dvajset dni, na prvem srečanju pa sta strani zapisali, da je cilj pogovorov gradnja miru in trajni kompromisi.

DŽAKARTA - Reševalci po ponedeljkovem potresu na indonezijskem otoku Java, v katerem je umrlo več kot 100 ljudi, pod ruševinami intenzivno iščejo preživele. Prizadeto območje je obiskal indonezijski predsednik Joko Widodo, ki je ponudil odškodnino za žrtve ter ukazal pristojnim organom, naj mobilizirajo svoje osebje in prednostno evakuirajo žrtve.

BIRMINGHAM - Republikanska guvernerka Kay Ivey je v ponedeljek ustavila izvrševanje smrtnih kazni v Alabami in ukazala temeljito revizijo postopka, potem ko v tej ameriški zvezni državi četrtek že tretjič od leta 2018 niso uspeli usmrtiti obsojenca z injekcijo. Alabama je edina ameriška zvezna država od leta 2017, ki je morala ustaviti usmrtitev med izvajanjem. Leta 2017 so v Ohiu ustavili usmrtitev obsojenke, ker niso našli žile.

CAPE CANAVERAL - Vesoljska kapsula Orion ameriške vesoljske agencije Nasa je v ponedeljek dosegla Luno, obkrožila njeno oddaljeno stran in se s testnimi lutkami namesto astronavtov utirila v njeno orbito. To je prvi obisk Lune z Nasino kapsulo po programu Apollo pred 50 leti, vreden pa je 4,1 milijarde dolarjev. Kapsula se je temni strani Lune 370.000 kilometrov od Zemlje približala na 130 kilometrov, njene kamere pa so Nasi poslale fotografijo Zemlje.

DOHA - Presenetljiva zmaga Savdske Arabije nad Argentino z 2:1 na svetovnem prvenstvu v Katarju je sprožila vsesplošno evforijo v islamski kraljevini. Tamkajšnji vladar kralj Salman je namreč za sredo odredil državni praznik oziroma dela prost dan.

akt/akt
© STA, 2022