Pregled - Slovenija, 22. 11. (torek)

Ljubljana, 22. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 22. november.

LJUBLJANA - DZ je opravil obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Finančni minister Klemen Boštjančič je ob njuni predstavitvi izpostavil trenutne negotove razmere, zaradi česar ni zadovoljen z višino primanjkljaja. A, kot je dodal, sta kljub temu razvojno naravnava. V opoziciji so do predloga proračunov pričakovano kritični. Opozarjajo predvsem na visoko rast odhodkov, ki bodo prihodnje leto najvišji doslej. O dokumentih bodo glasovali v sredo.

LJUBLJANA - Vlada bo zakonodajne predloge za naslovitev energetske draginje v gospodarstvu sprejemala prihodnji teden, je po srečanju z gospodarstveniki dejal predsednik vlade Robert Golob. Imajo pa v gospodarstvu nekatere pripombe in predloge zaradi slovenskih specifik. Na vladi napovedujejo, da se bodo o njih še usklajevali z Evropsko komisijo. Poleg sheme državne pomoči zaradi visokih cen elektrike in plina je med drugim predvidena še shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi bo do četrtka potekalo predčasno glasovanje o vladnih zakonih o Radioteleviziji Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, lahko svoj glas oddajo med 7. in 19. uro.

LJUBLJANA - Del države je zajel močan veter, ki je največ težav povzročil na Ajdovskem in na Obali. Zaradi močnega vetra so priprli koprsko pristanišče. V Piranu je morje ob izjemno visoki plimi zalilo nižje ležeče predele mesta. Voda je povzročala škodo v pritličnih stanovanjih in lokalih ter na avtomobilih, ki jih lastniki niso umaknili. Ponekod po državi je tudi snežilo, a po podatkih vremenoslovcev nižine večinoma ostajajo brez snežne odeje. Po napovedih vremenoslovcev pa naj bi po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije dež ponoči prešel v sneg.

LJUBLJANA/DUNAJ - Uradni obisk avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna v Sloveniji, ki je bil predviden za petek, je prestavljen na predvidoma začetek decembra, so sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja, ki ga je povabil na obisk. Razloga niso sporočili, so pa avstrijski mediji te dni poročali, da je Van der Bellen zbolel za covidom.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je sprejel odstopno izjavo dosedanjega poslovnega direktorja družbe Marka Štrigla. Družba bo imela tako odslej dvočlansko poslovodstvo, ki ga sestavljata generalni direktor Tomaž Štokelj in poslovni direktor Uroš Podobnik.

LJUBLJANA - DVK je delnim neuradnim izidom drugega kroga volitev predsednika republike prištela še glasovnice po pošti iz tujine. Te izidov volitev niso spremenile. Nataša Pirc Musar je prejela 56,68 odstotka glasov iz tujine, Anže Logar pa 43,32 odstotka. Po pošti iz tujine je glasovalo 5995 volivcev.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za notranje zadeve so podpisali pogodbo za dobavo tretjega večnamenskega transportnega helikopterja Leonardo AW169. Skupna vrednost pogodbe znaša 14.408.532 evrov z DDV, kar zajema vrednost helikopterja z usposabljanjem osebja in vzdrževanjem, so sporočili z ministrstva.

PORTOROŽ - Delegati sindikata Sviz so na kongresu sprejeli poseben poziv vladi, naj takoj odpravi zaostanke pri vrednotenju dela v vzgoji in izobraževanju, v znanosti in kulturi. Če pripravljenosti za sklenitev sporazuma o tem na vladni strani ne bo, pa glavni stavkovni odbor Sviz pozivajo, naj odloča o nadaljevanju splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

LJUBLJANA - Zdravniški sindikati in vlada so nadaljevali pogajanja o plačah, ki jih minister Danijel Bešič Loredan želi zaključiti do konca meseca. V decembru namreč pričakuje začetek pogajanj o zdravstvenem stebru v enotnem plačnem sistemu. V sindikatu Fides so bili po srečanju zadržani, popoldne se je sestal glavni stavkovni odbor.

MURSKA SOBOTA - Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. Več informacij bodo pristojne službe posredovale v sredo. Po dosedanjih podatkih je v vzhodni Sloveniji trenutno potrjenih deset primerov. Vir okužbe pa v tem trenutku še ni znan.

LJUBLJANA - Tri leta od začetka epidemije covida-19 so bolnikom za zdravljenje na voljo številna zdravila, ob dostopnem in še vedno smiselnem cepljenju proti covidu-19 pa so tako razmere v bolnišnicah stabilne, so strokovnjaki poudarili na okrogli mizi STAznanost. Poudarili so, da so zdravila varna zaradi strogih postopkov registracije.

LJUBLJANA - Če so bile razmere zaradi epidemije covida-19 zadnji dve jeseni kritične, so tokratno jesen kljub nezanemarljivemu številu dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom za zdaj stabilne. Nekaj negotovosti je zaradi porasta novih podrazličic koronavirusa, a strokovnjaki poudarjajo, da za zdaj ni poročil o težjih potekih covida-19.

LJUBLJANA - Skupina Triglav je v prvih devetih mesecih vknjižila 1,24 milijarde evrov prihodkov, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Obračunala je za 1,15 milijarde evrov kosmate premije, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa se je znižal za štiri odstotke na 72,1 milijona evrov.

LJUBLJANA - Sklad Alfi PE je z družbo za upravljanje Generali Investments podpisal pogodbo za prenos upravljanja sklada zasebnega kapitala Generali Growth Equity Fund (GEF), so sporočili iz Generali Investments. Vrednosti posla niso navedli, za zaključek transakcije pa morajo pridobiti še ustrezna dovoljenja.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo poslalo osnutek zakona, po katerem bi med drugim pozimi zagotovili zmanjšanje porabe elektrike v konicah in subvencionirali proizvodnjo elektrike iz OVE. Denar bi med drugim zagotovili z določilom, da bi prihodki od prodaje elektrike nad določeno ceno pripadli državnemu proračunu.

LJUBLJANA - Geodetska uprava RS je zaključila evropsko financiran program projektov eProstor, v okviru katerega je med drugim digitalizirala in povezala nepremičninske evidence ter omogočila elektronsko poslovanje na področju urejanja prostora in upravljanja nepremičnin.

LJUBLJANA - V sklopu 38. Slovenskega knjižnega sejma so podelili vseslovenska knjižničarska priznanja - zlate hruške. Podelili so štiri priznanja in 119 znakov zlata hruška, vsi pa so sinonim za kakovostno izvirno in prevodno otroško in mladinsko literaturo. V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga je strokovna komisija priznanje namenila knjigi Romeo in Julija iz sosednje ulice: pesmi in ena tragedija s hollywoodskim koncem Vinka Möderndorferja, ki jo je ilustriral Jure Engelsberger (Miš založba). Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga je prejela knjiga Mihaela Glavana Naš Jurčič: 1844-1881, ki jo je ilustriral Damijan Stepančič (Mestna knjižnica Grosuplje).

ap/bst/akt/zc/kb/tv/ap
© STA, 2022