Pregled - šport, 22. 11. (torek)

Ljubljana, 22. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 22. novembra.

DOHA - Na nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju je za zgodbo dneva poskrbela reprezentanca Savdske Arabije, ki je na prvi tekmi skupine C premagala Argentino z 2:1. Dvoboj na stadionu Lusail Iconic je sodil Slovenec Slavko Vinčić, ki je imel s svojo ekipo precej dela. Branilka naslova Francija je v skupini D s 4:1 premagala Avstralijo, pred tem sta se Danska in Tunizija razšli z 0:0. V skupini C pa sta 0:0 igrali Mehika in Poljska.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije tudi po petem krogu evropskega pokala ostajajo brez zmage. V Stožicah so izgubili proti ukrajinskemu Prometeju z 89:94. Za varovance trenerja Jurice Golemca je to tretji poraz na domačem parketu. Premoč so morali priznati tudi katalonskemu Juventutu in Bursasporu iz Turčije. Najboljša strelca pri Ljubljančanih sta bila Josh Adams z 19 točkami in Yogi Ferrell, ki jih je zbral 18.

LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so na tekmi drugega turnirja srednjeevropske lige premagali Calcit Volley s 3:1 (-23, 22, 19, 25).

LJUBLJANA - Namiznoteniška zveza Slovenije ima novega predsednika. Na izredni skupščini je na to mesto izglasovala Aleksandra Igorja Dreua, ki je na volitvah za naslednika Marjana Hribarja, ta je pred dobrim mesecem odstopil, premagal Ernesta Mencigarja. Dreu, 54-letni Mariborčan, je dobil 18 glasov, Mencigar deset, ena glasovnica je bila neveljavna. Dreu bo delo opravljal vsaj eno leto oziroma do redne volilne skupščine.

LJUBLJANA - Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je na 28. redni seji med drugimi potrdil gradiva za volilno skupščino 16. decembra v Ljubljani, na kateri bodo izbirali novo vodstvo. Za predsednika se potegujejo Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik. Bobinac je tokrat znova predlagal, da bi bilo glasovanje elektronsko, kar sta podprla tudi Barada in Enzo Smrekar. Sodržnik je dejal, da so o tem razpravljali že na prejšnji seji IO, a je po pravilih OKS ta odločitev v pristojnosti skupščine in sedaj volilne komisije, ki se za to ni odločila.

LJUBLJANA - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič, ki je 10. oktobra prestal operacijo rame, še pred tem pa pri predsedniku Borutu Pahorju prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge, še ni nared po poškodbi. Zato 27. novembra ne bo nastopil na dobrodelni kolesarski dirki v Monaku. Na kriteriju bo po istih cestah, po katerih je speljana dirka formule 1, nastopil vodilni kolesar sveta Tadej Pogačar.

CHICAGO - Košarkarji Chicago Bulls, katerih barve v severnoameriški ligi NBA zastopa tudi slovenski zvezdnik Goran Dragić, so poskrbeli za odmevno zmago. Biki so v domači dvorani United Center slavili zmago proti Boston Celtics s 121:107, s katero so obenem zaustavili zmagoviti niz devetih tekem najboljše ekipe prvenstva NBA ta čas. Dragić je tokrat odigral sedem minut, vendar je v tem času njegova statistika ostala prazna. Pri trčenju s Samom Hauserjem je moral v prvi četrtini zaradi poškodbe leve rame zapustiti parket. Sicer se je v drugi vrnil na igrišče, vendar ni mogel igrati, zato je kmalu končal na klopi.

MANCHESTER - Nogometni klub Manchester United in portugalski reprezentant Cristiano Ronaldo sta se sporazumno razšla, je sporočil angleški klub. Sedemintridesetletni prejemnik petih zlatih žog je bil član Manchester Uniteda od 2003 do 2009 ter ponovno od 27. avgusta 2021. Cristiano Ronaldo je trenutno na svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer ga prva tekma s portugalsko reprezentanco čaka v četrtek proti Gani.

lr/ic/gj/jz/zzb/alz/zza/zzb
© STA, 2022