Pregled - šport, 20. 11. (nedelja)

Ljubljana, 20. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 20. novembra.

DOHA - V Katarju se je začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu. Na uvodni tekmi skupine A je Ekvador premagal domačo reprezentanco z 2:0 (2:0). Oba gola je dosegel Enner Valencia, ki je v 16. minuti izkoristil najstrožjo kazen, 15 minut kasneje pa je bil natančen še z glavo. Prva tekma svetovnega prvenstva se je pričakovano končala z zmago južnoameriškega predstavnika. Ekvadorci so bili precej boljši tekmec, premoč pa so z dvema goloma kronali v prvem polčasu. Naslednja tekma Ekvadorce čaka v petek proti Nizozemski, Katar se bo isti dan pomeril s Senegalom.

LJUBLJANA - Slovenska nogometna reprezentanca je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 v Stožicah na prijateljski tekmi premagala Črno goro z 1:0 (1:0). Za Slovenijo je zadel Miha Zajc v 42. minuti. Naslednje dolžnosti izbrance Matjaža Keka čakajo marca prihodnje leto, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. V teh bodo Slovenci v skupini H igrali proti Danski, Finski, Kazahstanu, Severni Irski in San Marinu.

LJUBLJANA - Norveška ženska rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na letošnjem evropskem prvenstvu v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Na finalni tekmi v Ljubljani je premagala Dansko s 27:25 (12:15), v tekmi za bronasto odličje pa je bila Črna gora po podaljšku boljša od Francije s 27:25 (22:22, 13:12). Za Norvežanke je to že deveta zlata kolajna na celinskih tekmovanjih.

LEVI - Uvodna slaloma v Leviju na Finskem, kjer so po odpadlih preizkušnjah izpeljali žensko premiero svetovnega pokala v alpskem smučanju, sta bila uspešna za slovenski tekmovalki Ano Bucik in Nejo Dvornik. Bucikova je v soboto osvojila šesto mesto, Dvornikova je bila 23., zgolj 24 ur kasneje pa sta Slovenki osvojili 13. oziroma 15. mesto. Američanka Mikaela Shiffrin je zmagala na obeh slalomih v Leviju.

LJUBLJANA - Črnogorska ženska rokometna reprezentanca je po zmagi po podaljšku s 27:25 (22:22, 13:12) nad Francijo osvojila bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Finalna tekma med Dansko in Norveško se bo v Ljubljani pričela ob 20.30.

CARDIFF - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v zadnji tekmi turnirja 3. kroga celinskega pokala v Cardiffu (skupina E) izgubili s francosko ekipo Angers z 1:4 (0:2, 1:1, 0:1). S tem porazom so Jeseničani ostali brez možnosti za napredovanje na zaključni turnir sredi januarja, kamor sta se uvrstila domača ekipa Cardiff Devils in Angers. Iz druge skupine v Nitri sta se na zaključni turnir uvrstila Nitra in Asiago.

TORINO - Srb Novak Đoković je zmagovalec zaključnega teniškega turnirja serije ATP v italijanskem Torinu. Petintridesetletni Srb je po uri in 32 minutah ugnal Norvežana Casperja Ruuda s 7:5, 6:3 in se na vrhu lestvice s šestimi naslovi izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Đoković je na turnirjih najboljše osmerice slavil v letih 2008, 2012, 2013, 2014 in 2015, medtem ko je Federer zmagal v letih 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 in 2011. Lani je ob prvi izdaji tega turnirja v Torinu slavil Nemec Alexander Zverev.

ABU DABI - Svetovni prvak Max Verstappen z Red Bullom je zmagovalec zadnje dirke sezone 2022 svetovnega prvenstva formule 1. Drugo mesto je v Abu Dabiju za Nizozemcem osvojil Monačan Charles Leclerc s Ferrarijem, tretji je bil drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez. Današnja dirka je odločala o končnem drugem mestu v seštevku, privozil si ga je Leclerc. Zadnjo dirko v karieri, natančno 299., pa je danes odpeljal nekdanji svetovni prvak Sebastian Vettel, Nemec iz ekipe Aston Martin je z desetim mestom še ujel zadnjo točko.

SEATTLE - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL v Seattlu z moštvom Kraken izgubili po podaljšku, bilo je 2:3. Slovenski kapetan gostov Anže Kopitar v 19:36 minute ni dosegel točke, sprožil je en strel na vrata domačih. Srečanje je po dveh minutah in 23 sekundah dodatnega dela odločil Jordan Eberle.

tb/ad/alz/lr/am/jz/ic
© STA, 2022