Pregled - Slovenija, 20. 11. (nedelja)

Ljubljana, 20. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 20. novembra.

SPREMENJENO LJUBLJANA - V 212 občinah po Sloveniji so potekale lokalne volitve, na katerih so volivci poleg županov volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Po zadnjih podatkih, ki niso dokončni, je bila volilna udeležba v prvem krogu lokalnih volitev nekaj manj kot 45-odstotna, pred štirimi leti je bila nekaj več kot 51-odstotna.

NOVO LJUBLJANA - Po skoraj polovici preštetih glasov se ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću obeta peti mandat z 62-odstotno podporo, v Mariboru pa se bosta v drugem krogu 4. decembra pomerila sedanji župan Saša Arsenovič (36,6 odstotka) in Franc Kangler (27,5 odstotka). Med mestnimi občinami se bosta v Kranju v drugem krogu pomerila sedanji župan Matjaž Rakovec in Ivo Bajec, v Celju aktualni župan Bojan Šrot in Matija Kovač, v Novi Gorici sedanji župan Klemen Miklavič in izzivalec Samo Turel, v Murski Soboti Andrej Mešič in Damjan Anželj, v Krškem pa neodvisna kandidata Dušan Šiško in Janez Kerin. V Kopru je, kot kaže, v prvem krogu zmagal sedanji župan Aleš Bržan, tako kot ptujska županja Nuška Gajšek, novomeški župan Gregor Macedoni, velenjski župan Peter Dermol ter slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki ni imel protikandidata.

LJUBLJANA - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki je nastopil v soboto opolnoči, do zaprtja volišč, to je do 19. ure, prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat za notranje zadeve med njimi obravnava 32 zadev, za katere dejansko obstaja sum o kršitvi volilnega molka, med njimi prednjačijo sporne objave in vsebine na družbenih omrežjih, pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil.

ŠARM EL ŠEJK - Podnebna konferenca ZN v Egiptu se je sklenila s sprejetjem skupne izjave, katere del je dogovor o skladu za izplačila finančne pomoči državam v razvoju zaradi škode podnebnih sprememb, ni pa dodatnih zavez za zmanjšanje izpustov ali opustitev rabe fosilnih goriv. Minister za okolje Uroš Brežan je ocenil, da je bil dosežen preboj na področju solidarnosti, na področju blažitve podnebnih sprememb pa po njegovih besedah še nismo tam, kjer bi si želeli biti. Vseeno sta z glavno slovensko pogajalko Tino Kobilšek odločitev o vzpostavitvi sklada pomoči državam v razvoju ocenila kot pozitivno.

LJUBLJANA - Dogovor o finančni pomoči državam v razvoju zaradi posledic podnebnih sprememb je bil bolj kot ne potreben na simbolni ravni, je zaključke podnebnega vrha v Egiptu ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Obenem je bila kritična do slabega izplena na področju zmanjševanja izpustov in konkretnejših zavez o opuščanju vseh fosilnih goriv. Predstavnika nevladnih organizacij Umanotera in Focus, Andrej Gnezda in Barbara Kvac, sta sicer pozdravila dosego dogovora o finančnem skladu, opozorila pa sta, da manjka politične volje za zmanjšanje emisij ter da je postavljene cilje treba začeti čimprej uresničevati.

TUNIS - Predsednik republike Borut Pahor je udeležbo na vrhu Mednarodne organizacije za frankofonijo na tunizijski Djerbi sklenil z več dvostranskimi srečanji v podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se je med drugim sestal s podpredsednico Vietnama Vo Thi Anh Xuan in Anno Bossman, ki na zasedanju vodi delegacijo Gane.

LJUBLJANA/NOVO MESTO - Prehod hladne fronte je na Notranjsko, Kočevsko in Dolenjsko prinesel tudi prvi sneg. Največ snega je do jutra zapadlo v Miklavžu na Gorjancih (17 cm), na Planini v Podbočju (15 cm), na Kumu in Sviščakih po 14 cm, na Blokah pa 10 cm.

LJUBLJANA - V soboto so ob 259 PCR-testih in 1237 hitrih antigenskih testih potrdili 292 okužb z novim koronavirusom. NIJZ ocenjuje, da je bilo v državi 9689 aktivnih primerov okužbe, kar je 24 več kot dan prej. Po oceni NIJZ je v soboto povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znašalo 760, kar je 14 več kot dan prej.

LJUBLJANA - Na letošnji svetovni dan otrok je bilo v ospredju duševno zdravje otrok in mladostnikov. Obletnico ustanovitve je praznoval Tom telefon, na katerega se lahko mladi v stiski obrnejo po nasvet.

LJUBLJANA - Tretjo nedeljo v novembru zaznamujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Pod sloganom Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo je letos poudarek na odgovornem ravnanju ter spoštovanju vseh udeležencev v prometu. V Sloveniji je bil osrednji dogodek v soboto v ljubljanski mestni hiši.

LJUBLJANA - V ljubljanski Drami je bil v sklopu glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama drugi jesenski koncert z naslovom Cvetje v jeseni - glasbeni poklon skladatelju in dirigentu Urbanu Kodru (1928-2019), na katerem so izvedli njegove šansone.

JESENICE - Zmagovalka 35. Čufarjevih dni, ki so se v soboto zaključili v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah, je drama s komičnimi elementi Da ne boš sama v izvedbi gledališke skupine kočevskega kulturno umetniškega društva Jazbec in partnerji.

bst/bst
© STA, 2022