Pregled - svet, 20. 11. (nedelja)

Ljubljana, 20. novembra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 20. novembra.

ŠARM EL ŠEJK - Na podnebni konferenci ZN so v podaljšku zasedanja potrdili dogovor glede mehanizma finančne pomoči državam v razvoju zaradi gospodarske in družbene škode podnebnih sprememb, ki je bil eden najtrših orehov v pogajanjih. Udeleženke konference so tudi sprejele skupni zaključni dokument, v katerem med drugim poudarjajo potrebo po zmanjšanju izpustov za omejitev segrevanja na 1,5 stopinje ter pozivajo k postopni opustitvi rabe premoga. Ni pa dodatnih zavez za zmanjšanje izpustov ali opustitev rabe fosilnih goriv. Izkupiček konference je naletel na mešane odzive. Medtem ko so ga revnejše države pozdravile, je med razvitimi državami čutiti razočaranje, češ da konferenca ni šla dovolj daleč glede zmanjšanja emisij.

DOHA - Začelo se je 22. svetovno prvenstvo v nogometu. Naslov na turnirju, ki bo šel v zgodovino kot najdražji doslej in eden bolj kontroverznih, brani Francija, ki je pred dobrimi štirimi leti v Rusiji v finalu premagala Hrvaško.

DUNAJ/MOSKVA - Na območju nuklearke Zaporožje na jugu Ukrajine je znova odjeknilo več močnih eksplozij, a jedrska varnost za zdaj ni ogrožena, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Rusija in Ukrajina medtem druga drugo obtožujeta obstreljevanja jedrske elektrarne, generalni direktor IAEA Rafael Grossi pa ju poziva, naj okoli nuklearke vzpostavita varno območje.

ANKARA/LONDON - Turčija je izvedla zračne napade na oporišča kurdskih upornikov na severu Sirije in Iraka, od koder naj bi po navedbah Ankare izvajali teroristične napade na Turčijo. Po navedbah turškega obrambnega ministrstva so bila tarča napadov oporišča Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo Turčija označuje za teroristično skupino, ter sirska kurdska oborožena skupina YPG, ki jo ima Ankara za podaljšek PKK. Turško obrambno ministrstvo je operacijo Krempelj - meč, ki so jo izvedli teden dni po bombnem napadu v Istanbulu označilo za uspešno in navedlo, da so uničili 89 ciljev.Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v operaciji ubitih najmanj 31 ljudi.

BEOGRAD/PRIŠTINA/BRUSELJ - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti se bosta v luči napetosti med Beogradom in Prištino sestala v ponedeljek v Bruslju, da bi našli rešitev glede vprašanja zamenjave srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Vučić je dejal, da ni optimističen in ne vidi rešitve, dokler ne bodo izpolnjene srbske zahteve.

ASTANA - Na predčasnih predsedniških volitvah v Kazahstanu je v skladu s pričakovanji prepričljivo zmagal sedanji predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ki si je tako zagotovil sedem let na čelu države. Glede na izide vzporednih volitev, ki jih je objavila državna televizija, ga je podprlo 82,45 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila pred zaprtjem volišč 69,3-odstotna, je sporočila osrednja volilna komisija.

KATMANDU - V Nepalu so potekale splošne volitve, na katerih so prebivalci izbirali 275 članov predstavniškega doma in 550 predstavnikov v regionalnih parlamentih. Številni upajo, da se bo po volitvah končalo dolgo obdobje politične nestabilnosti. Volitve je zaznamovalo nasilje, v katerem je bil v kraju Bajura ubit najmanj en človek, štirje ljudje pa ranjeni.

KUALA LUMPUR - Po sobotnih parlamentarnih volitvah v Maleziji sta zmago razglasila dva tabora. Vodja opozicijske koalicije Zavezništvo upanja Anwar Ibrahim je sporočil, da so zbrali zadosti sedežev za oblikovanje vlade. Nekdanji premier Muhyiddin Yassin iz Nacionalnega zavezništva pa je dejal, da že vodi pogovore o oblikovanju nove vlade. Malezijska kraljeva palača je zato vodjema obeh dala čas do ponedeljka popoldne, da posredujeta svoj predlog koalicijskih partnerjev in prihodnjega premierja.

MALABO - V Ekvatorialni Gvineji so volili predsednika države. Za ta položaj se je znova potegoval sedanji predsednik Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, ki si bo skoraj zagotovo zagotovil še šesti mandat na tem položaju. 80-letni Obiang je na oblasti v tej zahodnoafriški državi že 43 let, najdlje od vseh danes živečih voditeljev držav z izjemo monarhov.

WASHINGTON - V nočnem klubu v mestu Colorado Springs v ameriški zvezni državi Kolorado so ponoči po krajevnem času odjeknili streli. Po prvih podatkih policije je bilo v streljanju v nočnem lokalu za pripadnike skupnosti LGBTQ ubitih najmanj pet ljudi, 18 jih je bilo ranjenih. Policija je v zvezi z napadom v klubu prijela enega osumljenca. Preiskava dogodka še poteka, motiv za napad še ni znan.

RIM - V Sredozemskem morju so umrli najmanj štirje migranti, katerih čoln se je zaradi slabega vremena znašel v težavah, je v soboto zvečer sporočila italijanska obalna straža. Na čolnu je bilo 13 migrantov, ki so se znašli v težavah v vodah, kjer je za reševanje pristojna Alžirija. Šest moških in eno žensko so rešili na trgovsko ladjo v bližini, štirje ljudje so umrli, preden so jih uspeli potegniti iz vode, dva človeka pa še pogrešajo.

VARŠAVA - Na Poljskem je potekal državni pogreb za drugo žrtev rakete, ki je v torek padla na skladišče žita blizu meje z Ukrajino. 60-letnega voznika traktorja so v vasici Przewodow na željo svojcev pokopali brez navzočnosti vojske. Prvo žrtev, 62-letnega uslužbenca skladišča, so v Przewodowu z vojaškimi častmi pokopali v soboto.

VATIKAN - Papež Frančišek je maševal v katedrali v mestu Asti na severu Italije. Gre za edini papežev javni nastop med njegovim dvodnevnim obiskom istoimenske pokrajine Asti, od koder so se njegovi starši pred 90 leti izselili v Argentino. Frančišek se je v soboto udeležil praznovanja 90. rojstnega dne sestrične in kosil z njeno družino.

PEKING - Iz Kitajske so poročali o prvem smrtnem primeru zaradi covida-19 v zadnjega pol leta. Gre za 87-letnega moškega iz Pekinga. Kljub strogi politiki ničelne tolerance do covida število primerov okužb v državi znova narašča. V minulih tednih beležijo namreč več kot 24.000 okužb dnevno.

NEW YORK - Novi lastnik Twitterja Elon Musk je v soboto zvečer bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa vrnil na družbeno omrežje, potem ko so rezultati njegove ankete pokazali, da to podpira 51,8 odstotkov od okoli 15 milijonov uporabnikov Twitterja. Trump je sporočil, da je slišal za Muskovo sporočilo, vendar ga ni videl, ker ga nima razloga videti. Trump niti ni prepričan, da bo Twitter preživel.

mc/sg/jb/sag/rp/rbi/mrn/akt/spo/vr/mc
© STA, 2022