Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minimalna plača se bo zvišala skladno z zakonsko določenimi kriteriji, in sicer v januarju v enem koraku, je po seji Ekonomsko-socialnega sveta napovedal minister za delo Luka Mesec. Sindikati in delodajalci glede višine dviga ostajajo vsaksebi, minister pa napoveduje, da bo upošteval oba partnerja. Kolikšen bo dvig, naj bi bilo okvirno znano v začetku decembra. Pri zvišanju minimalne plače bosta sicer po Meščevih besedah upoštevana dva kriterija - tako minimalni življenjski stroški kot letna stopnja inflacije v decembru, ki bo znana 15. januarja.

LJUBLJANA - DZ bo v ponedeljek s poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu in njegovi ministrski ekipi začel redno novembrsko zasedanje. V ospredju tokratne redne seje DZ bo sicer obravnava proračunskih dokumentov za prihodnje dve leti, za katere je predvidenih več kot 20 ur razprave. Na poslanskih klopeh bo tudi še nekaj drugih zakonskih predlogov.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog državnega proračuna za leto 2024. Vloženih dopolnil, s katerimi bi opozicija prerazporedila za približno 688 milijonov evrov porabe, ni podprl. V soboto bo obravnaval še predlog sprememb proračuna za leto 2023, oba pa bo DZ potrjeval prihodnji teden.

PORTOROŽ - Policije držav z Zahodnega Balkana in petih članic EU - Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije in Madžarske - želijo vzpostaviti kontaktne točke za izmenjavo preiskovalnih podatkov o kriminalnih združbah, ki tihotapijo ljudi na t. i. balkanski poti. To je bila osrednja tema mednarodne konference šefov policij držav procesa Brdo v Portorožu. Notranja ministrica Tatjana Bobnar je opozorila, da policije od marca beležijo povečano število nezakonitih prehodov mej zlasti na poti iz Srbije preko Madžarske v Avstrijo, nekaj tega migracijskega vala pa gre tudi preko Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije.

LJUBLJANA - Zavarovalna skupina Sava je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 558 milijonov evrov poslovnih prihodkov, kar je 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa je upadel za 18,8 odstotka na 46,5 milijona evrov, je objavila obvladujoča družba skupine Sava Re.

CERKLJE NA GORENJSKEM - Organizacija World Ski Awards je desetič podelila nagrade najboljšim v smučarskem turizmu. V Sloveniji so nagrade prejeli Krvavec za najboljše slovensko smučišče, Ramada Resort Kranjska Gora za najboljši slovenski smučarski hotel, Hotel Rozka za najboljši butični smučarski hotel, Jasna Chalet Resort pa za najboljšo smučarsko apartmajsko hišo.

LJUBLJANA - Oktobra je bilo v Sloveniji izdanih 11 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot septembra, je bila pa z izdanimi dovoljenji predvidena gradnja za 16 odstotkov več stanovanj. Več kot polovico načrtovanih stanovanj bo v osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - V četrtek podpisan dogovor med ministrstvom za zdravje in ljubljansko občino ne bo rešil težav ljubljanske urgence, poudarja v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Marko Jug. Po njegovih besedah bi za delovanje urgentnega centra potrebovali vsaj 70 urgentnih zdravnikov, pritisk na urgenco pa zmanjšati s krepitvijo primarnega zdravstva.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 645 PCR-testih in 3920 hitrih antigenskih testih potrdili 806 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 55 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 21. V četrtek ni umrl noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Policija je v prvih desetih mesecih letos obravnavala 21.467 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za dobrih 160 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 8222. Kot je razvidno iz policijske statistike, so se na prvo mesto po številu prebili prebežniki iz Burundija, v vrhu pa ostajajo tudi državljani Afganistana in Indije.

KRŠKO - Združenje splošnih knjižnic je ob dnevu splošnih knjižnic v Krškem podelilo nagrade za najboljše knjižnične projekte, ki so nastali v obdobju zadnjih treh let. Nagrade za izbrane projekte so tokrat namenili Knjižnici Lenart, Mestni knjižnici Ljubljana ter Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

apo/apo
© STA, 2022