Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 18. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Kandidati za župane in člane občinskih svetov imajo le še danes čas za nagovarjanje volivk in volivcev. Volilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, ki je tokrat potekala relativno mirno, brez večjih afer in spopadov, se namreč končuje. Opolnoči bo nastopil volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Vsako nagovarjanje volivcev je v tem času prepovedano.

LJUBLJANA - Na predčasnem glasovanju pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, ki je potekalo ta teden, je bila udeležba med mestnimi občinami najvišja v Velenju, in sicer 4,92-odstotna. Več kot štiri odstotke volivcev je glasovalo še v Novi Gorici, Murski Soboti, Kranju, Slovenj Gradcu in Celju. Najnižja udeležba pa je bila v Novem mestu, in sicer 1,58-odstotna.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pred nedeljskimi lokalnimi volitvami poudarja, da občine za prebivalce opravljajo številne storitve, ki jih ti potrebujejo za vsakodnevno življenje. Da bi bile te storitve na ustrezni kakovostni ravni, ni nepomembno, kdo upravlja občino, izpostavlja. Kot je navedla v izjavi za STA, je neposreden vpliv občanov na to, kdo bo naslednji mandat opravljal vlogo upravljavca občine in izvajalcev javnih služb, v občinah večji kot na državni ravni.

LJUBLJANA - V Ljubljani se za županski položaj poteguje devet kandidatov, tudi aktualni župan Zoran Janković. Javnomnenjske ankete mu napovedujejo vnovično zmago, bolj tesna pa bo, kot kaže, tekma za sedeže v mestnem svetu. V kampanji so kandidati razpravljali predvsem o pomanjkanju osebnih zdravnikov, prometu, stanovanjski problematiki in sežigalnici.

LJUBLJANA/MARIBOR - Zoran Janković ima dobre možnosti, da bo za župana Ljubljane znova izvoljen že v prvem krogu županskih volitev, kaže anketa Ninamedie za Dnevnik in Večer. Zanj bi glasovalo 68,2 odstotka opredeljenih volivcev in 56,2 odstotka vseh volivcev. Sledi kandidatka Levice Nataša Sukić, ki prepriča 11,9 odstotka opredeljenih oz. 9,8 odstotka vseh volivcev. Na tretjem mestu je s 3,3 odstotka vseh volivcev in štirimi odstotki opredeljenih volivcev Aleš Primc, ki kandidira na listi Glas za otroke in družine.

KRANJ - Pri Osnovni šoli Staneta Žagarja Kranj so zrasli nova telovadnica, šest novih učilnic, večnamenski prostor in zunanje igrišče, zaključek gradnje pa so obeležili s simbolično zasaditvijo drevesa. Kot je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, ki kandidira za vnovični županski mandat, se občina skupaj z upravno enoto trudi, da čim prej razreši še zadnje administrativne zadeve.

pse/pse
© STA, 2022