Pregled - referendumi 2022 do 15. ure

Ljubljana, 18. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, do 15. ure.

LJUBLJANA - V kampanjo pred referendumom o noveli zakona o RTVS se je vključilo 27 organizatorjev. Zagovorniki novele so prepričani, da bodo z novo ureditvijo umaknili politiko iz odločanja na RTVS, da bo ta neodvisna in avtonomna. Nasprotniki pa v noveli vidijo prikrito politizacijo oz. političen prevzem RTVS, kritični so tudi do postopka sprejema novele.

LJUBLJANA - Sindikat Glosa in Glosa RTV podpirata novelo zakona o RTVS, ker trenutno stanje na javni televiziji pomeni tudi napad na sindikalno organiziranje in ker novela prinaša umik političnih strank iz upravljanja in vodenja javnega medija. Svoje člane in vse ostale sta sindikata zato pozvala naj se referenduma udeležijo in glasujejo za zakon.

MURSKA SOBOTA - Inštitut 8. marec je na novinarski konferenci v Murski Soboti pozvalo h glasovanju na referendumu o RTVS z glasom za, kar bo omogočilo manjši vpliv politike na javni medij. Če bo novela uveljavljena, namreč DZ ne bo več imenoval članov nadzornega in programskega sveta, saj ju bo nadomestil novi upravni organ sestavljen iz zaposlenih na RTVS in predstavnikov stroke. S tem se bo jasno omejil vpliv politike na vsebino javnega radia in televizije, so zapisali v sporočilu za javnost.

lte/spc/apo
© STA, 2022