V Mariboru zbirajo sredstva za postavitev drsališča

Maribor, 18. novembra - Potem ko je občina napovedala, da zaradi energetske krize letos decembra ne bo postavila drsališča na prostem v Mariboru, je podjetnik Silvester Gorjup s somišljeniki začel akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov zanj. Postavil bi ga pri gostinskem lokalu pri Mestnem parku.

Kitajska.
Drsanje, drsalke.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na tem mestu je drsališče postavil že lani, a je Gorjup pred dnevi sporočil, da sam tega zalogaja letos finančno ne bo zmogel.

Potem ko so se javili nekateri donatorji, je sprožil akcijo, v okviru katere zbira prostovoljne prispevke za postavitev drsališča.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, bo treba zbrati okoli 40.000 evrov. "Odprto bo skoraj ves dan in vse dni v tednu v predvidenih 75 dneh. Želimo si ustvariti pravo božično vzdušje, predvsem za otroke," je dejal.

Zaenkrat so zbrali približno 20 odstotkov predvidene vsote. Sredstva so prispevali tudi nekateri županski kandidati na prihajajočih lokalnih volitvah ter nekaj podjetij.

Po Gorjupovih besedah želijo, da bi bilo drsališče za uporabnike brezplačno. "Če ne bo dovolj sredstev, bomo primorani zaračunati simbolično ceno, da pokrijemo stroške," je povedal.

Mariborska občina oziroma njen zavod za turizem v prazničnem decembru že dve leti nista postavljala drsališča na prostem. Takrat so bili razlog pomisleki zaradi epidemije covida-19.

Letos je razlog varčevanje z energijo. "Mestna občina Maribor bo v času energetske krize delovala v skladu z navodili in priporočili države ter enotno z ostalimi primerljivimi občinami. Ker prihajajoča, napovedana energetska kriza sovpada z decembrskim prazničnim dogajanjem in praznično okrasitvijo mesta, je občina sprejela odločitev, da okrasitev mesta in praznično dogajanje sicer bo, ampak v zmanjšanjem obsegu," so za STA povedali v kabinetu župana Saše Arsenoviča.

"V luči omenjenih ukrepov je bila sprejeta odločitev, da drsališča tokrat v sklopu praznične okrasitve ne bo, saj na podlagi izkušenj iz preteklih let ocenjujemo, da bi strošek porabe električne energije za obratovanje drsališča znašal od 10.000 do 14.000 evrov," so dodali.

Na občini ob tem opominjajo, da je drsanje možno v Ledni dvorani. Privrženci postavitve drsališča pri Mestnem parku pa odgovarjajo, da tam ni takšno vzdušje kot na prostem, hkrati je Ledna dvorana za širšo javnost dostopna krajši čas.

Praznično okrasitev v Mariboru bodo letos prižgali kasneje kot pretekla leta, praznično dogajanje pa bo potekalo v Vilinskem mestu, na Glavnem trgu in na Trgu Leona Štuklja. Podrobnosti bodo predstavili na novinarski konferenci naslednji teden.

ase/apo
© STA, 2022