Pregled - svet, 11. 11. (petek)

Ljubljana, 11. novembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 11. novembra.

BRUSELJ - Gospodarstvo EU je na točki preloma. Po močni rasti v prvi polovici leta je v tretjem četrtletju izgubilo zagon, v zadnjem pa bo po ocenah zapadlo v recesijo, je ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi povedal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Kljub temu bo zaradi zagona iz leta 2021 in močne rasti v prvi polovici tega leta rast BDP Evropske unije letos znašala 3,3 odstotka, julija je komisija napovedala 2,7-odstotno rast. Na 3,2 odstotka pa je zvišala napoved rasti za evrsko območje. Rast BDP v EU bo leta 2023 znašala 0,3 odstotka, to je precej manj od 1,5 odstotka, kot je Evropska komisija napovedala poleti. 0,3-odstotno rast napoveduje tudi za območje z evrom. Inflacija ostaja rekordno visoka.

HERSON/KIJEV/MOSKVA - Ukrajinske sile po umiku ruske vojske z desnega brega reke Dneper vstopajo v mesto Herson, je sporočilo obrambno ministrstvo v Kijevu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih zapisal, da je mesto ponovno ukrajinsko. V Moskvi so medtem potrdili, da že izvajajo napade na ozemlja, ki so jih prepustili Ukrajincem.

WASHINGTON - ZDA so v četrtek sporočile, da bodo Ukrajini spričo "nenehnih in brutalnih zračnih napadov Rusije na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo" namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev. Paket vključuje štiri visoko mobilne sisteme zračne obrambe kratkega dosega Avenger, rakete Stinger, rakete za sisteme Hawk, artilerijsko in minometno strelivo, strelivo za raketomete Himars ter več kot 20 milijonov nabojev za osebno orožje.

NEW YORK - Tekma za večino v ameriškem zveznem kongresu po torkovih volitvah sredi predsedniškega mandata še vedno ni odločena, ne v senatu in ne v predstavniškem domu. O večini v senatu odločajo tri tekme - v Arizoni, Nevadi in Georgii, republikancem pa bo najverjetneje uspelo osvojiti tesno večino v predstavniškem domu. Tam so si republikanci doslej zagotovili 210 sedežev, demokrati pa 197, čaka se še na 28 odločitev. Za prevzem večine je potrebnih 218 glasov.

ŠARM EL ŠEJK - ZDA so na dobri poti k doseganju ciljev zmanjšanja emisij, je na podnebni konferenci COP27 zagotovil predsednik ZDA Joe Biden in druge države pozval h krepitvi prizadevanj za omejitev podnebnih sprememb. EU je medtem na COP27 z ZDA in nekaterimi drugimi državami podpisala skupno izjavo uvoznikov in izvoznikov energije o zmanjšanju emisij. Znanstveniki pa so na podnebni konferenci opozorili, da bodo izpusti ogljikovega dioksida zaradi fosilnih goriv in industrije letos predvidoma večji za en odstotek in bodo dosegli novo rekordno raven.

PARIZ/BRUSELJ - Kosovski premier Albin Kurti je po srečanju z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom poudaril, da je Kosovo pripravljeno ponuditi roko, a ne bo več popuščalo Srbiji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je dejal, da ni optimističen glede rešitve krize na severu Kosova. Glavne teme pogovorov med Kurtijem ter Borellom in posebnim odposlancem EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom na pariškem mirovnem forumu so bile dialog med Beogradom in Prištino, uveljavitev ukrepa Prištine o registrskih tablicah in reševanje zadnjih napetosti na Kosovu.

MARSEILLE/RIM - V francoskem pristanišču Toulon je pristala reševalna ladja Ocean Viking z okoli 230 migranti na krovu, ki ji italijanske oblasti pred dnevi niso dovolile vplutja v pristanišče na Siciliji. Medtem se je devet evropskih držav dogovorilo, da bodo v imenu evropske solidarnosti sprejele dve tretjini migrantov z ladje, od tega Nemčija več kot 80. Italijanska premierka Giorgia Meloni pa je Francijo obtožila "agresivnega odziva" v sporu med državama glede sprejema migrantov, rešenih v Sredozemlju. Ocenila je, da je Pariz "nerazumno in neupravičeno" kritiziral italijansko vlado, ker ladji Ocean Viking ni dovolila pristati na Siciliji.

BERLIN - Nemški parlament je v četrtek glasoval za predlog vladne koalicije o uvedbi dohodka za državljane. Državljanski dohodek, ki naj bi ga uvedli s 1. januarjem prihodnje leto, bi postopoma nadomestil dosedanje nadomestilo za daljšo brezposelnost, znano kot Hartz IV, ki je bilo uvedeno pred slabima dvema desetletjema pod tedanjim kanclerjem Gerhardom Schröderjem. Opozicijski krščanski demokrati (CDU) opozarjajo, da novi zakon spodbuja nedelo.Nemški poslanci so tudi potrdili spremembe zakona o jedrski energiji, na podlagi katerih bodo preostale tri jedrske elektrarne v državi lahko obratovale do 15. aprila 2023. Vlada v Berlinu želi s podaljšanjem obratovanja jedrskih elektrarn zagotoviti oskrbo z električno energijo.

BERLIN - Nemčija se je pridružila vedno daljšemu seznamu evropskih držav, ki so napovedale odstop od pogodbe o energetski listini, ki po opozorilih kritikov ščiti naložbe v fosilna goriva. Odstop od pogodbe so pred tem med drugimi že napovedale tudi Slovenija, Francija in Nizozemska.

RIM - Italija bo za pomoč podjetjem in gospodinjstvom v luči visokih cen energentov namenila dodatnih 9,1 milijarde evrov. Zakon, ki ga je potrdila vlada premierke Giorgie Meloni, med drugim podjetjem, restavracijam in trgovinam prinaša davčne olajšave pri nakupu plina in elektrike ter do konca leta podaljšuje nižje trošarine na goriva. Prejšnja vlada pod vodstvom Maria Draghija je za ukrepe pomoči ob energetski krizi letos že namenila 66 milijard evrov.

PHNOM PENH - Kamboški premier Hun Sen je odprl vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) z uvodnim nagovorom, v katerem je pozval k enotnosti tako znotraj regije kot globalno. Članice Aseana so že potrdile načelno strinjanje, da bodo medse kot 11. članico sprejele Vzhodni Timor, sicer pa sta bila v ospredju Mjanmar in Ukrajina. Indonezijska zunanja ministrica Retno Marsudi je povedala, da so se voditelji dogovorili o načrtu v 15 točkah, s katerim bodo po njenih besedah poslali "ostro opozorilo" mjanmarski hunti.

MADRID - Španska vladajoča koalicija je vložila predlog zakona, ki bi uvedel spremembe kazenskega zakonika in predvideva ublažitev kazni za nasilne nemire, kar bi koristilo zlasti katalonskim separatistom. Pobuda je del prizadevanj premierja Pedra Sancheza, da bi se vlada v dolgotrajnem sporu z uporniško Katalonijo manj posluževala kazenskega pravosodja in tako umirila napete razmere. Konservativna opozicija je odločno proti načrtovanim spremembam, o katerih mora glasovati še parlament.

AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno koronavirusni različici omikron, tudi za otroke, starejše od pet let. Priporočilo za uporabo cepiva mora podati še Evropska komisija, kar pa velja za formalnost.

PEKING - Kitajska je napovedala omilitev nekaterih najbolj strogih omejitev v zvezi s covidom-19 in preklicala več odločitev, oznanjenih v četrtek, vključno s številnimi odpovedmi letov. Z novimi ukrepi se bo med drugim obdobje karantene za potnike iz tujine skrajšalo z deset na osem dni, vendar pa bodo morali še vedno vsi, ki vstopajo na Kitajsko, opraviti šest testov.

BRUSELJ - V napadu z nožem v belgijski prestolnici je bil v četrtek zvečer ubit policist, en pa je bil ranjen, so sporočile belgijske oblasti. Tamkajšnje protiteroristično tožilstvo je prevzelo vodenje preiskave, saj obstaja sum, da za napadom stoji terorističen motiv. Policija je storilca ustrelila v noge in trebuh in je trenutno v bolnišnici.

VATIKAN - Vatikan je sprožil predhodno preiskavo francoskega kardinala Jean-Pierra Ricarda, da bi preveril dejstva razkritja njegove spolne zlorabe mladoletnice. Kardinal je namreč 7. novembra priznal, da je pred desetletji 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje.

mc/jav/lkr/msc/rp/zc/blm/mrn/akt/tib/sg/rpe/rbi/mc
© STA, 2022