Pregled - šport, 11. 11. (petek)

Ljubljana, 11. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 11. novembra.

VELENJE - Uvodni dan dvoboja ženskega teniškega pokala Billie Jean King v Velenju sta si Slovenija in Kitajska razdelili izkupiček. Najprej je petindvajseta igralka sveta Qinwen Zheng upravičila vlogo favoritinje in po dveh urah igre premagala Nino Potočnik, 270. na lestvici WTA. Na 1:1 je izenačila Kaja Juvan z zmago s 6:3 in 6:1 proti Xinyu Wang. Kitajska ob dejstvu, da je v Šaleško dolino pripotovala s štirimi igralkami med prvih sto na svetu, pri Sloveniji pa manjkata Tamara Zidanšek in Andreja Klepač, ostaja favorit za napredovanje v finale kvalifikacij za zaključni turnir svetovne skupine pokala BJK 2023. V soboto z začetkom ob 12. uri sta v Beli dvorani v Velenju najprej na sporedu dva dvoboja posameznic, na koncu pa je predvidena še igra dvojic.

TEL AVIV - Slovenska košarkarska reprezentanca je v 3. krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v skupini J v gosteh premagala Izrael s 75:62 (15:18, 38:34, 56:51). Za Slovence, pri katerih sta v kadru le dva s septembrskega EP, se z zmago na široko odpirajo vrata na SP, ki ga bodo gostile Indonezija, Japonska in Filipini. Najbolj razpoložena v Tel Avivu sta bila danes Edo Murić in Miha Lapornik s 16 točkami, 13 jih je dodal Žiga Samar, 12 pa Jordan Morgan.

BUDIMPEŠTA - Hokejska reprezentanca Slovenija je na prvi tekmi pripravljalnega turnirja na Madžarskem izgubila z Italijo z 2:4 (1:2, 0:1, 1:1). Slovenci bodo v soboto igrali z Ukrajino. Za Slovenijo sta zadela Luka Maver in Erik Svetina.

SARAJEVO - Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je na svetovnem prvenstvu v Sarajevu končala na četrtem mestu. Slovenke so danes igrale za bronasto medaljo z ekipo ZDA in izgubile z 0:3 (-8, -14, -10). Zlato je osvojila Brazilija, ki je v finalni tekmi s 3:2 premagala Kanado.

TRŽIČ - Nekdanja slovenska smučarska zvezdnica Mateja Svet je Slovenskemu smučarskemu muzeju v Tržiču predala vse svoje lovorike, ki jih je osvojila v kratki, a izjemni tekmovalni karieri alpske smučarke. Ob odprtju zbirke je prišlo tudi do javnega spravnega srečanja Mateje Svet in takratnega vodje slovenske smučarije Toneta Vogrinca. Specialistka za slalomske in veleslalomske zavoje je po vzoru svojega velikega idola Bojana Križaja orala ledino slovenskega ženskega smučanja na tekmah najvišje ravni. Po koncu sezone 1989/90 je pri zgolj 22 letih menda zaradi nesoglasij s Smučarsko zvezo Slovenije, ki jo je takrat vodil Vogrinec, končala tekmovalno kariero, v kateri je postala svetovna prvakinja, olimpijska podprvakinja, dobitnica malega kristalnega globusa za zmago v posebnem seštevku veleslaloma, sedemkratna zmagovalka svetovnega pokala. Da so nesoglasja, ki so bremenila slovensko smučanje zadnjih nekaj desetletij, zadeva preteklosti, sta se na današnji dobro obiskani okrogli mizi v tržiškem kulturnem centru strinjali tudi obe smučarski ikoni. Na okrogli mizi, ki jo je vodil radijski voditelj in športni novinar Aleš Smrekar, so sodelovali dobra prijateljica Svetove Veronika Šarec, prav tako vrhunska smučarka, Križaj, še en smučar iz generacije Svetove Tomaž Čižman in vrhunski serviser Slavo Mulej.

SAO PAULO - Danec Kevin Magnussen (Haas) je bil najhitrejši v današnjih kvalifikacijah formule 1 v Braziliji, kar je njegov prvi takšen dosežek v karieri. Z današnjimi kvalifikacijami so na dirki v Sao Paulu sicer določili startni vrstni red za sobotno sprintersko preizkušnjo, razplet te pa bo določil vrstni red za nedeljsko predzadnjo dirko sezone 2022. Za sobotno mini dirko si je drugo startno izhodišče privozil svetovni prvak Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), tretji je bil Britanec George Russell (Mercedes).

WASHINGTON - Košarkarji Dallas Mavericks, katerih prvi zvezdnik je Slovenec Luka Dončić, so po porazu proti Orlandu v severnoameriški ligi NBA gostovali še pri Washington Wizards in tudi v prestolnici ostali praznih rok. Washington je na krilih Kyla Kuzme in njegovih 36 točk premagal Dallas s 113:105. Dončić je tokrat za goste dosegel 22 točk.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL na domačem ledu po podaljšku premagali Chicago Blackhawks z 2:1. Slovenski as Anže Kopitar je tokrat v skoraj 26 minutah na ledu ostal brez gola ali podaje.

tb/am/zzb/alz/gj/lr/zza/tb
© STA, 2022