Pregled - Slovenija, 11. 11. (petek)

Ljubljana, 11. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 11. novembra.

LJUBLJANA - DZ je s 70 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka. Za isti odstotek bo omejen tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše. V Svobodi, SD in Levici so zadovoljni, da bodo upokojenci dobili pomoč, v SDS in NSi pa kritični, ker bodo večji znesek dobili tisti z višjimi prejemki.

LJUBLJANA - Ekonomsko-socialni svet (ESS) še ni uskladil, kakšen bo postopek zvišanja minimalne plače. Danes so socialni partnerji opravili prvo razpravo o tem vprašanju in se dogovorili, da jo bodo nadaljevali prihodnji petek. Že zdaj pa je jasno, da bo minimalna plača v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov neto, je povedal minister za delo Luka Mesec.

LJUBLJANA - Posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o dohodnini, s katero bi na predlog NSi zvišali zneske posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ne bo. Predlog opozicijskih poslancev je že pred dnevi zavrnil odbor DZ za finance, danes pa so mu podporo odrekli tudi poslanci na plenarni seji.

BRUSELJ - Evropska komisija Sloveniji v jesenski gospodarski napovedi za letos napoveduje 6,2-odstotno gospodarsko rast. To je 0,8 odstotne točke več od julijske napovedi, že takrat pa je za 1,7 odstotne točke dvignila napoved iz maja. V 2023 v Bruslju pričakujejo 0,8-odstotno krepitev BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj kot julija.

LJUBLJANA - Vlada je po današnji obravnavi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) na dopisni seji potrdila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne.

LJUBLJANA - Vlada je na današnji dopisni seji dala soglasje k sklepu sveta Splošne bolnišnice Celje o razrešitvi direktorja Aleksandra Svetelška. Sklep začne veljati s tem soglasjem, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Svetelšek je 15. septembra podal pisno izjavo o odstopu s položaja direktorja, svet zavoda pa ga je razrešil v ponedeljek.

LJUBLJANA - Vlada je danes na dopisni seji z današnjim dnem razrešila Jožeta Hribarja s položaja direktorja Javne agencije RS za varnost prometa. S soboto je za vršilko dolžnosti direktorice agencije imenovala Simono Felser, in sicer do imenovanja direktorja agencije po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, so sporočili po seji.

LJUBLJANA - Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov je danes objavil razpis za program integracije azilantov. Program predvideva izvedbo tečaja spoznavanja slovenske družbe, "pomoči pri reševanju življenjskih situacij" ter različnih integracijskih aktivnosti. Vloga mora na naslov urada prispeti najkasneje 5. decembra do 12. ure.

LJUBLJANA - Vlada je v luči krepitve prijateljskih odnosov med Slovenijo in Alžirijo na današnji seji sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o odpravi vizumske obveznosti za kratkoročno bivanje imetnikov diplomatskih in službenih potnih listov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

LJUBLJANA - V uradnem listu so objavljeni ukazi predsednika republike Boruta Pahorja o imenovanju Mihaela Zupančiča za novega veleposlanika na Norveškem in Natalie Al Mansour za veleposlanico v Katarju in Kuvajtu. Zupančič, nekdanji vodja kabineta bivšega zunanjega ministra Anžeta Logarja, Norveško diplomatsko pokriva iz Danske, kjer je zamenjal Edvina Skrta. Natalia Al Mansour pa ima kot izredna in pooblaščena veleposlanica v Kuvajtu in Katarju sedež v Abu Dabiju, kjer je nasledila Ota Pungartnika.
LJUBLJANA - Sovoditelja Koalicije Za otroke gre Aleš Primc in Metka Zevnik sta na ustavno sodišče vložila pritožbo na odločitev DZ glede nedopustnosti razpisa referenduma o družinskem zakoniku. V ustavni pritožbi koalicija navaja tudi argumente za izločitev treh ustavnih sodnikov, in sicer Katje Šugman Stubbs, Roka Čeferina in Neže Kogovšek Šalomon. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac se je odzval z besedami, da je povsem jasno, da referenduma o noveli družinskega zakonika ne more biti, ker sledi odločbama ustavnega sodišča, ki odpravlja diskriminacijo istospolnih parov.

LJUBLJANA - Redno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci sprejemali proračunske dokumente za prihodnji dve leti, se bo začelo v ponedeljek, 21. novembra. Na njej jih čaka tudi splošna razprava o zakonskem predlogu, ki je namenjen zaščiti žvižgačev.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 619 PCR in 3596 hitrih testih potrdili 555 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 38 bolnikov, kar je 12 manj kot dan prej, na intenzivni negi pa 15, eden manj kot dan prej. Umrl je en človek s potrjeno koronavirusno okužbo.

TRŽIČ - Nekdanja slovenska smučarska zvezdnica Mateja Svet je Slovenskemu smučarskemu muzeju v Tržiču predala vse svoje lovorike, ki jih je osvojila v sicer prezgodaj končani izjemni tekmovalni karieri alpske smučarke. Na novinarski konferenci je izrazila presenečenje nad velikim zanimanjem za njeno zbirko. Na novi razstavni steni muzeja bodo od sobote na ogled javnosti poleg pokalov in predmetov Bojana Križaja in Žana Koširja zdaj še najdragocenejši predmeti Mateje Svet.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je odločilo, da mora država plačati odškodnino, ki je nastala kreditodajalcu zaradi ponarejenih osebnih dokumentov kreditojemalca. Ta je ponarejene dokumente pridobil na upravnih enotah, policija pa je ugotovila, da so uradniki nedosledno izvajali identifikacijo oseb pri izdaji dokumentov, poročajo današnje Slovenske novice.

KOPER - Nadzorni svet Luke Koper je odpoklical Roberta Rožaca z mesta člana uprave in z njim sklenil sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi. Njegova področja dela v upravi bodo prevzeli ostali člani uprave, je sporočila družba. Predsednik uprave je Boštjan Napast, v upravi pa sta še Nevenka Kržan in delavski direktor Vojko Rotar.

HOČE - Avstrijska družba GoAsset Development je v hoški obrtni coni odprla nov logistični center, del katerega je že predala v najem Pošti Slovenije. Naložba je vredna več kot 20 milijonov evrov, ko se bodo prihodnje leto pridružili partnerji na preostalem manjšem delu prostih zmogljivosti, bo tam zaposlenih okoli 70 ljudi.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih letos ustvarila sedem milijard evrov prihodkov od prodaje, kar je 128 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kljub močni rasti prihodkov se je čisti dobiček zaradi regulacije cen goriv krepko znižal; znašal je 24 milijonov evrov in je bil medletno za 74 odstotkov nižji.

AJDOVŠČINA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je obiskala Goriško in Obalno-kraško regijo. Z županoma in županjo občin Ajdovščina, Komen in Divača je podpisala pogodbe o sofinanciranju muzejskih projektov v vrednosti okoli 4,5 milijona evrov. Kot so sporočili z ministrstva, gre za projekte, ki so vključeni v načrt za okrevanje in odpornost: Pilonova galerija - 5-zvezdična zakladnice umetnosti, Kulturni inkubator Štanjel ter Muzej prevozništva in tovorništva.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike se izteka volilna kampanja, ob polnoči bo začel veljati volilni molk. Do tedaj imata predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar še priložnost za prepričevanje volivcev, naj v nedeljo pridejo na volišča in oddajo glas za enega izmed njiju.

LJUBLJANA - Na četrtkov zadnji dan predčasnega glasovanja pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 22.348 volivcev oziroma 1,4 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo približno 4,8 odstotka volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije.

LJUBLJANA - Volilna napoved, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bo rezultat na nedeljskih predsedniških volitvah tesen. Prednost Nataše Pirc Musar pred Anžetom Logarjem namreč znaša le dobri dve odstotni točki. Pri tem bo pomembno vlogo igrala volilna udeležba - nižja ko bo, bolj ugoden bi bil lahko rezultat za Logarja. Za Pirc Musarjevo naj bi v nedeljo glasovalo 51,2 odstotka udeležencev volitev, za Logarja pa 48,8 odstotka.

LJUBLJANA - Po podatkih javnomnenjske raziskave Valicona za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) bo v drugem krogu predsedniških volitev zmagala Nataša Pirc Musar in Anžeta Logarja premagala za 12 odstotnih točk. Pirc Musarjeva lahko glede na volilno napoved računa na podporo 56 odstotkov opredeljenih volivcev, Logar pa na 44 odstotkov, je poročala RTVS.

LJUBLJANA - Slovenski škofje pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev pozivajo k udeležbi na glasovanju. Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci, je udeležba na volitvah "državljanska in krščanska dolžnost", volivce, še posebej katoličane pa vabijo, naj v nedeljo "razumno ter odgovorno oddajo svoj glas".

LJUBLJANA - Protestna ljudska skupščina je na Trgu republike v Ljubljani organizirala shod, na katerega so na soočenje z ljudstvom povabili tudi kandidata za predsednika republike Anžeta Logarja. Ker se ta vabilu ni odzval so njegova stališča predstavili s protestniškimi lutkami. Ob tem so prisotne pozvali naj se udeležijo volitev, saj da lažni računi na družbenih omrežjih že pozivajo k demobilizaciji volivcev s pozivi češ, "da ni razlik med kandidatoma" in "nima smisla volit".ova nagrajenka je antropologinja Marija Mojca Terčelj, ki je agrado prejela za izjemne znanstvene dosežke.
-------------------->

ap/np/mlj/spo/apo/jes/npe/mo/sag/pse/spc/lte/jhl/mc/jb/av/kb/ase/tv/rpe/ap
© STA, 2022