Pregled - svet, 5. 11. (sobota)

Ljubljana, 5. novembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 5. novembra.

BARI - V strmoglavljenju helikopterja na jugu Italije so umrli štirje Slovenci, člani iste družine. V nesreči, ki se je zgodila v slabem vremenu, so umrle še tri osebe, zdravnik in dva pilota. Helikopter je bil na poti s Tremitskega otočja proti Foggii, ko je izginil z radarjev. Stekla je reševalna akcija na težko dostopnem terenu, preživelih ni bilo.

KOSOVSKA MITROVICA - Kosovski Srbi so sklenili zapustiti kosovske institucije. Odločitev zadeva poslance, sodnike in tožilce ter policiste, pa tudi župane in občinske svetnike štirih srbskih občin na severu Kosova. Srbski predstavniki so se za odhod odločili zaradi uredbe kosovske vlade, da morajo Srbi na severu Kosova do konca aprila zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi.

BEOGRAD - Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je po petkovem srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dejal, da računa na odgovorno ravnanje obeh strani za ohranitev stabilnosti v času novih napetosti na Kosovu. Vučić se je sicer o razmerah pogovarjal tudi z veleposlanikoma Moskve in Pekinga v Beogradu, na izredni seji se je sestala srbska vlada.

TEHERAN - Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahijan je priznal, da je Iran Rusiji dobavljal brezpilotne letalnike, a poudaril, da so vse v Rusijo poslali še pred vojno v Ukrajini. Po navedbah ministra Iran Rusiji od začetka ruske invazije v Ukrajini ne pošilja orožja.

WASHINGTON - ZDA in Nizozemska bosta za potrebe ukrajinske vojske posodobili 90 tankov T-72 iz časov nekdanje Sovjetske zveze, ki prihajajo iz Češke. Zaveza je del 400 milijonov dolarjev vrednega paketa vojaške pomoči Ukrajini, tankom bodo vgradili sodobnejšo tehnologijo in okrepili oklep. ZDA nameravajo podobno posodobiti tudi protizračne rakete hawk.

PARIZ - Francoska skrajno desna stranka Nacionalni zbor, ki jo je doslej vodila Marine Le Pen, je za novega vodjo izbrala 27-letnega evropskega poslanca Jordana Bardello. Bardella, ki velja za vzhajajočo zvezdo francoske skrajne desnice, bo prvi vodja stranke, ki ne prihaja iz družinskega klana Le Pen.

RIM - Na zborovanju za mir v Ukrajini, na katerem so udeleženci tudi pozivali italijansko vlado, naj preneha pošiljati orožje tja, se je zbralo okoli 30.000 ljudi. Protest je potekal tudi v Milanu. Ljudje so nosili transparente s pozivi k miru, mavrične zastave, slišati je bilo ukrajinsko himno.

SEUL - Severna Koreja je po podatkih južnokorejske vojske v smeri Rumenega morja izstrelila najmanj štiri rakete kratkega dosega. Rakete so letele približno 130 kilometrov proti odprtemu morju. Severna Koreja je samo v zadnjem tednu izstrelila 25 raket, med njimi celo medcelinsko.

NEW YORK - Varnostni svet ZN tudi po devetem letošnjem zasedanju o Severni Koreji zaradi njenih izstrelitev raket ni sprejel nobenega ukrepa, ker sta to preprečili Kitajska in Rusija. Tri zahodne članice Varnostnega sveta so dejanja Pjongjanga obsodile ločeno.

MANAMA - Papež Frančišek je na v okviru obiska v Bahrajnu kritiziral pomanjkanje pripravljenosti za reševanje sporov. Med bogoslužjem na nacionalnem stadionu v Rifi je opozoril tudi, da se miru ne da doseči, če enemu udarcu v obraz sledi še drugi, in dodal, da je nujno prekiniti spiralo nasilja v svetu.

MOSKVA - V požaru v lokalu v ruskem mestu Kostroma je umrlo 15 ljudi. Lokal je zagorel ponoči, okoli 250 ljudi so uspeli iz poslopja rešiti. Požar naj bi izbruhnil, ko je pijan moški na plesišču uporabil signalno pištolo, moškega so pridržali.

sk/jhl/rp/apo/sk
© STA, 2022