Pregled - Slovenija, 5. 11. (sobota)

Ljubljana, 5. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 5. novembra.

BARI/LJUBLJANA - V nesreči helikopterja na jugu Italije so umrli štirje Slovenci, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Gre za člane iste družine, med njimi je tudi 13-letno dekle. V nesreči so umrle še tri osebe, zdravnik in dva pilota. V času nesreče je bilo na območju slabo vreme. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA povedali, da so v stiku z italijanskimi oblastmi, vendar za zdaj z italijanske strani še nimajo uradne potrditve glede identitete žrtev. Pojasnili so, da preiskava še poteka, teren, kjer se je zgodila nesreča, pa je težko dostopen.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 687 PCR in 4187 hitrih testih potrdili 837 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v petek v državi 12.302 aktivnih primerov okužb, kar je 474 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 665, kar je 16 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 584 oziroma 22 manj kot dan prej, kažejo podatki NIJZ.

LJUBLJANA/MURSKA SOBOTA - Danes je svetovni dan romskega jezika, 5. novembra leta 2008 so namreč na Hrvaškem prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar. Prvi obsežnejši slovensko-romski slovar so pred leti sicer dobili tudi Romi v Sloveniji. Še vedno pa se jim ni uresničila želja, da bi sistemsko uvedli poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki se ga želijo naučiti. Zato bodo na Inštitutu za romološke študije, izobraževanje in kulturo sami pripravili program učenja romskega jezika in ga ponudili ustanovam.

LJUBLJANA - Ljubljana do ponedeljka spet gosti Evropski simpozij hrane, enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. V tem času se bodo zvrstila številna kulinarična doživetja, vrhunec pa bo ponedeljkov simpozij, na katerem bodo strokovnjaki spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti. Letošnji simpozij, tretji po vrsti, se osredotoča predvsem na pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika, okolje in skupnost, ter na pomen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje prihaja bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano, so na četrtkovi novinarski konferenci v Ljubljani povedali organizatorji.

VATIKAN - Papež Frančišek je sprejel odstop beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja, sicer Slovenca, ter na njegov položaj imenoval Ladislava Nemeta iz Vojvodine. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je Hočevar odstop ponudil, ker je dosegel starostno mejo, ko škofje ponudijo odstop. Leta 1946 rojeni Hočevar je bil beograjski nadškof od leta 2001 in je bil tretji Slovenec na čelu beograjske nadškofije.

LJUBLJANA - V prvih treh mesecih letos je prek spleta nakupovala polovica prebivalcev Slovenije, starih med 16 in 74 let, kar je nekoliko manj kot lani, ko je ta delež znašal 59 odstotkov, kaže raziskava statističnega urada. Med najpogosteje kupljenimi izdelki so bili oblačila, čevlji in dodatki. Prek spleta so največ nakupovali Gorenjci, najmanj pa Korošci.

MARIBOR - V Mariboru so uradno odprli Kulturno četrt Minoriti, ki je nastala po zaključeni obnovi Vojašniškega trga in okoliških stavb. Poleg dvoran nekdanjega minoritskega samostana, v katerem domuje Lutkovno gledališče Maribor, zajema še zunanji avditorij, Minoritsko cerkev, Sodni stolp in objekt Tri babe pri tržnici.

apo/apo
© STA, 2022