Pregled - šport, 5. 11. (sobota)

Ljubljana, 5. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 5. novembra.

DALLAS - Luka Dončić je s 35 točkami, osmimi skoki in šestimi podajami v severnoameriški košarkarski ligi NBA vodil Dallas Mavericks do zmage nad ekipo Toronto Raptors s 111:110. Še osmič v nizu od začetka sezone je dosegel več kot 30 točk. Le legendarni Wilt Chamberlain je 30 ali več točk v zgodovini NBA dosegel na prvih osmih tekmah, to mu je uspelo v sezoni 1959/60, kar na 23 tekmah v nizu pa v tekmovalnem obdobju 1962/63. Aktiven je bil še en slovenski košarkar. Goran Dragič je s Chicago Bulls gostoval v Bostonu, kjer so Celtics zmagali s 123:119. V igro je vstopil s klopi za rezerve in v 19 minutah dosegel pet točk, podaji in skok.

WISLA - Domačin Dawid Kubacki (272,2 točke) je zmagovalec uvodne tekme nove sezone v poljski Wisli, kjer so prvič v zgodovini svetovnega pokala skakalci pristajali na plastično podlago. V finalu so nastopili le trije Slovenci, vendar nihče ni končal med petnajsterico. Peter Prevc (232,6) je s petega mesta po polovici tekme v finalu zdrsnil na 17. mesto. Poleg Petra Prevca sta si finale na uvodni tekmi zimske sezone 2022/23 priskakala še Timi Zajc (229,7 točke), ki je napredoval z 29. na 20. mesto, ter lani najboljši Slovenec v svetovnem pokalu Anže Lanišek (219,8), ki je v novo zimo vstopil s 25. mestom.

WISLA - Norveška smučarska skakalka Silje Opseth (251,5 točke) je zmagovalka uvodne tekme nove sezone v Wisli, kjer so se skakalke prvič v zgodovini svetovnega pokala spuščale po ledeni smučini in pristajale na plastično podlago. Slovenke tokrat niso krojile vrha; najboljša med njimi Nika Križnar (228,2) je bila sedma, Ema Klinec (226,8) pa osma. Poleg Križnarjeve in zmagovalke kvalifikacij Wisle Klinčeve sta v finalu od šesterice Slovenk nastopili le še dve. Olimpijska prvakinja Urša Bogataj (203,9 točke) je uvodno tekmo končala na 18. mestu, Nika Prevc (176,6) pa na 25.

NOVA GORICA - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić, deseti igralec sveta, je domačem turnirju serije WTT Contender v Novi Gorici razveselil navijače in se uvrstil v finale. V polfinalu je po ogorčenem boju s 4:3 (7, 4, -10, -8, -8, 8, 5) premagal Nemca Benjamina Dudo. V finalu se bo v nedeljo pomeril z Japoncem Horitom Shinozujem, ki je v polfinalu prav tako v tesnem obračunu s 4:3 ugnal rojaka Mizukija Oikawo.

BREGENZ - Rokometaši velenjskega Gorenja so na povratni tekmi drugega kroga evropskega pokala v gosteh premagali avstrijski Bregenz s 26:25 (13:10) in se prebili v naslednji krog. Slovenska ekipa je na prvi domači tekmi pred tednom dni zmagala s 33:30.

SLOVENJ GRADEC - Rokometaši Slovenj Gradca so na povratni tekmi drugega kroga evropskega pokala doma izgubili proti norveški ekipi Naerbo s 27:29 (14:11) in izpadli iz tega tekmovanja. Koroška ekipa je na prvi tekmi pred tednom dni v gosteh klonila z 28:29.

LJUBLJANA - Nogometaši Kalcerja Radomelj so v 16. krogu Prve lige Telemach v Domžalah izgubili proti Olimpiji z 0:1 (0:1), medtem ko so Celjani v Novi Gorici zmagali z 2:0 (1:0).

LJUBLJANA - Primož Roglič, ki je 10. oktobra prestal operacijo rame, še pred tem pa pri predsedniku Borutu Pahorju prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge, bo 27. novembra nastopil na dobrodelni kolesarski dirki v Monaku, poročanje kolesarskega portala cyclingnews.com povzema Sportal. Na kriteriju bo po istih cestah, po katerih je speljana dirka formule 1, nastopil tudi vodilni kolesar sveta Tadej Pogačar, ki se te dni mudi v Kolumbiji.

CAPE TOWN - Slovenski odbojkarici na mivki Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin sta na turnirju elitnega razreda svetovne serije v Cape Townu zasedli peto mesto, kar je njun največji uspeh kariere. Slovenki sta se prebili vse do četrtfinala, v katerem je bila zanju usodna tretja dvojica sveta, brazilska naveza Eduarda Duda Lisboa - Ana Patricia Ramos.

PARIZ - Devetnajstletni Danec Holger Rune in šestnajst let starejši Srb Novak Đoković sta finalista turnirja serije masters 1000 v Parizu. Rune se je prvič v karieri uvrstil v finale turnirja, ki po vrednosti zaostaja le za štirimi največjimi, Đoković pa bo v nedeljo ob 15. uri naskakoval sedmi naslov v Parizu in 39. na mastersih, s čimer bi še povečal vodstvo pred zasledovalci. Rafael Nadal je na mastersih zmagal 36-krat, Roger Federer pa 28-krat.

DALLAS - Belorusinja Arina Sabalenka je v Fort Worthu v Teksasu na finalu turneje WTA v predtekmovalni skupini Nancy Richey premagala Američanko Jessico Pegulo s 6:3 in 7:5 ter se uvrstila v polfinale. Izpadla pa je druga nosilka, Tunizijka Ons Jabeur. Grkinja Maria Sakari, peta nosilka, je Jabeurjevo nadigrala s 6:2 in 6:3, končala neporažena na čelu skupine in je obenem dokončno poskrbela, da je Sabalenka osvojila drugo mesto v skupini pred Jabeurjevo in zadnjo Pegulo.

ad/ic/lr/nem/tb/zzb/zza/jz/lr
© STA, 2022