Pregled - lokalne volitve 2022, 26. 10. (sreda)

Ljubljana, 26. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v sredo, 26. oktobra.

MARIBOR - V županske volitve se v Mariboru letos prvič vključuje Piratska stranka Slovenije. Njena kandidatka Nina Beyokol želi povrniti mestu ob Dravi nekdanji sijaj z novo perspektivo. V primeru izvolitve med drugim napoveduje transparentno delovanje občinske uprave in digitalizacijo občinskih dejavnosti. Mandat županov bi omejila na dva mandata, svojo vlogo na županskem položaju pa vidi v prvi vrsti kot moderiranje med stroko in javnostjo.

NOVA GORICA - V Novi Gorici se je v boj za županski stol podal direktor tamkajšnjega okrožnega sodišča Samo Turel, kandidat Gibanja Svoboda. Kot je poudaril, si želi sodelovanja in predvsem dialoga. Med prednostnimi nalogami vidi vzpostavljanje ugodnih pogojev za razvoj gospodarstva, gradnjo novih stanovanj na Majskih poljanah in več aktivnosti pri pripravi infrastrukture za Evropsko prestolnico kulture.

NOVA GORICA - Skupaj z županskim kandidatom Gibanja Svoboda sta kandidaturi predstavila še dva županska kandidata iste stranke, in sicer Borut Zorn za župana občine Renče-Vogrsko ter Nada Pirjevec za županjo občine Ajdovščina. Prvi si bo prizadeval izboljšati komunikacijo med občinskimi organi in občani, saj naj bi v zadnjem mandatu občina nazadovala. Pirjevčeva kot ključna razvojna področja občine poudarja skrb za dodatna stanovanja na obrobju mesta, dodatna mesta v vrtcih in dograditev doma za starejše, pa tudi pomoč kmetijskim in gospodarskim dejavnostim.

KOPER - Aktualni koprski župan Aleš Bržan je predstavil program za naslednja štiri leta in Listo Aleša Bržana, ki je skupaj z Gibanjem Svoboda vložila njegovo kandidaturo za nov mandat. Kot je zatrdil na novinarski konferenci, so v štirih letih uresničili več kot 90 odstotkov programa. Obljubil je nov zdravstveni dom in dvigalo na Markovec. Podpora Gibanja Svoboda je po njegovem mnenju posebej pomembna, ker so trije največji projekti v občini - železnica, ceste in voda - v pristojnosti države.

VELENJE/SLOVENJ GRADEC - V Velenju in Slovenj Gradcu so opravili žreb vrstnega reda vloženih kandidatur za župane in liste mestnih svetnikov na glasovnicah za lokalne volitve. V Velenju bo prva na glasovnici kandidatka stranke Resni.ca Lidija Šolinc, pod številko dve kandidat Dobre države Benjamin Strozak, aktualni župan in kandidat SD Peter Dermol bo pod številko tri, nestrankarski kandidat Milan Medved pod številko štiri, kandidatka Gibanja Svoboda Lidija Črnko pod številko pet, številko šest pa bo imel kandidat liste Naše Velenje Jože Hribar. Manj dela so imeli v Slovenj Gradcu, kjer je edini kandidat aktualni župan Tilen Krugler in bo tako na glasovnici naveden pod številko ena.

ŠENTJUR - V Šentjurju bo aktualnega župana Marka Diacija izzvala kandidatka SDS Jelka Godec s sloganom Ljudi bomo postavili na prvo mesto, saj občina po njeni oceni v prvi vrsti obstaja zaradi ljudi. Vse občane bi obravnavala enakovredno, pri postavljanju občinskih prioritet pa bi veliko vlogo igrale krajevne skupnosti. Nestrankarski kandidat Diaci bi se še naprej zavzemal za razvoj celotne občine, sicer pa aktualni mandat zaključuje v obdobju velikega investicijskega cikla, ki ga želi v novem mandatu nadaljevati.

IZOLA - Skupni kandidat Gibanja Svoboda in Liste Izola Prihodnosti za izolskega župana je Milan Bogatič. Ob predstavitvi svoje kandidature in liste za mestni svet je napovedal, da se bo zavzemal za občino inovacij z istrskim tehnološkim parkom, za nov športni center ter za samooskrbo in zavezništvo z lokalnimi pridelovalci. Zavzel se bo tudi za gradnjo najemnih stanovanj za mlade.

ŠENTJERNEJ - Gibanje Svoboda v Šentjerneju nastopa z raznovrstno listo kandidatov za občinski svet in ambicioznim programom trajnostnega občinskega razvoja, je danes sporočil šentjernejski lokalni odbor. Nosilec liste je Peter Štemberger. Med glavnimi poudarki so med drugim navedli trajnostni razvoj, varovanje okolja, okrepitev prehranske samooskrbe, zeleno energijo, urejanje prostora za nadaljnji gospodarski razvoj, stanovanjsko politiko, razvoj infrastrukture in zavzemanje za boljše bivalne pogoje.

HOČE - V občini Hoče-Slivnica se bosta za župansko mesto potegovala aktualni župan Marko Soršak s podporo skupine volivcev in kandidat SDS Vojko Golob. Slednji je danes predstavil svoj program in program liste kandidatov njegove stranke za občinske svetnike. Za kandidaturo se je odločil, ker meni, da je v občini treba narediti še marsikaj, zlasti na področju spoštovanja in enakopravnosti med občani. Še vedno so v nekaterih delih občine brez asfaltnih cest, prizadeval bi si tudi za prehransko in energetsko samooskrbo, ki se mora po njegovem začeti že na občinski ravni.

ŽIROVNICA - Aktualni žirovniški župan Leopold Pogačar je na predstavitvi kandidature izpostavil, da želi v svojem petem mandatu dokončati tri pomembne projekte, in sicer dom starejših, obvoznico mimo Vrbe ter nov kulturni dom s knjižnico in prostori za domača društva. Pogačar gre na volitve z Neodvisno listo za Žirovnico, ki aktivno sodeluje pri oblikovanju in razvoju občine že od njene ustanovitve leta 1998. Kot je dejal, je od vsega začetka njihov cilj zagotavljanje pogojev za boljši jutri vseh občanov. Njegov izzivalec bo kandidat SD Darko Ćorković.

DRAVOGRAD - V Dravogradu se bo za mesto župana, potrem ko je s 1. oktobrom po 20. letih predčasno svoj mandat zaključila Marijana Cigala in odšla za direktorico zdravstvenega doma, potegoval njen dosedanji podžupan Anton Preksavec, nestrankarski kandidat skupine volivcev. Ta po letih aktivnega delovanja v občini vidi priložnost, da razvoj kraja popelje na novo raven. V svoj program je vključil reševanje pereče problematike oskrbe z vodo, razbremenitev prometa skozi ter izgradnjo naravnega kopališča z avtokampom.

MARIBOR - Mariborsko društvo Jasa je pred lokalnimi volitvami vse župane, ki bodo prejeli zaupanje državljanov, v sklopu akcije Kuža gre na lokalne volitve pozvalo k zagotavljanju prijaznejšega življenjskega okolja za pse v času decembrskih prazničnih dogodkov. Kot poudarjajo, so veseli decembrski dnevi veseli le za del prebivalstva, za drugi del so moteči, nekatere kategorije bolnikov ter udomačene in prostoživeče živali pa ob pokanju petard in ognjemetov zelo trpijo.

gm/tzu/rbo/gm
© STA, 2022