Pregled - Slovenija, 26. 10. (sreda)

Ljubljana, 26. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 26. oktobra.

LJUBLJANA - Vstop Hrvaške v Schengen ima načelno podporo Slovenije in je v skupnem evropskem interesu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Napovedali so tudi, da bo Slovenija zavarovala nacionalne interese in da se bodo dokončne odločitve sprejemale v državnem zboru. Arbitražna odločitev pa je za Slovenijo dokončna, so z Ukoma med drugim odgovorili na novinarska vprašanja, ali slovenska vlada res razmišlja, da bi Slovenija decembra ob odločanju Sveta EU glede vstopa Hrvaške v schengen z januarjem sprejela enostransko izjavo, v kateri bi navedla, da Hrvaška z vstopom v schengen priznava arbitražno razsodbo o meji. O tem je sicer danes poročal časnik Delo.

LJUBLJANA - V javnosti je odmeval fizični napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, do katerega naj bi prišlo v torek v Ljubljani. Po besedah Kovačeve je fizični napad nanjo plod sistematičnega širjenja jeze in manipulacij, ki jih nekdo zavestno seje v družbo z namenom ukiniti kritične glasove. Napad so obsodili nekateri ministri ter parlamentarne stranke, ki so hkrati pozvale k spoštljivi retoriki in omejevanju ter sankcioniranju sovražnega govora. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je napovedala ureditev te problematike, policija pa je sporočila da dogodek intenzivno preiskuje.

LJUBLJANA - Volivke in volivci bodo 27. novembra na referendumu med drugim odločali o noveli zakona o RTVS. Koalicijske stranke bodo začele kampanjo, s katero želijo mobilizirati volivce in ozaveščati javnost o pomenu javnega servisa RTVS. S peticijo v zvezi z RTVS se je oglasilo Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo, ki je na DZ naslovilo zahtevo, naj nemudoma odpokliče člane programskega sveta RTVS in imenuje nove, ki naj razrešijo direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanijo. Ta naj bi po njihovih navedbah odpuščal in ustrahoval zaposlene.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je premier Robert Golob kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je poročala POP TV. Ustrezno dopolnjen popis premoženjskega stanja je namreč KPK poslal šele po preteku zakonsko določenega roka, zato mu je protikorupcijska komisija izrekla pisni opomin.

LJUBLJANA - DZ se je seznanil s predlogom novele zakona o finančni upravi, s katero se odpravljajo nekatere določbe, zapisane v zakon v času prejšnje vlade. Seznanil se je še s predlogom novele zakona o davčnem postopku, s katero se v prenaša določbe evropske direktive, ki zahteva poročanje operaterjev spletnih platform davčnemu organu.

LJUBLJANA - Država bo energetski dodatek večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, izplačala 2. novembra. Energetski dodatek za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov v višini 200 evrov bo medtem izplačan na različne datume, odvisno od zakonske podlage, po kateri je določena invalidnost.

ZAGREB - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem. Srečanje je bilo namenjeno opredelitvi prioritet in ciljev, kot tudi časovnega okvirja njihovega uresničevanja. Kot ključne prioritete je Arčon med drugim izpostavil področje učenja slovenskega jezika in gospodarsko povezovanje. Predstavniki slovenske skupnosti so izpostavili predvsem svoja prizadevanja za pridobitev več učiteljev slovenskega jezika in izzive, povezane s prostori društev.

LJUBLJANA - Vlada se je odzvala na tvit ruskega zunanjega ministrstva, v katerem je ob svarilu, da Ukrajina načrtuje umazano bombo, fotografija, ki izvira iz Slovenije. V treh sporočilih na Twitterju vlada poudarja, da so radioaktivni odpadki v Sloveniji varno shranjeni in se ne uporabljajo za umazane bombe.

LJUBLJANA - Med mladimi zdravniki je zanimanja za specializacijo iz družinske medicine še vedno malo. Na prvi rok prijav za jesenski razpis zdravniških specializacij je namreč prispelo le 12 prijav, prostih tako ostaja 41 mest. Prijave na razpis bodo sicer sprejemali še do 9. decembra. Med manj zaželenimi specializacijami je tudi urgentna medicina.

LJUBLJANA - E-zdravstveni karton, ki bi na enem mestu zbral podatke o zdravstvenem stanju posameznika, bi za zdravstveno osebje pomenil prihranek časa, za bolnika pa kakovostnejšo obravnavo, sta sogovornika poudarila na posvetu STAkluba. Opozorila sta tudi na probleme, ki nastajajo zaradi zdajšnjih papirnatih zdravstvenih kartonov.

LJUBLJANA - Z odkritjem temeljnega kamna se je uradno začela gradnja novega moškega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani. Gre za 73 milijonov evrov težko investicijo, ki bo predvidoma dokončana čez tri leta. V novem zaporu, s katerim se rešuje dolgoletna prostorska stiska obstoječega zapora na Povšetovi ulici, bo prostora za 388 oseb.

LJUBLJANA - V torek so po podatkih ministrstva za zdravje ob 792 PCR-testih in 5774 hitrih antigenskih testih potrdili 1462 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 77 bolnikov, kar je 10 manj kot dan prej, med njimi jih je na intenzivni terapiji 14 oz. eden manj kot dan prej. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

KOEBENHAVN/BRUSELJ - Emisije toplogrednih plinov so se v Evropi lani na račun okrevanja gospodarstva po pandemiji covida-19 povečale za pet odstotkov, je opozorila Evropska agencija za okolje. Evropska komisija je medtem predstavila niz predlogov za čistejši zrak in vodo. Z njimi želi zmanjšati število smrti, ki so posledica drobnih delcev PM2,5.

LJUBLJANA - S predstavo Umetnost slovesa: slovesna umetnost se je v Stari mestni elektrarni začel 16. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder, ki bo potekal do nedelje. Rdeča nit letošnjega festivala je bližina, tako odnosov kot sodelovanja, umetnosti, kreativnosti, besed in objemov.

ako/sag/lem/ako
© STA, 2022