Pregled - svet, 17. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 17. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 17. oktobra.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so potrdili vzpostavitev misije urjenja ukrajinskih vojakov. Namen misije, ki bo sprva trajala dve leti, je okrepiti zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil, da se bodo lahko še naprej učinkovito branile pred rusko agresijo, so sporočili s Sveta EU. Pri izvajanju misije bo verjetno sodelovala tudi Slovenija.

KIJEV - V napadih Rusije na Kijev in mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj osem ljudi. V Kijevu so tri osebe umrle v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom. Več sto krajev je ostalo brez elektrike. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete zadeli vse predvidene tarče.

MOSKVA - V strmoglavljenju ruskega lovskega letala na stanovanjsko naselje v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije, blizu meje z Ukrajino, sta umrli najmanj dve osebi, 15 ljudi je poškodovanih. Po navedbah reševalcev je ob strmoglavljenju letala zagorela devetnadstropna zgradba. V Moskvi navajajo, da je šlo za nesrečo.

STOCKHOLM - Švedski parlament riksdag je potrdil vodjo švedske konservativne Zmerne stranke Ulfa Kristerssona za novega premierja. Zanj so med drugim glasovali skrajno desni Švedski demokrati, ki sicer ne bodo del vlade, vendar naj bi jo podpirali. Skupaj je Kristersson zbral 176 glasov podpore, 173 poslancev je bilo proti.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri EU so se dogovorili o uvedbi sankcij proti Iranu zaradi smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatrtja protestov, ki so izbruhnili po njeni smrti. Na seznam sankcioniranih so dodali 11 posameznikov in štiri pravne osebe, so sporočili iz Sveta EU. Na možnost sankcij v primeru nadaljevanja nasilnega zatiranja protestov so opozorili tudi v ZDA.

LUXEMBOURG/BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v zadnjih dneh razburil z nediplomatskimi pripombami o različnih temah, od evropske varnosti, ruske jedrske grožnje do diplomatov unije. Španec je v odzivu poudaril, da je želel študente v Bruggeu, kjer je Evropo označil za vrt, preostali svet pa za džunglo, pozvati k solidarnosti.

KIJEV - Ukrajina je sporočila, da je z Rusijo izmenjala več kot sto ujetnic. To je bila prva izmenjava zgolj ženskih ujetnic z Moskvo po skoraj osmih mesecih vojne. Med izpuščenimi naj bi bile večinoma vojakinje, so sporočili v Kijevu. Izmenjavo ujetnic so potrdili tudi na ruski strani, kjer so v okviru izmenjave osvobodili 110 ljudi, večinoma moških.

MOSKVA - Cilji delne mobilizacije v Moskvi so bili v celoti izpolnjeni, zato se rezervistom, ki so prejeli obvestilo o vpoklicu v vojsko, ni treba več zglasiti v posebnih naborniških uradih, je sporočil župan ruske prestolnice Sergej Sobjanin. Ti uradi so se tako v Moskvi danes ob 14. uri po lokalnem času zaprli.

MOSKVA - Nekdanja novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, ki je marca v neposrednem prenosu protestirala proti vojni v Ukrajini, je pobegnila iz države, potem ko je bila uvrščena na seznam iskanih oseb, je povedal njen odvetnik Dmitrij Zahvatov. Ovsjanikova je širši javnosti postala znana po tem, ko je s protestom proti vojni v Ukrajini prekinila informativno oddajo na ruski državni televiziji.

SARAJEVO - Mirovna misija Evropske unije v Bosni in Hercegovini (Eufor) začenja vojaško vajo Hitri odziv 2022, v kateri bodo do 20. novembra sodelovali vojaki iz 20 držav, tudi Slovenije. Vaja bo potekala na različnih območjih v BiH in naj bi znova pokazala predanost EU evropski prihodnosti za vse državljane BiH, so poudarili pri Euforju.

PODGORICA - Posebno tožilstvo Črne gore je vložilo obtožnico proti nekdanji predsednici črnogorskega vrhovnega sodišča Vesni Medenica, med drugim zaradi suma sodelovanja v kriminalni organizaciji, tihotapljenja, korupcije, protizakonitega vpliva in zlorabe položaja. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do pet let zapora.

LONDON - Novi britanski finančni minister Jeremy Hunt je napovedal odpravo skoraj vseh davčnih ukrepov, ki jih je pred tremi tedni predstavil njegov predhodnik Kwasi Kwarteng in ki so zamajali britanski finančni trg. Pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov pa bodo ohranili samo do aprila. Medtem se v Veliki Britaniji krepijo dvomi v nestanovitno vladanje premierke Liz Truss, o čemer poročajo tudi drugod po svetu.

LONDON - Nekaj dni po tem, ko sta okoljski aktivistki po mojstrovini Vincenta van Gogha polili paradižnikovo juho, sta se dva protestnika povzpela na enega od stolpov mosta čez reko Temzo in povzročila velik prometni zamašek. Ta most, ki je povezan z eno najbolj obremenjenih evropskih avtocest, dnevno uporablja približno 160.000 vozil.

MANCHESTER - Britanska policija je napovedala preiskavo incidenta na območju kitajskega konzulata v Manchestru na severu Anglije, potem ko je na družbenih omrežjih zaokrožil posnetek, ki prikazuje skupino moških, kako pretepa protestnika. V uradu britanske premierke so se na dogodek, ki se je zgodil v nedeljo, odzvali z zaskrbljenostjo. Do incidenta je prišlo na dan, ko je na Kitajskem potekal 20. kongres komunistične partije.

PARIZ - Več francoskih sindikatov, nezadovoljnih zaradi draginje, je za torek napovedalo stavke. Pridružili se ji bodo tudi delavci v naftnih rafinerijah in skladiščih, katerih tri tedne trajajoča stavka še naprej povzroča pomanjkanje goriva po vsej državi. Vlada razmere rešuje s tem, da delavce v skladu s pooblastili poziva nazaj na delo.

BRUSELJ - Na cestah v EU je lani umrlo približno 19.900 ljudi, kar je šest odstotkov več kot leta 2020, kažejo podatki Evropske komisije. Podelili so tudi nagrade za odličnost na področju varnosti v cestnem prometu po vsej Evropi. Med nominiranimi prispevki je bila pobuda Zavoda Reševalni pas iz Slovenije.

BRUSELJ - EU in Združenje držav jugovzhodne Azije sta podpisala celovit sporazum o zračnem prevozu, ki nadgrajuje pravila in standarde za lete. Sporazum, ki nadomešča več kot 140 dvostranskih sporazumov, določa enake konkurenčne pogoje, prinesel pa naj bi nove priložnosti za zračni promet in gospodarske koristi za obe strani, so sporočili iz Bruslja.

lkr/sg/blm/mc/sk/jav/las/rpe/zc/rbi/spo/lkr
© STA, 2022