Pregled - šport, 17. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 17. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 17. oktobra.

PARIZ - Francoski nogometaš Karim Benzema je dobitnik zlate žoge za leto 2022, nagrade, ki jo za najboljšega nogometaša tradicionalno podeljuje francoska revija France Football. Slavnostna podelitev je potekala v Theatre du Chatelet v Parizu. To je prva zlata žoga za 34-letnega napadalca španskega velikana Real Madrida. Nagrado mu je podelil Zinedine Zidane, zadnji Francoz, ki je prejel zlato žogo leta 1998, Benzema pa je postal peti Francoz, ki mu je to uspelo. Pred tem sta zadnjih 12 od 13 zlatih žog prejela Argentinec Lionel Messi in Portugalec Cristiano Ronaldo. Le Hrvatu Luki Modriću je to prestižno nagrado uspelo dobiti leta 2018. Kljub temu Messija, dobitnika tudi za leto 2021, letos sploh ni bilo med nominiranci za nagrado. Med nogometašicami je zlato žogo, ki so jo podelili četrtič, še drugič zapored prejela Španka Alexia Putellas (Barcelona).

LJUBLJANA - Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec, ki se mu mandat na čelu prvega moža OKS letos končuje, je danes nagovoril udeležence dvodnevnega kongresa v Ljubljani z naslovom Dnevi Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez. Poudaril je, da je treba na pot napredka športa stopiti složno in povezano. Na večerni slovesnosti so ob obletnici slovenskega olimpijskega gibanja podelili tudi nagrade. Posebno zahvalo so ob koncu namenili predsedniku OKS Gabrovcu, ki se mu ob koncu leta izteka drugi in zadnji mandat. Častne listine OKS so prejeli športnika invalida Franc Pinter in Veselka Pevec, gospodarstvenik in podpornik športa Jože Mermal, strokovni delavec dr. Rado Pišot ter nekdanji novinar in urednik Marjan Lah, ki je v športu deloval tudi v strokovnih funkcijah.

LJUBLJANA - V teh dneh krovna slovenska organizacija za šport invalidov, Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite, praznuje okroglih 60 let delovanja. Slavnostni dogodek bodo pripravili v torek na Brdu, že danes pa so na obrežju Ljubljanice uradno odprli razstavo, ki zaobjema različne dejavnosti športa invalidov. Zveza je razstavo ob 60-letnici delovanja pripravila v sodelovanju s Turizmom Ljubljana. Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici je na 11 dvostranskih panojih prikazan pregled zgodovine športa invalidov v Sloveniji, največji uspehi, pa tudi nekateri drugi mejniki.

INNSBRUCK - Andrejo Slokar, ki si je v petek na treningu v Val Senalesu (Schnalstal) v Italiji poškodovala levo koleno, čaka vsaj šestmesečno okrevanje, je v izjavi za STA sporočila predstavnica smučarke Špela Pretnar. Slovensko alpsko smučarko je v nedeljo v Innsbrucku operiral specialist kirurg za športne poškodbe kolen Christian Fink. Slokarjeva se je v Italiji pripravljala na uvodni ženski veleslalom, s katerim se bo v soboto v Söldnu začela sezona 2022/23 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ajdovki je dan pred 25 rojstnim dnevom pri smučanju v desnem zavoju vzelo zunanjo levo smučko, pri čemer si je poškodovala koleno.

KAIRO - Slovenska strelka Živa Dvoršak je na svetovnem prvenstvu v Kairu osvojila 44. mesto v disciplini malokalibrska puška leže 50 metrov, potem ko je zadela 614,4 kroga. V tej neolimpijski disciplini je zmagala Nemka Jolyn Beer (627,0), druga je bila Švicarka Sarina Hitz (626,7), tretja pa Američanka Mary Caroline Tucker (625,7).

MILANO - Organizatorji so predstavili traso 106. kolesarske dirke po Italiji. Osem etap bo primernih za sprinterje, sedem etap je gorskih, trije pa so kronometri, ki skupno znašajo 70,6 km. Giro tokrat ne bo zavil v Slovenijo. Dirka bo slovenski meji najbližje v 20. etapi, ko bo potekal kronometer v Trbižu. Giro se bo prihodnje leto začel 6. maja in bo trajal do 28. maja. Lani je dirko po Italiji dobil Jai Hindley in postal prvi Avstralec, ki mu je uspelo zmagati na Giru.

PARIZ - Britanski kolesar Mark Cavendish se bo po izteku pogodbe z belgijskim moštvom Quick-Step pridružil francoski ekipi B&B Hotels-KTM, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sedemintridesetletnik bo z novo ekipo v naslednji sezoni lovil rekord za največ etapnih zmag na dirki po Franciji.

GUADALAJARA - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je izgubila dvoboj uvodnega kroga na turnirju WTA v Guadalajari z nagradnim skladom 2,527 milijona dolarjev. Od 36-letne Primorke in njene čilske partnerice Alexe Guarachi je bila boljša kazahstansko-brazilska naveza Ana Danilina-Beatriz Haddad Maia, ki je po uri in 13 minutah zmagala s 6:1, 3:6 in 10:5.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek, ki je v nedeljo za svojo osmo turnirsko zmago letos osvojila teniški turnir v San Diegu, ostaja trdno zasidrana na vrhu lestvice WTA. Padec Španke Paule Badosa s četrtega na osmo mesto je edina sprememba v "top 10", posledično so preostale igralke napredovale. Najboljša Slovenka Kaja Juvan je izgubila eno mesto in je 88. Od Slovenk sta le dve igralki med prvo stoterico, vse pa so glede na minuli teden nazadovale po lestvici. Juvanova je nazadovala na 88. mesto, Tamara Zidanšek, ki je minuli teden zaigrala v finalu turnirja ITF v Tuniziji, pa na 91. mesto.

LJUBLJANA - Španec Carlos Alcaraz ostaja številka 1 svetovnega tenisa. Na novi lestvici ATP ni sprememb med najboljšimi, Alcarazu sledi rojak Rafael Nadal, tretji je Norvežan Casper Ruud. V deseterico se je prebil Kanadčan Felix Auger-Aliassime, najboljši Slovenec pa je še vedno zdaj že upokojeni Aljaž Bedene na 341. mestu. Najboljša še dejavna slovenska igralca sta Bor Artnak, ki je izgubil eno mesto v primerjavi s prejšnjim tednom in je 796., ter Blaž Rola, ki je napredoval za devet mest na 894. mesto.

ad/jz/zza/tb/nem/am/ad
© STA, 2022