Pregled - Slovenija, 17. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 17. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 17. oktobra.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikata Fides so parafirali sporazum o prekinitvi stavke zdravnikov, ki je bila napovedana za sredo. Končna odločitev glede stavke bo sicer znana v torek, saj morajo sporazum obravnavati še organi sindikata in vlade. Podpis sporazuma, podrobnosti katerega niso želeli razkrivati, je predviden v sredo. Končna odločitev o stavki je odvisna od glavnega stavkovnega odbora sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki bo vsebino parafiranega sporazuma pregledal v torek. Prav tako mora vsebino sporazuma sprejeti še vlada.

LJUBLJANA - Odbora za kulturo ter za zdravstvo sta potrdila predlog izvedbe referendumov o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi 27. novembra. Tako bodo po predlogu, o katerem bo DZ odločal na torkovi izredni seji, vsi trije zakonodajni referendumi, tudi o zakonu o vladi, izpeljani na isti dan. V SDS, kjer so vložili zahteve za referendume, so sicer predlagali, da bi jih izvedli 4. decembra, skupaj z drugim krogom lokalnih volitev, se koalicija s tem predlogom ni strinjala.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo je zaradi odložilnega veta DS vnovič razpravljal o spremembah družinskega zakonika, ki istospolnima partnerjema v partnerski zvezi omogočajo skupno posvojitev otroka. Spremembe je potrdil z 10 glasovi za in petimi proti. Pričakovano so za spremembe glasovali člani odbora iz koalicije, proti pa člani iz SDS in NSi. DZ bo o spremembah družinskega zakonika odločal na izredni seji v torek.

LJUBLJANA - Slovenija je glede oskrbe z elektriko in plinom v jesensko-zimskem obdobju zelo dobro pripravljena, razmere pa so pod nadzorom, je medijem zagotovil infrastrukturni minister Bojan Kumer. Podobno pravijo v družbah Eles in Plinovodi, kjer pa obenem izpostavljajo tudi potrebo po uresničitvi na ravni EU dogovorjenega zmanjšanja porabe.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri članic EU so potrdili vzpostavitev misije urjenja ukrajinskih vojakov. Vzpostavitev misije urjenja okoli 15.000 ukrajinskih vojakov in poveljnikov je že ob prihodu na zasedanje podprla tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija bo po neuradnih informacijah pri izvajanju misije verjetno tudi sodelovala.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je v državni zbor prinesel več kot 5000 overjenih podpisov državljank in državljanov, ki so jih zbrali za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse otroke, je ob prihodu pred DZ pojasnila direktorica inštituta Nika Kovač.

VELENJE - Proizvodnja premoga v Premogovniku Velenje trenutno poteka na eni odkopni plošči. Za oktobrskim planom zaostajajo, so pa nad letnim planom. Kljub temu jih zaradi zamude pri pripravah na proizvodnjo na novi plošči, do katere prihaja zaradi julijskega stebrnega udara, čaka "izredno zahteven zaključek leta", so za STA povedali v družbi.

LJUBLJANA - Predloga proračunov za prihodnji dve leti, ki sta v postopku sprejemanja v DZ, po oceni fiskalnega sveta glede na okoliščine v določeni meri upoštevata potrebne usmeritve. A vsebujeta tudi številne pomanjkljivosti in tveganja. Med njimi fiskalni svet izpostavlja predvsem visok obseg diskrecijskih odhodkov v obliki investicij in rasti plač ter podcenjevanje rasti porabe v letu 2024.

LJUBLJANA - Pod vodstvom gospodarskega ministra Matjaža Hana se je prvič sestal strateški svet za gospodarstvo, posvetovalno telo ministra pri usmerjanju gospodarske politike. Han je po srečanju izpostavil namero okrepitve partnerstva in zaupanja med sodelujočimi, predstavniki gospodarstva pa so pozvali k prehodu od besed k dejanjem.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec na obisku gosti kolegico iz Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko. Kot sta dejala, je sodelovanje med državama in znotraj Nata odlično. Opozorila pa sta, da se kljub vojni v Ukrajini ne sme pozabiti na Zahodni Balkan, pri čemer je Šarec napovedal okrepitev vojaške prisotnosti v BiH in na Kosovu. Pri tem je pojasnil, da smo bili v preteklem času priča zmanjševanju slovenske vojaške prisotnosti v regiji in dodal, da se mu to ne zdi sprejemljivo.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je v Ljubljani srečala s hrvaškim ministrom za pravosodje in javno upravo Ivanom Malenico. Pogovori so bili namenjeni predvsem implementaciji modela Barnahus v Sloveniji, pri čemer sta ministra naslovila tudi nekatera še odprta dvostranska vprašanja med državama na področju pravosodja.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo se je seznanil s predlaganima državnima proračunoma za prihodnji dve leti, ki se nanašata na delovanje ministrstva za kulturo. Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu Marko Rusjan, so z višino proračuna zadovoljni, saj je za prihodnje leto kljub težkim časom predvidenih največ sredstev za kulturo doslej.

LJUBLJANA - Ljubljanski svetniki so prižgali zeleno luč petletni strategiji razvoja Centra Rog. Ta bo po napovedih direktorice Renate Zamida deloval kot javni in sodobni izdelovalniški prostor 21. stoletja, namenjen širokemu krogu uporabnikov s poudarkom na oblikovanju, arhitekturi, inženirstvu, urbanem rokodelstvu, izdelovalništvu ter uporabnih umetnostih.

LJUBLJANA - Ljubljanski mestni svetniki so podprli sklepa, s katerima so dvignili znesek v primeru neplačila parkirnine in podražili vožnjo s tirno vzpenjačo na grad. Nadomestilo za neplačano parkirnino bo po novem znašalo 20 evrov, enosmerna vozovnica z vzpenjačo bo stala 3,30 evra, za povratno pa bo treba odšteti šest evrov.

NOVO MESTO - Svojo kandidaturo za župana Mestne občine Novo mesto je predstavil novomeški občinski svetnik in kandidat SD Srečko Vovko. Za kandidaturo se je odločil, predvsem ker želi, da bi Novo mesto postalo bolj prijazno do svojih občanov. Želi vrniti spoštovanje do ljudi ter biti odprt in pripravljen sprejeti vsakogar od občanov, je poudaril.

PTUJ - Županski kandidat SDS na letošnjih lokalnih volitvah na Ptuju bo predsednik mestnega odbora stranke Franjo Rozman. Kot je povedal, se na volitve odpravlja s pomlajeno ekipo, pri tem pa računa na to, da bo tudi njihova lista, katere nosilec je, presegla trenutnih pet mestnih svetnikov ter "poskrbela za boljši Ptuj".

LJUBLJANA - V Vili Zlatica, kjer je od lani sedež Foruma slovanskih kultur (FSK), se je začel Festival slovanskih književnosti, ki ga FSK pripravlja v sodelovanju s partnerji. Ob 15. obletnici zbirke Sto slovanskih romanov se bo šest sodobnih slovanskih pisateljev srečalo z bralci ter spregovorilo o svojih romanih, uvrščenih v zbirko.

LJUBLJANA - V Društvu slovenskih skladateljev (DSS) so za novo koncertno sezono pripravili ambiciozen spored skladb domačih in tujih ustvarjalcev. Prisluhniti bo mogoče 50 novitetam slovenskih skladateljic in skladateljev. Cikel Koncertni atelje, ki ima že dolgo tradicijo, bo 26. oktobra uvedel koncert Zorana Markovića.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Volilna opravila dan pred začetkom predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike po besedah predsednika DVK Petra Goloba potekajo normalno in gladko, brez kakšnih posebnosti. Volitve bodo potekale na 3183 voliščih v Sloveniji, med njimi je 96 volišč za predčasno glasovanje in 88 volišč omnia. 30 volišč bo odprtih v tujini.

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike so v STA soočenju brez izjeme izpostavili vlogo in velik pomen javnih medijev v družbi, a imajo različne poglede na nekatere konkretne rešitve. Tako denimo novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, o kateri bomo odločali na referendumu, podpirajo štirje od sedmih kandidatov. Vsi pa imajo odklonilen odnos do sovražnega govora.

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike trenutno zaseda prvo mesto poslanec SDS Anže Logar, ki bi ga izbralo 31,7 odstotka anketiranih. Sledi odvetnica Nataša Pirc Musar z 19,8 odstotka glasov, za njo pa je evropski poslanec Milan Brglez z 18,6 odstotka glasov, kaže raziskava agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer. Za nekdanjega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja bi se tokrat odločilo 3,6 odstotka anketiranih, za zdravnico in kandidatko zunajparlamentarne stranke Re.snica Sabino Senčar 3,3 odstotka, za kočevskega župana Vladimirja Prebiliča 3,1 odstotka, za poslanca Levice Miha Kordiša pa 2,2 odstotka anketiranih. Neopredeljenih jih je 17,6 odstotka.

LJUBLJANA - Po podatkih javnomnenjske ankete, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, anketiranci med kandidati za predsednika republike favorizirajo Anžeta Logarja, ki uživa 27,1-odstotno podporo. Na drugem mestu je Nataša Pirc Musar, ki uživa 19,9-odstotno podporo, sledi pa ji Milan Brglez z 10,7-odstotno podporo. Četrto mesto zaseda Sabina Senčar s 4,8-odstotno podporo, sledi Janez Cigler Kralj s štiri-odstotno podporo. Vladimir Prebilič trenutno uživa 3,2-odstotno podporo, na zadnjem mestu pa je Miha Kordiš z 2,9 odstotka podpore. Neodločenih je 27,4 odstotka anketirancev.

VRANSKO - Kandidati za predsednika republike so v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem spregovorili o trajnostni mobilnosti. Kandidati Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Nataša Pirc Musar in Vladimir Prebilič, ki so se srečanja udeležili, so se strinjali, da je treba vzpostaviti učinkovit javni potniški promet.

mo/spc/mde/mo
© STA, 2022