Pregled - svet, 12. 10. (sreda)

Ljubljana, 12. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 12. oktobra.

BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU, kot je sporočil evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Končno odločitev bodo sprejeli voditelji EU. Slovenija, ki velja za zagovornico podelitve tega statusa BiH, je potezo pozdravila. Komisija pa je medtem Srbijo pozvala k spoštovanju sankcij proti Rusiji.

BRUSELJ - Srbija mora biti bolj usklajena z zunanjo politiko EU, tudi pri sankcijah proti Rusiji, uvedenih zaradi njene agresije na Ukrajino, je ob predstavitvi širitvenega poročila za Srbijo poudaril evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Glede večine drugih držav iz regije je poudaril, da je njihova politika usklajena z zunanjo politiko EU.

SARAJEVO - Zunanja ministrica Bosne in Hercegovine Bisera Turković je pozdravila današnji predlog Evropske komisije, da se njeni državi podeli status kandidatke za članstvo v EU. Tudi več drugih političnih predstavnikov v BiH je predlog ocenilo pozitivno, nekateri pa medtem še vedno izražajo določeno mero dvoma v evropsko perspektivo države.

PRAGA - Ministri članic EU za energetiko so na neformalnem zasedanju v Pragi zbližali stališča glede nadaljnjih ukrepov za soočanje z energetsko draginjo, je povedal češki minister za industrijo Jozef Sikela. Komisija bo zdaj pripravila predloge, med drugim na področjih cen plina, solidarnosti in zmanjšanja porabe. Predstavila jih bo v torek.

MOSKVA - Rusija je pripravljena obnoviti dobavo plina po plinovodu Severni tok 2, enemu od dveh plinovodov, ki sta ju konec prejšnjega meseca poškodovale zaenkrat še nepojasnjene eksplozije, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Poudaril je, da je zdaj "žogica na strani Evropske unije".

VARŠAVA - Na delu naftovoda Družba, ki poteka med Rusijo in Nemčijo, je pred mestom Plock na Poljskem v torek zvečer prišlo do puščanja, zaradi česar je bil del naftovoda zaprt, je sporočil poljski upravljalec naftovodnega omrežja PERN. Vzrok zaenkrat ni znan.

BERLIN - Nemško gospodarstvo se bo prihodnje leto skrčilo za 0,4 odstotka, inflacija pa naj bi dosegla sedem odstotkov, je napovedala nemška vlada. Gospodarski minister Robert Habeck je dejal, da so pred državo resni časi.

WASHINGTON - Zaradi hitro naraščajočih cen hrane in energije se povečuje tveganje za socialne nemire, je opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF). Dodali so, da bodo vsakršni poskusi obvladovanja stroškov z zniževanjem davkov, subvencijami in nadzorom cen najverjetneje predragi za proračun in na koncu tudi neučinkoviti.

KIJEV - Ukrajinske oblasti so poročale o novih ruskih raketnih napadih na več mest v državi. V napadu na tržnico v mestu Avdijivka je bilo ubitih najmanj sedem ljudi, še osem pa ranjenih. V obstreljevanju mesta Nikopol so bile ranjene tri osebe, rakete pa naj bi zadele tudi Zaporožje in Herson, kjer zaenkrat o žrtvah ne poročajo.

BRUSELJ - Zahodni zavezniki si bodo prizadevali Ukrajini zagotoviti več sistemov zračne obrambe, da bi se ta lahko zaščitila pred neselektivnimi ruskimi napadi, je ob prihodu na srečanje kontaktne skupine za podporo obrambe Ukrajine v Bruslju napovedal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

MOSKVA - Retorika Zahoda o uporabi jedrskega orožja je škodljiva, so v odzivu na opozorila o nevarnosti eskalacije konflikta v Ukrajini v jedrsko vojno sporočili iz Kremlja. Obenem so izjavo generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da bi zmaga Rusije v vojni pomenila poraz Nata, označili za dokaz, da se zavezništvo bori na strani Kijeva.

WASHINGTON - Prva formalna strategija nacionalne varnosti vlade demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna kljub trenutni osredotočenosti na vojno v Ukrajini kot največji geopolitični izziv ZDA izpostavlja Kitajsko, ob tem pa poudarja pomen obnove in utrditve zavezništev za uspešno soočanje z izzivi tega desetletja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bodo sledili ukrepi, potem ko je Savdska Arabija skupaj z drugimi državami članicami organizacije držav izvoznic nafte Opec glasovala za znižanje proizvodnje nafte, kar je povzročilo rast cen. Demokratski kongresniki med drugim zahtevajo prekinitev vojaške pomoči Rijadu.

TEHERAN - Iranske oblasti so sporočile, da so vložile obtožnice proti več kot sto ljudem zaradi protestov, ki so državo zajeli po smrti Mahse Amini. Iranski notranji minister Ahmad Vahidi sicer verjame, da protesti v Iranu ne bodo sprožili revolucije. Vrhovni vodja ajatola Ali Hamanej pa je zanje znova obtožil sovražnike iz tujine.

BRUSELJ - Nemka Terry Reintke je bila izvoljena za novo sopredsedujočo skupine Zelenih v Evropskem parlamentu. Skupino bo vodila skupaj z Belgijcem Philippom Lambertsom. Skupina je na Twitterju sporočila, da si bodo prizadevali za bolj zeleno, socialno in demokratično Evropo.

lkr/rp/blm/jes/rpe/jb/zc/vb/sk/msc/lkr
© STA, 2022