Pregled - Slovenija, 12. 10. (sreda)

Ljubljana, 12. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 12. oktobra.

LJUBLJANA - V SDS so s podpisi volivcev v DZ vložili zahteve za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Z zavrnitvijo vseh treh zakonov na referendumu bi volivci po njihovem prepričanju vladi dali jasen signal, da vodi napačno politiko, za katero na volitvah ni dobila mandata. Kot je dejal premier Robert Golob, bo to referendum o vladi, a verjame, da bo zadnji, saj bo potem tudi opoziciji jasno, da so ljudje siti blokad in parlamentarnega nagajanja. V koaliciji so prepričani, da bodo državljani zavrnili referendumske pobude SDS.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil predlog Evropske komisije o dodelitvi statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini. Po Golobovih besedah se bo Slovenija zavzemala, da celotni Zahodni Balkan čim prej vstopi v EU. Ob tem je izrazil željo, da bi priporočilo komisije dalo upanje vsem prebivalcem BiH. Tudi predsednik republike Borut Pahor je pozdravil odločitev komisije. Ocenil je, da ima odločitev velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu, v njegovem uradu pa so spomnili, da je Pahor že februarja predstavil pobudo za podelitev statusa kandidatke BiH brez slehernega pogoja. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob novici iz Bruslja poudarila, da ta predlog šteje tudi za pomemben uspeh slovenske zunanje politike, in dodala, da gre za strateško odločitev, ki BiH in celotni regiji Zahodnega Balkana pošilja jasen signal, da je njena prihodnost znotraj EU.

LJUBLJANA - Dimitrij Rupel je odstopil kot direktor javne agencije za knjigo. V odprtem pismu, ki ga je naslovil na ministrico za kulturo Asto Vrečko, se je odzval na njen intervju za STA. Rupel zavrača njene besede o nestrokovnih potezah prejšnje vlade, škodljivih za kulturo. Ministričini očitki so po njegovi presoji neumestni in žaljivi ter izvirajo iz ideoloških predsodkov. Rupel ocenjuje, da priprave Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu prihodnje leto potekajo v skladu s časovnico. Ministrica za kulturo je v odzivu izpostavila, da ministrstvo odstop sprejema. Izrazila je tudi prepričanje, da bo v najkrajšem možnem času imenovano novo vodstvo agencije.

LJUBLJANA - V DZ so se s predlogom sprememb proračuna za leto 2023 in predlogom proračuna za leto 2024 seznanili odbori za delo, družino, socialne zadeve in invalide, za izobraževanje, znanost, šport in mladino, za zdravje in za obrambo. Vsem tem resorjem se sredstva povečujejo.

PRAGA - Ministri držav EU za energetiko, med njimi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so zbližali stališča glede nadaljnjih ukrepov za soočanje z energetsko draginjo, je povedal češki minister za industrijo Jozef Sikela. Komisija bo zdaj pripravila predloge, med drugim na področjih cen plina, solidarnosti in zmanjšanja porabe. Predstavila jih bo v torek, njihovo potrditev je pričakovati na zasedanju voditeljev držav in vlad EU konec prihodnjega tedna v Bruslju.

LJUBLJANA - Med prvakoma opozicijskih SDS in NSi, Janezom Janšo in Matejem Toninom, se je na omrežju Twitter vnel besedni spopad. Ker NSi ni prispevala podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o domnevnem odtekanju denarja iz Gen-I, je Janša NSi obtožil, da deluje v dogovoru z Gibanjem Svoboda. Tonin odgovarja, da takšen dogovor ne obstaja.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so končali preiskavo kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, nadaljujejo pa preiskavo, povezano z ugotavljanjem nenamenske porabe javnih sredstev v kulturnem sektorju. V prvem primeru so na državno tožilstvo podali kazenske ovadbe, med ovadenimi naj bi bil po pisanju medijev novomeški kulturnik in zastopnik Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodej. V drugem primeru, šlo naj bi za preminulega umetnika Romana Uranjeka, pa podrobnosti še ne razkrivajo, je v izjavi za medije povedal kriminalist Martin Rupnik.

LJUBLJANA/KOPER - Župani mestnih občin so se na torkovi skupščini Združenja mestnih občin Slovenije zavzeli za višjo povprečnino, kot jo za leti 2023 in 2024 predlaga vlada. Povprečnina bi morala znašati najmanj 735,74 evra, menijo občine. Župani so opozorili tudi, da naraščajoči stroški energije ogrožajo delovanje javnih zavodov s področja kulture in športa, zato so po njihovem mnenju potrebni nekateri zaščitni ukrepi. Po mnenju mestnih občin je nujna tudi posebna obravnava komunalnih podjetij, ki izvajajo gospodarske javne službe velikega pomena.

LJUBLJANA - Vrhovni sodnik Jan Zobec je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da izpodbija odločitev komisije za etiko in integriteto, ki deluje v okviru Sodnega sveta. Komisija Zobcu očita, da je v intervjuju za spletni portal Siol kršil dve načeli kodeksa sodniške etike, ki se nanašata na odnos sodnikov do sodelavcev in strank ter varovanje ugleda sodstva.

LJUBLJANA - Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada na pogajanjih niso dosegli napredka. Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je po pogajanjih ugotavljala, da so "na točki nič". Po njenih besedah so bile reakcije na njihovi strani precej burne. Ob tem ne izključuje možnosti zaostrovanja.

LJUBLJANA - Direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič je v odzivu na intervju z ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki ga je podala za STA, zavrnil, da bi šlo za slabo komunikacijo z zaposlenimi v zavodu. Zavrnil je tudi navedbo, da plačilo honorarja Niki Autor ni bilo izvršeno. Zavzel se je za konstruktivni dialog, ki bi obrodil rešitev glede plačevanja dela.

LJUBLJANA - Na posvetu z naslovom Draginja, energetska kriza in prekarnost v organizaciji ljubljanske ekonomske fakultete in Inštituta za študije prekariata so se razpravljalci strinjali, da je treba težavo prekarnega dela naslavljati konkretno po primerih in da je bilo splošnih razprav dovolj. Država je napovedala, da bo to vodila z zgledom, v gospodarstvu pa so za sankcioniranje deviacij, in ne dodatno normiranje.

LJUBLJANA - V. d. direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je napovedal posodobitev uprave ter nakupe nove opreme. Glede inšpekcijskih ugotovitev pomanjkljivosti je pojasnil, da so se nanašale na prostovoljske enote, zato bodo preučili akte za njihovo organizacijo. Državni sekretar Rudi Medved zagotavlja, da sistem zaščite in reševanja deluje.

LJUBLJANA - V septembru in oktobru so v centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana obravnavali 105 zastrupitev z gobami. Ker v opažajo povečano zanimanje za gobe, svetujejo, naj ljudje nabirajo le gobe, ki jih dobro poznajo, v primeru težav po zaužitju pa naj nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 844 PCR-testih in 8117 hitrih antigenskih testih potrdili 2260 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo včeraj zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 105 bolnikov, na intenzivni negi pa 21. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

BRUSELJ - Na srečanju predsednic parlamentov Evropske unije v Bruslju so razpravljali o humanitarnem položaju in pomoči ukrajinskim beguncem v članicah EU, zlasti o njihovi integraciji ter dostopu do socialne zaščite. Srečanja se je v imenu slovenske predsednice DZ udeležila podpredsednica DZ Nataša Sukič, ki je med drugim izrazila zaskrbljenost, ker je od marca Ukrajino zapustilo že več kot osem milijonov ljudi.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred volitvami predsednika republike se z današnjim dnem izteka rok za prijavo za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, invalidi ter volivci, ki so zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji.

jes/jes
© STA, 2022