Pregled - svet, 10. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 10. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 10. oktobra.

KIJEV/MOSKVA - Kijev in druga večja mesta v Ukrajini so bila tarča ruskih raketnih napadov, ki so terjali najmanj deset življenj, na desetine je bilo ranjenih. Napadi so bili usmerjeni tudi v energetsko infrastrukturo Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so napadi odgovor na eksploziji na krimskem mostu, ki jo je označil za teroristično dejanje, odgovornost zanjo pa že v nedeljo pripisal ukrajinskim tajnim službam.

BRUSELJ/BERLIN/WASHINGTON ... - Zahod se je na ruske napade odzval z ogorčenjem in obsodbami. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je "pretresena in zgrožena. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je napade označil za grozljive in nepremišljene ter ukrajinskemu ljudstvu obljubil nadaljnjo podporo zavezništva v vojni. Napade sta obsodila tudi ameriški predsednik Joe Biden in generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

MINSK/BRUSELJ - Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je Ukrajino in njene zahodne zaveznice obtožil, da pripravljajo napad na ozemlje njegove države. Kot je dejal, bosta Belorusija in Rusija začeli nameščati skupno regionalno skupino oboroženih sil. Kje točno naj bi bile enote nameščene, ni navedel. V Bruslju so navedbe Lukašenka zavrnili kot popolnoma neutemeljene in nesprejemljive in oblasti v Minsku pozvali, naj se vzdržijo vsakršne vpletenosti v nelegitimno vojno v Ukrajini in nudenja pomoči Moskvi.

STOCKHOLM - Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2022 so prejeli Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig za raziskave na področju bank in finančne krize, je sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti. Trojica nagrajencev je pomembno izboljšala razumevanje vloge bank v gospodarstvu, zlasti v finančni krizi, pa tudi o reguliranju finančnih trgov, je komisija za izbor nagrajencev utemeljila svoj izbor.

SARAJEVO - Državna volilna komisija BiH je sprejela odločitev o ponovnem štetju glasov za predsednika Republike Srbske, potem ko so ugotovili številne nepravilnosti pri dosedanjem izidu volitev, ki so potekale 2. oktobra. Gre za prvo takšno odločitev v dosedanji volilni praksi v BiH.

ZAPOROŽJE - Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje, ki je pod nadzorom Rusije, je bila v nedeljo ponovno priključena na zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje sicer zaustavljenih reaktorjev, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Glavni daljnovod, ki omogoča zunanje napajanje in je bil poškodovan med obstreljevanjem v soboto, so namreč tehniki uspešno popravili.

STRASBOURG - Letošnji dobitnik nagrade Vaclava Havla za človekove pravice je ruski opozicijski politik in zgodovinar Vladimir Kara-Murza, je danes sporočila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Kara-Murza, ki je v priporu že od aprila, je glasen nasprotnik ruske invazije na Ukrajino. Zaradi širjenja protivladnih sporočil mu grozi tudi do 20 let zapora.

BRUSELJ - Direktiva o začasni zaščiti za begunce, ki bežijo pred rusko agresijo v Ukrajini, bo v veljavi vsaj do marca 2024, je sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Obenem se po novem tistim, ki se vrnejo v Ukrajino, ne bo treba odjaviti od začasne zaščite. Tako bodo ob vrnitvi v EU znova upravičeni do podpore.

BERLIN - Madžarski premier Viktor Orban se je sestal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, govorila sta predvsem o odzivih na vojno v Ukrajini in sankcijah EU proti Rusiji, ki jim Madžarska že dlje časa nasprotuje. Orban se je že v nedeljo sestal tudi z nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel.

LAGOS - Na narasli reki v nigerijski zvezni državi Anambra se je v petek prevrnil prenapolnjen čoln, pri čemer je umrlo najmanj 76 ljudi, je v nedeljo sporočil predsednik Nigerije Muhammadu Buhari. Večina žrtev naj bi bilo žensk in otrok, ki so se želeli umakniti na varno, potem ko so njihova naselja prizadele poplave.

CARACAS - V Venezueli se je zaradi močnega deževja in posledične poplave reke v soboto ponoči sprožil zemeljski plaz, v katerem je umrlo najmanj 25 ljudi, več kot 50 pa je pogrešanih, so v nedeljo sporočile tamkajšnje oblasti. Predsednik Nicolas Maduro je po državi razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami.

PJONGJANG - Severna Koreja je pri nedavnih raketnih poskusih izvajala taktične jedrske vaje, s katerimi je simulirala napad na Južno Korejo, nadzoroval pa jih je voditelj Kim Jong-un, so poročali severnokorejski državni mediji. Poskusi naj bi bili odgovor na skupne vojaške vaje Seula in Washingtona v regiji.

HANNOVER - Na nedeljskih deželnih volitvah na Spodnjem Saškem v Nemčiji so po prvih uradnih rezultatih s 33,4 odstotka glasov slavili socialdemokrati (SPD) z dosedanjim predsednikom deželne vlade Stephanom Weilom na čelu. Stranka kanclerja Olafa Scholza bo po prvih napovedih deželno koalicijo sestavila z Zelenimi, ki so na volitvah zasedli tretje mesto.

KUALA LUMPUR - Malezijski premier Ismail Sabri Yaakob je razpustil parlament, s čimer je začel teči 60-dnevni rok, pred iztekom katerega morajo izvesti predčasne volitve. Gre za prve splošne volitve v tej državi po letu 2018 in od začetka pandemije covida-19, ki je dodobra pretresla malezijsko politiko.

NEW YORK - Svet je obeležil svetovni dan boja proti smrtni kazni. Pri mednarodni nevladni organizaciji Svetovna koalicija proti smrtni kazni ob tem dnevu opozarjajo, da pot do smrtne kazni pogosto spremlja mučenje ali drugo kruto in ponižujoče ravnanje ali kaznovanje. Tokrat svet ta dan obeležuje že 20. po vrsti.

vb/vb
© STA, 2022