Pregled - Slovenija, 10. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 10. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 10. oktobra.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič sta v DZ predstavila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Oba sta izpostavila veliko negotovost zaradi aktualnih razmer in napovedala odločno ukrepanje v dobrobit Slovenije. Po Golobovih besedah je odgovor na izredno negotove obete fleksibilnost in pripravljenost na hitro in odločno ukrepanje. To bo vlada tudi storila, je poudaril. Zagotovil je, da pozimi noben prebivalec ne bo ostal brez energentov. Tudi Boštjančič je dejal, da proračuna puščata prostor za ukrepanje v primeru dodatne zaostritve že zdaj zahtevnih razmer.

LJUBLJANA - Slovenija je najostreje obsodila ruske napade na Kijev in druga mesta v Ukrajini. Skrajni čas je, da celotna mednarodna skupnost obsodi agresijo in da Rusija takoj zaustavi sovražna dejanja, je na Twitterju sporočil premier Robert Golob in dodal, da Slovenija Ukrajini in ukrajinskemu narodu še naprej stoji ob strani. Bombardiranje stanovanjskih zgradb in ubijanje nedolžnih civilistov sta vojni zločin, ki ne sme ostati nekaznovan, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Dodali so, da so uslužbenci na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu na varnem, ministrstvo pa skrbno spremlja razmere v Ukrajini.

LJUBLJANA - Vladna stran ter sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides sta nadaljevala pogajanja o zdravniških zahtevah. Izjav za medije po koncu niso dajali, prav tako še ni znan termin naslednjega srečanja. Stavka zdravnikov je sicer napovedana za 19. oktober. Svet za sistem plač v javnem sektorju, ki se je sestal na konstitutivni seji, pa je podal pozitivno mnenje k spremembi plačne lestvice. Sledeč konec septembra parafiranemu dogovoru o plačah v javnem sektorju, naj bi se namreč plačna lestvica dvignila za en plačni razred, s 65. na 66. plačni razred.

LJUBLJANA - Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poziva vodstvo zavoda, naj umakne opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je v petek poslalo 38 zaposlenim. Opozorila so prejeli, ker so proti koncu avgusta in v začetku septembra s prihodom v televizijski studio "izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi". Tudi društvo novinarjev obsoja grožnje vodstva RTVS z možnostjo odpovedi pogodb 38 zaposlenim.

LJUBLJANA - Vodilni stranki, Gibanje Svoboda in SDS, sta po rezultatih zadnje oktobrske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, dobili skoraj enak rezultat kot septembra, prav tako ostaja podobno razmerje med poloma v parlamentu. Gibanje Svoboda bi volilo 29,2 odstotka vprašanih, SDS pa 21,9 odstotka vprašanih. Sledijo NSi s 6,4 odstotka glasov, SD bi volilo 5,9 odstotka, Levico pa 5,7 odstotka vprašanih.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Svetovni dan duševnega zdravja so med drugim pospremile zaveze pristojnih politikov, da se bodo lotili ukrepov za izboljšanje področja. Ministrstvo za zdravje je ob dnevu na Brdu pri Kranju pripravilo strokovno srečanje, namenjeno iskanju rešitev za izzive pri zagotavljanju duševnega zdravja. Kot je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, se Resolucija o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018-2028 uresničuje prepočasi. Zato bodo intenzivno pristopili k temu, da zadevo pohitrijo. Na ministrstvu obljubljajo pripravo zakonodaje za odpravo neustavnosti zakona o duševnem zdravju, prioriteta pa sta tudi zakona o psihološki dejavnosti in o psihoterapiji.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 529 PCR in 2903 hitrih testih potrdili 739 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje so bili v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitalizirani 104 bolniki, na intenzivni negi pa 18. Od vključno petka je umrlo devet bolnikov s potrjeno koornavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) nasprotuje obdavčitvi plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje, kot je zapisano v predlogu novele zakona o dohodnini, ki je v obravnavi v DZ. Ta plačila zdaj niso obdavčena, po novem bi bila 50-odstotno. Še slabše bi sicer bilo, če novela ne bi bila sprejeta do konca tega leta.

LJUBLJANA - Prvi nadzornik Darsa bo Andrej Šušteršič, so na petkovi seji nadzornega sveta upravljavca avtocestnega omrežja soglasno odločili nadzorniki. Za njegovega namestnika so imenovali Metoda Dragonjo, je družba danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Nadzorniki so imenovali tudi člane v tri komisije nadzornega sveta.

LJUBLJANA - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo prenehala obstajati 31. decembra 2022. Pred tem bo do 15. novembra pripravila revidirano zaključno poročilo na 30. junij 2022, ki bo obračunski dan pripojitve DUTB k SDH, kaže predlog uredbe o pravnem nasledstvu DUTB. SDH bo s pripojitvijo pridobil celotno premoženje ter vse pravice in obveznosti DUTB.

LJUBLJANA - Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo opolnoči zvišale. Bencin se bo podražil za 6,1 centa na 1,414 evra, dizel za 8,1 centa na 1,684 evra za liter. Kurilno olje bo dražje za osem centov, cena bo 1,367 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo. Cene bodo veljale do 24. oktobra. Če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po oceni gospodarskega ministrstva za liter dizla odšteti 1,855 evra, za liter bencina pa 1,528 evra.

LJUBLJANA - Skupina slovenskih znanstvenikov je v velikih vzorcih toče, ki je junija 2019 klestila na območju Poljanske doline ob Kolpi in drugje v Beli krajini, prva na svetu našla tudi delce mikroplastike. Kot so izpostavili na novinarski konferenci, rezultati analize nakazujejo, da lahko k nastanku velikih ledenih kosov prispeva tudi mikroplastika.

LJUBLJANA/CELOVEC - Predsednik republike Borut Pahor je čestital predsedniku Avstrije Alexandru Van der Bellnu za ponovno izvolitev ter mu zaželel še veliko uspeha pri nadaljnjem izpolnjevanju odgovornih nalog. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Van der Bellen nadaljeval s prizadevanji za poglabljanje spoštljivega dialoga med državama ter krepitev sodelovanja v duhu skupnih evropskih vrednot. Van der Bellnu je čestital tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko.

LJUBLJANA - Glavni izziv EU je enotnost med članicami, saj se le tako lahko odločno zoperstavimo ruski agresiji v Ukrajini, je izpostavil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg v pogovoru, ki so ga z njim pripravili na ljubljanski pravni fakulteti. Dotaknil se je tudi odnosov med Slovenijo in Avstrijo, ki jih je označil za odlične, verjetno najboljše doslej. Izpostavil pa je vprašanje manjšin in dejal, da si nemško govoreče skupnosti v Sloveniji zaslužijo priznanje. Čeprav Dunaj nasprotuje jedrski elektrarni v Krškem, je poudaril, da Avstrija ne namerava ovirati odločitev članic EU glede koriščenja jedrske energije.

CELOVEC - Na avstrijskem Koroškem so se spomnili plebiscita 10. oktobra 1920, na katerem so se prebivalci južnega dela ozemlja odločili za pripadnost Avstriji. Zaradi rezultatov plebiscita je del slovenskega naroda dve leti po prvi svetovni vojni ostal v Avstriji. Hkrati je prinesel veliko odprtih težav in dolgoročno vplival na položaj koroških Slovencev vse do danes.

LJUBLJANA - Nagrado mira ženskega odbora Slovenskega centra PEN za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja je letos prejela predana zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc. S svojim delovanjem kot zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink, ki jo je tudi literarno zaobjela v delih Tišina se je uglasila, Dolge sence fašizma, Les Goriciennes, Les Slovenes, je postavila spomenik življenju in usodi slovenskih žensk, ki so odhajale v Aleksandrijo in Egipt. Za nagrado je bilo letos nominiranih 13 književnic.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel 4. festival Cellofest Ljubljana, ki ga mnogi označujejo za praznik violončelistov in violončela. Ponudil bo osem koncertov na izbranih lokacijah, mojstrska tečaja s priznanima tujima profesorjema violončela ter delavnici, med drugim ponovno tridnevno delavnico za 100 najmlajših violončelistov iz vse Slovenije.

GRADEC - Skladateljica Petra Strahovnik je minuli konec tedna na festivalu ORF musikprotokoll v Gradcu krstno predstavila novo skladbo Healing. Delo je izvedel priznani ansambel za sodobno glasbo Ensemble Modern.

SOMBOTEL - V Sombotelu na Madžarskem do srede potekajo peti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz leta 2019: Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Stališča predsedniških kandidatov o pošiljanju orožja Ukrajini se razlikujejo, bi pa vsi podprli mirovna pogajanja. Kot največjo grožnjo miru so v STA soočenju sicer našteli različne stvari, poleg ruske agresije denimo še kibernetske grožnje, energetsko in prehransko krizo in socialno nepravičnost. Nekoliko različne poglede imajo tudi glede varovanja državne meje.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja obiskal stojnico projekta Kako si in z mladimi prostovoljci spregovoril o izzivih na področju izobraževanja za poklice, ki skrbijo za področje duševnega zdravja. Prebilič je poudaril, da mora biti skrb za duševno zdravje prioriteta vseh nas, ob tem pa še posebej izpostavila mlade.

gm/gm
© STA, 2022