Pregled - šport, 9. 10. (nedelja)

Ljubljana, 9. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 9. oktobra.

FRANKFURT - Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2024 v Nemčiji igrala v skupini H, njene tekmice pa bodo reprezentance Danske, Finske, Kazahstana, Severne Irske in San Marina, je danes odločil žreb v Frankfurtu. Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2023. Izbranci Matjaža Keka bodo uvodno tekmo igrali 23. marca 2023 v gosteh pri Kazahstanu. Tri dni zatem bodo Slovenci gostili San Marino.

TAŠKENT - Slovenski tabor na svetovnem prvenstvu v judu v Taškentu ima vse manj možnosti za viden dosežek. Hitro je s tatamija danes odšla tudi Andreja Leški, četrta nosilka in branilka srebra z lanskega prvenstva v Budimpešti. Petindvajsetletna tekmovalka Bežigrada je bila v prvem krogu prosta, v nadaljevanju pa izgubila s Portugalko Barbaro Timo, ki je v preteklosti uspehe dosegala že za Brazilijo, zdaj pa nastopa za novo državo. Dvoboj je tekmica dobila z metom za vazari po 23 sekundah podaljška.

MERSIN - Slovenska telovadka Teja Belak je zmagala na preskoku na finalni tekmi svetovnega pokala v sezoni 2022. V turškem Mersinu je morala Belakova med osmerico finalistk prva na orodje, takoj pa je pokazala, da jo bo težko sklatiti z vrha. Na koncu je zanesljivo zmagala z veliko prednostjo pred zasledovalkami in s povprečjem 13,875 točke. To je obenem za Belakovo prva zmaga po letu 2020, ko si je vzela tekmovalni premor zaradi materinstva.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja so v 4. krogu lige prvakinj v ljubljanski hali Tivoli izgubile proti Ferencvarosu s 30:32. Ljubljančanke bodo v 5. krogu prihodnjo nedeljo gostovale pri nemškem Bietigheimu. Pri domačinkah je bila razpoložena Jovanka Radičević z devetimi goli, po štiri sta dodali Barbara Lazović in Aleksandra Rosiak. Pri Ferencvarosu je bila neustavljiva Katrin Gitta Klujber z 12 goli.

TRST - Ameriška jadrnica Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt je zmagala na 54. Barcolani, največji regati s skupinskim startom na svetu. Druga je bila branilka naslova, tržaška Arca SGR, tretja druga tržaška jadrnica Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, četrta pa slovenska Way of Life, ki jo je krmaril koprski olimpijec Gašper Vinčec. Organizatorji Barkovljanke so pričakovali okrog 2000 jadrnic, registriranih za nastop pa je bilo precej manj, 1614. Ob jubilejni 50. izvedbi leta 2018 so v vseh kategorijah zabeležili rekordnih 2689 vpisanih posadk.

MARIBOR - Slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča v ponedeljek popoldne čaka operacija ramena, ki mu že dlje časa povzroča težave, je 32-letni Zasavec dejal v pogovoru za Val 202 po dobrodelnem kolesarskem dogodku v Mariboru. Danes je Rogličeva fundacija pripravila zlati krog po Podravju, kjer so lahko rekreativci kolesarili s slovenskim asom. V okviru tega dogodka je v pogovoru za Val 202 Kisovčan razkril, da ga jutri po odlikovanju v Predsedniški palači čaka operacija ramena in prisilni počitek do osem tednov.

LJUBLJANA - Nogometaši Brava so v 12. krogu Prve lige Telemach premagali mestnega tekmeca Olimpijo s 6:1. Mura pa je bila boljša od Celja s 3:1.

SUZUKA - Nizozemec Max Verstappen je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v japonski Suzuki. Zaradi prekinitve in dežja so dirko začeli z več kot dveurno zamudo in dirkači so prevozili le 28 krogov. Verstappen pa je, zaradi naknadne kazni drugemu Charlesu Leclercu, že danes postal tudi svetovni prvak za sezono 2022. Na skrajšani dirki - prevozili so le 28 krogov od načrtovanih 53 - je bil sicer na cilju za zmagovalcem Verstappnom drugi Ferrarijev Charles Leclerc, tretji pa drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez.

ASTANA - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je zmagovalec turnirja serije ATP 500 v kazahstanski Astani. Za 90. lovoriko v karieri ter četrto letos je Beograjčan v finalu ugnal Grka Stefanosa Cicipasa s 6:3, 6:4. Njun deseti medsebojni dvoboj, prvi v kazahstanski prestolnici, je trajal vsega uro in 16 minut. Odločilni sta bili osma igra prvega in peta igra drugega niza, ko je Đoković prišel do odločilnih odvzemov servisa tekmecu ter osmič premagal Grka. Po zmagi v Astani se je Srb na podlagi dosežkov v letu 2022 uvrstil tudi na zaključni turnir najboljše osmerice lestvice ATP, ki bo novembra v Torinu.

CHICAGO - Kenijska tekačica Ruth Chepngetich je še drugič zapovrstjo dobila maraton v Chicagu, ob tem pa postavila drugi najboljši čas v zgodovini te discipline z 2:14:18, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V moški konkurenci je slavil njen rojak Benson Kipruto s časom 2:04:24.

HONOLULU - Gustav Iden je z rekordom proge zmagal na svetovnem prvenstvu v ironmanu na Havajih. Šestindvajsetletni Norvežan je po 3,86 kilometra plavanja, 180,2 kilometra kolesarjenja in 42,2 kilometra teka v neuradno 7:40:24 ure zmagal pred presenetljivim drugouvrščenim, Samom Laidlowom iz Francije. Slovenec David Pleše je bil 32. Edini slovenski triatlonec v poklicni moški konkurenci je progo opravil v 8:30:01 ure.

alz/nem/zzb/lr/zza/tb/jz/ag/gj/zzb
© STA, 2022