Pregled - Slovenija, 9. 10. (nedelja)

Ljubljana, 9. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 9. oktobra.

ŽALEC - Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano sta v petek potrdila, da v vodovodnem sistemu Šempeter, ki je del vodovodnega omrežja žalske komunale, ni več bakterij fekalnega izvora, zaznali pa so prisotnost norovirusa. Iz žalske komunale so zato danes sporočili, da ukrep prekuhavanja vode do nadaljnjega ostaja v veljavi ostaja, ob tem pa dodali, a gre za širši zdravstveni problem, ki zahteva ukrepanje in sodelovanje zdravstvene stroke. Od Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nacionalnega laboratorija pričakujejo in zahtevajo takojšnje usmeritve pri nadaljnjih ukrepih.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v pogovoru za STA po štirih mesecih ministrovanja ocenil, da se zdi, kot da se želi zdravstveni sistem ukvarjati sam s sabo, manj pa z bolniki. Skrajševanje čakalnih vrst bo potekalo ob nagrajevanju, svete zdravstvenih zavodov želi profesionalizirati in na dolgi rok premakniti izpod nadzora politike. Delo je po njegovi oceni veliko težje od pričakovanj, predvsem zaradi pritiskov različnih interesnih skupin. Poudarja, da ima enaka pravila in merila za vse.

ŠENTJUR - Na Ponikvi pri Šentjurju je potekalo 19. vseslovensko srečanje kmetov. Predsednik Borut Pahor je v nagovoru med drugim poudaril, da ljudje kmete cenimo, jim zaupamo in se na njih v celoti zanesemo. To kmetom po njegovem nalaga veliko odgovornost v družbi, ki jo sijajno izpolnjujejo. Kmetice in kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva, je še izpostavil Pahor, ki se je tradicionalnega srečanja tokrat udeležil tretjič.

LJUBLJANA - Policisti so bili v soboto okoli 23. ure obveščeni, da so v enem od stanovanj na območju Šentvida v Ljubljani našli mrtvo 86-letno žensko. Glede na prve podatke je smrt posledica kaznivega dejanja. Policisti v povezavi s tem iščejo starejšega moškega, partnerja pokojne, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

TRST - Ameriška jadrnica Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt je zmagala na 54. Barcolani, največji regati s skupinskim startom na svetu. Druga je bila branilka naslova, tržaška Arca SGR, tretja druga tržaška jadrnica Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, četrta pa slovenska Way of Life, ki jo je krmaril koprski olimpijec Gašper Vinčec.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v drugo polovico in prinesla upad aktivnosti predsedniških kandidatov na terenu. V soju žarometov so zdaj soočenja, ki praviloma igrajo ključno vlogo, a če prihodnji teden ne bo prinesel večjih preobratov, skorajda ni dvoma, kdo si lahko obeta vstop v drugi krog, meni analitik Andraž Zorko. Torej, Nataša Pirc Musar in Anže Logar, Milan Brglez pa je po njegovi oceni "dovolj blizu, da mu lahko uspe ta veliki met". "A moralo bi se zgoditi nekaj zelo resnega, da bi njemu uspel preboj v drugi krog na račun enega ali drugega favorita," dodaja.

LJUBLJANA - Kandidati za predsednika republike so brez izjeme naklonjeni častni straži ob državnih praznikih, ki jo je uvedel sedanji predsednik Borut Pahor. Pri stališču o Slovenski vojski (SV) najbolj izstopa Miha Kordiš, ki je za demilitarizacijo in izstop iz Nata, o obsegu SV bi razmislil tudi Vladimir Prebilič. V STA soočenju pa se je večina izrekla za vlaganje v SV v skladu z mednarodnimi zavezami.

gm/gm
© STA, 2022