Pregled - svet, 9. 10. (nedelja)

Ljubljana, 9. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 9. oktobra.

ZAPOROŽJE/MOSKVA - Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino. Kot so zapisali v poročilu, sta se dva od štirih pasov ceste zrušila v dolžini 250 metrov, kar bo močno zmanjšalo zmogljivost te povezave. Ruske sile so medtem znova obstreljevale stanovanjske predele mesta Zaporožje na jugu Ukrajine, pri čemer je bilo po navedbah mestnih oblasti ubitih najmanj 17 ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za absolutno zlo.

DUNAJ - Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je osvojil nov mandat, kažejo projekcije volilnih izidov. Sodeč po teh napovedih se mu obeta več kot 55 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je uvrstil kandidat svobodnjakov Walter Rosenkranz. Javnomnenjske raziskave so napovedovale zmago Van der Bellnu za nov šestletni mandat, vprašanje pa je bilo, ali mu bo veliki met uspel že v prvem krogu volitev. Volilna udeležba je bila 66,1-odstotna.

HANNOVER - Socialdemokrati nemškega kanclerja Olafa Scholza so na volitvah v zvezni deželi Spodnja Saška ohranili položaj najmočnejše stranke, kažejo rezultati vzporednih volitev televizij ARD in ZDF. Koalicijska CDU je dosegla slabši izid, vzpon pa je zabeležila skrajna desnica. Izidi predstavljajo pomemben uspeh za kanclerja Scholza, ki ga je potreboval v času energetske krize. SPD naj bi dobila od 32,5 do 33,5 odstotka glasov, kar je sicer nekaj manj kot na zadnjih volitvah leta 2017. Precejšnje izgube so zabeležili drugouvrščeni krščanski demokrati s 27,5 odstotka glasov. Bolje je šlo Zelenim, ki jim napovedujejo od 14,0 do 14,5 odstotka glasov. V novem deželnem parlamentu se SPD obeta 50 sedežev, CDU 41, Zelenim 20, liberalcem 7, skrajno desni AfD pa 17.

TEHERAN/BERLIN - V Iranu se nadaljujejo protesti proti režimu, ki so izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini. Varnostne sile so v mestih Sanandaj in Sakez streljale na protestnike, pri čemer sta umrla dva človeka. Med zadnjimi protesti sta bila ubita tudi pripadnika iranskih varnostnih sil. Hekerji, ki podpirajo protestnike, so vdrli v program državne radiotelevizije in predvajali posnetek iranskega verskega voditelja s tarčo na glavi in v plamenih. Iransko politično vodstvo se je sešlo na kriznem sestanku ter ljudi pozvalo, naj ohranijo enotnost in se uprejo sovražnikom sistema. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ostro obsodila iransko vodstvo. Napovedala je, da bo Evropska unija prepovedala vstop odgovornim za zatiranje protestov in zamrznila njihovo premoženje v EU.

PJONGJANG - Severna Koreja je izstrelila še dve balistični raketi, skupaj pa je bila to že sedma izstrelitev v zadnjih dveh tednih. Južnokorejska vojska je dogodek označila za resno provokacijo. Izstrelitev je potrdila tudi japonska vojska in sporočila, da sta severnokorejski raketi končali v morju zunaj japonske izključne gospodarske cone.

LONDON/PARIZ/MÜNCHEN - Britanska vlada se pripravlja na morebitne redukcije elektrike. Tamkajšnji upravljavec električnega omrežja ESO je sporočil, da bodo morda potrebni načrtovani triurni izpadi dobave električne energije za gospodinjstva in podjetja. Britanski finančni minister Nadhim Zahawi je sicer dejal, da je to le malo verjetno. O morebitnih redukcijah razmišljajo tudi v Franciji. Tamkajšnji distributer električne energije Enedis pripravil načrt, ki v najslabšem primeru predvideva do dvourne redukcije. Tudi v Nemčiji ni mogoče povsem izključiti, da bi v letošnji zimi občasno prišlo do primerov, ko razpoložljiva električna energija ne bi zadostovala za celotno povpraševanje, je sporočil upravljavec prenosnega elektroenergetskega omrežja Amprion. Da bi to preprečili, bi v najslabšem primeru uvedli časovno omejene redukcije.

MANAGUA - Tropska nevihta Julia, ki se iznad Karibskega morja približuje celinski Srednji Ameriki, je v soboto postala orkan prve stopnje. Veter v orkanu dosega hitrosti do okoli 120 kilometrov na uro. Neurje je že doseglo karibske otoke San Andres, Providencia in Santa Catalina. Za zdaj ne poročajo o večji škodi, je pa kolumbijski predsednik Gustavo Petro na območju razglasil najvišjo stopnjo pripravljenosti. Julia naj bi v nedeljo prešla Nikaragvo, nato pa se v ponedeljek pomaknila še vzdolž tihomorskih obal Hondurasa, Salvadorja in Gvatemale.

PALERMO - Italijanski ognjenik Stromboli, ki velja za enega najaktivnejših na svetu, je znova izbruhnil. Pri tem se je delno porušil vrh severnega kraterja, obilen tok lave pa je stekel do morja. Izbruh je povzročil triminutno tresenje tal, ki so ga zaznali seizmografi potresne mreže. Po navedbah geofizikalnega laboratorija v Firencah je pri tem nastal tudi manjši popotresni val.

np/np
© STA, 2022