Pregled - svet, 4. 10. (torek)

Ljubljana, 4. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 4. oktobra.

PJONGJANG - Severna Koreja je izstrelila balistično raketo, ki je preletela ozemlje Japonske in nato padla v Tihi ocean okoli 3000 kilometrov od japonske obale. To je bilo prvič po letu 2017, da je severnokorejska raketa preletela japonsko ozemlje. Japonske oblasti so za severni del države izdale opozorilo pred nevarnostjo napada, premier Fumio Kishida je pa je dejanje Severne Koreje ostro obsodil.

MOSKVA - Zgornji dom ruskega parlamenta - svet federacije - je soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji. Njihove meje bodo tako odslej veljale za državne meje Rusije. Priključitev je v ponedeljek ratificirala duma, dokumente mora zdaj ponovno podpisati še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan.

KIJEV - Ukrajinske sile so prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne. Zavzele so več vasi ob reki Dneper. Nadaljujejo tudi protiofenzivo na vzhodu, utrjujejo položaje na ponovno zavzetih ozemljih in prodirajo v regijo Lugansk, ki je večinoma še vedno pod nadzorom ruskih sil.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek ostro kritiziral ameriškega milijarderja Elona Muska, ki je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji. Zelenski je na svoji spletni strani še objavil odlok, ki vsem ukrajinskim državljanom prepoveduje pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

MOSKVA - V zasedenih ukrajinskih regijah Doneck in Lugansk so po navedbah ruskih oblasti že prispeli prvi mobilizirani ruski vojaki, ki naj bi po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte. Doslej je bilo v okviru delne mobilizacije vpoklicanih že več kot 200.000 ljudi, je sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ruske oblasti so v ponedeljek sicer suspendirale častnika v regiji Habarovsk, kjer je bilo vpoklicanih več tisoč ljudi, ki niso izpolnjevali pogojev.

SARAJEVO - Državna volilna komisija Bosne in Hercegovine (CIK) je zaradi suma o nepravilnostih sprejela odločitev o ponovnem štetju glasov z večjega števila volišč, v Republiki Srbski so potrdili tudi najmanj en primer kraje glasov kandidatki opozicije za predsednico Republiko Srbske Jeleni Trivić. CIK je prejel tudi več kot 200 zahtev za ponovno odprtje vreč s preštetimi glasovi. Iz CIK so sporočili, da bodo glasove ponovno šteli "zaradi pravilnega potrjevanja končnih rezultatov".

BRUSELJ/BERLIN - Evropska komisija se ob vse bolj zaostreni energetski krizi pripravlja tudi na morebitne izpade elektrike, je v intervjuju za nemško medijsko skupino RND povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Če bi do tega prišlo v več državah članicah EU, bi lahko koristile tudi pomoč iz evropske strateške rezerve.

DUNAJ - Avstrija je 80,37-odstotno zapolnila skladišča plina, so sporočili z avstrijskega ministrstva za podnebje. Cilj 80-odstotne napolnjenosti so s tem dosegli mesec dni pred rokom. Obenem je bila poraba plina v Avstriji avgusta skoraj 18 odstotkov nižja kot pred letom dni. Avstrija še naprej dobiva več ruskega plina, kot ga trenutno potrebuje, zato se polnjenje skladišč nadaljuje, so sporočili.

BERLIN - Nemški energetski velikan RWE bo do leta 2030 opustil rabo premoga. S tem je dosedanjo načrtovano obdobje opuščanja tega podnebju neprijaznega energenta skrajšal za osem let. Obenem pa bo podaljšal obdobje delovanja dveh premogovnih elektrarn do pomladi leta 2024, da bi s tem zagotovili varnost nemške energetske oskrbe in prihranili pri rabi zemeljskega plina v času nezanesljive oskrbe s tem energentom iz Rusije.

STOCKHOLM - Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger "za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike," je sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

ŽENEVA - Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je prejela prestižno Nansenovo nagrado za begunce, ki jo podeljuje visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Odbor za podeljevanje je Merklovo pohvalil za vodenje, pogum in sočutje, ki ga je izkazala na vrhuncu migrantske krize v letih 2015 in 2016, ko je Nemčija sprejela več kot 1,2 milijona beguncev.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v ponedeljek uvedla sankcije proti premierju Federacije BiH Fadilu Novaliću zaradi zlorabe položaja. Položaj je zlorabil, ko je pred volitvami leta 2018 uradni seznam upokojencev uporabil za pošiljanje predvolilnih pisem z obljubo o višjih pokojninah. Sankcije so uvedle tudi proti enemu najbogatejših ljudi v BiH Slobodanu Stankoviću, ki je blizu srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku.

DUNAJ - Na jugu avstrijske Štajerske je deželni opozorilni center sprožil okoljski alarm, potem ko je v podjetju za predelavo kovin prišlo do nepričakovane kemične reakcije. Nad podjetjem je nastal rumeno-rdeč oblak plina, oblasti pa so prebivalce Ragnitza pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih in imajo zaprta okna. Do poškodb sicer ni prišlo.

akt/akt
© STA, 2022