Pregled - šport, 4. 10. (torek)

Ljubljana, 4. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 4. oktobra.

CHENGDU - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Chengduju izpolnila prvotni cilj, za Kitajsko zasedla drugo mesto v predtekmovalni skupini in se uvrstila v osmino finala. Na odločilni tekmi za drugo mesto v skupini 1 je s 3:0 premagala ZDA, svoje dvoboje so dobili Darko Jorgić, Deni Kožul in Peter Hribar. Po uvrstitvi v osmino finala je slovenska moška namiznoteniška reprezentanca dobila nasprotnika. Za preboj v četrtfinale se bo pomerila s Portugalsko, dvoboj bo na sporedu v četrtek zgodaj zjutraj po slovenskem času.

VARESE - Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar iz ekipe UAE Emirates je zmagal na enodnevni dirki Tre Valli Varesine. Štiriindvajsetletni Slovenec, sicer vodilni kolesar na svetovni lestvici, je v sprintu 196,3 kilometra dolge preizkušnje med Busto Arsizijem in Varesejem ugnal Kolumbijca Sergia Higuito in Španca Alejandra Valverdeja. Za Pogačarja je bila to 45. poklicna zmaga in 15. v tej sezoni.

RABAT - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v 1. krogu turnirja WTA v Monastirju v Tuniziji premagala špansko kvalifikantko Marino Bassols. Zidanškova, 101. igralka sveta, je svojo tekmico, ki je 172. na lestvici WTA, po dveh urah in 43 minutah ugnala s 5:7, 6:3 in 7:5. Zidanškova se bo v 2. krogu merila s šesto nosilko, Rusinjo Anastasijo Potapovo, 51. igralko sveta.

PLANICA - Smučarska zveza Slovenije je na srečanju v Planici predstavila reprezentance, ki bodo nastopale v prihajajoči sezoni 2022/23. Vrhunec bo zagotovo domače svetovno prvenstvo, ki ga bo od 21. februarja do 5. marca prihodnje leto gostila Planica, kjer so tokrat reprezentanti razkrili svoja pričakovanja pred novim tekmovalnim obdobjem. Na predstavitvi reprezentanc je bilo prisotnih okoli sto športnikov ter trenerjev, vodij in predsednikov panog, ki so sedmi sili razkrili utrip pred novo sezono. Cilji so jasni, to so v prvi vrsti odlični nastopi na domačem SP, sicer že 43. po vrsti, ki se bo začelo 21. februarja. Seveda pa bo sezona 2022/23 še precej več kot zgolj domače SP. Pomembno bo tudi dogajanje v svetovnih pokalih in drugih tekmovanjih, Slovenija pa bo tradicionalno organizirala tudi številne preizkušnje, ki za športnike na sončni strani Alp predstavljajo dodaten čar v zahtevni in naporni zimi.

LJUBLJANA - Krovna športna organizacija v Sloveniji, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, bo decembra dobila novo vodstvo. Med kandidati za predsedniško mesto je tudi dosedanji član IO OKS in predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, ki je predstavil podrobnosti svoje kandidature in ekipo sodelavcev. Na predstavitvi svoje kandidature je v Ljubljani poudaril, da je zanj ključni element, zaradi katerega verjame v uspeh, sposobnost njegove ekipe za povezovanje, sodelovanje in dialog. Čeprav vseskozi poudarja, da ima za seboj široko ekipo podpornikov, pa je na predstavitvi izpostavil tri, ki so tudi kandidati za podpredsedniška mesta. To so predsedniki Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in predsednica Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj.

LJUBLJANA - V 3. krogu nogometne lige prvakov je v skupini A Ajax izgubil z Napolijem z 1:6, Liverpool je premagal Glasgow Rangers z 2:0. V skupini B je Brugge premagal Atletico, Jan Oblak je branil celo tekmo za Špance, z 2:0, Porto pa Bayer Leverkusen z enakim izidom. V skupini C je Bayern München ugnal Viktorio Plzen s 5:0, Inter Milano, pri katerem Samir Handanović ni branil, pa Barcelono z 1:0. V skupini D je Olympique Marseille premagal Sporting s 4:1, Eintracht Frankfurt in Tottenham sta igrala 0:0.

KIJEV - Ukrajina se bo pridružila Španiji in Portugalski v skupni kandidaturi za gostiteljico svetovnega prvenstva leta 2030, je poročal britanski Times. Otoški mediji pišejo, da bi Ukrajina prevzela eno od skupin in da ima predlog že podporo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ter španskih in portugalskih oblasti. Vodji nogometnih zvez obeh iberskih držav naj bi novo partnerstvo z državo, ki je ta čas v vojni zaradi ruske agresije, objavili v sredo na novinarski konferenci na sedežu Evropske nogometne zveze.

NEW YORK - V anketi, ki so jo naredili med direktorji klubov severnoameriške košarkarske lige NBA, je favorit za naslov v prihajajoči sezoni Milwaukee. Sodelovalo je 30 direktorjev ekip lige, glavni favorit, da zmaga v sezoni 2022/23. Dobil je 43 odstotkov glasov. Na drugem mestu je branilec naslova Golden State s 25% prejetih glasov, tretji pa Los Angeles Clippers z 21%. Pri vprašanju o tem, kdo bo MVP oziroma najkoristnejši igralec, pa je največ glasov, 48 odstotkov, dobil slovenski zvezdnik Dallasa Luka Dončić. Za njim je zaostal prvi mož Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo s 34 odstotki.

tb/lr/alz/am/zza/ic/tb
© STA, 2022