Pregled - Slovenija, 4. 10. (torek)

Ljubljana, 4. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 4. oktobra.

LJUBLJANA - DZ je z 48 glasovi za in 29 proti sprejel spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Istospolnima partnerjema v partnerski zvezi hkrati omogočajo, da skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. Spremembe sledijo ustavni odločbi, objavljeni julija. Po njej je ureditev, po kateri zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

LJUBLJANA - Člani sveta Onkološkega inštituta Ljubljana so na seji za generalnega direktorja soglasno izbrali zdajšnjega vršilca dolžnosti Andraža Jaklja, odločitev mora sicer potrditi še vlada. Jakelj je v izjavi za medije po seji dejal, da soglasne podpore ni pričakoval. Med svojimi prioritetami je izpostavil skrb za medosebne odnose zaposlenih. Predsednik sveta Aleš Šabeder je poudaril, da je Jakelj v svojem programu naslovil vse točke, ki jih člani sveta tudi sami izpostavljajo kot najpomembnejše.

LJUBLJANA - Ob pričakovanem poslabšanju gospodarskih razmer in vztrajanju inflacije na visoki ravni Banka Slovenije opaža, da so sistemska tveganja za finančno stabilnost povečana. Med največjimi tveganji je viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer izpostavila makroekonomsko, kreditno in obrestno tveganje ter tveganja, povezana s trgom nepremičnin. Slovenski finančni sistem je sicer po oceni Banke Slovenije stabilen.

VITANJE - Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da je zaradi velikih varnostnih tveganj Slovenija, tako kot mnoge velike zaveznice, zadržana do vstopa Ukrajine v zvezo Nato. Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, je to lahko jasna napoved začetka vojne, in to bi bilo veliko varnostno tveganje, je dejala ob robu gospodarskega dogodka v Vitanju. V slovenski politiki se bodo zato morali pogovoriti o tem, kam vodijo takšne razmere. Za ta teden je napovedala pogovore o več odprtih vprašanjih v odnosu do Rusije in zaostrovanja vojne v Ukrajini. V odgovoru na novinarsko vprašanje je še spomnila, da Slovenija po svojih najboljših močeh pomaga Ukrajini s humanitarno, razvojno, pa tudi vojaško pomočjo ter da je ostro obsodila nezakonito rusko aneksijo ukrajinskih ozemelj.

BERLIN - Predsednik republike Borut Pahor se bo v četrtek, 13. oktobra mudil na poslovilnem obisku pri nemškem kolegu Frank-Walterju Steinmeierju v kraju Neustrelitz, so sporočili iz predsednikovega urada. Predsednika sta se sicer v minulih letih srečala večkrat ter vodita reden dialog o aktualnih mednarodnih temah. Nazadnje sta se sestala konec aprila, ko se je Pahor mudil na delovnem obisku v Berlinu. Med drugim sta govorila o ruski agresiji na Ukrajino in izmenjala poglede na razmere na Zahodnem Balkanu. Oba sta odločna zagovornika širitve EU na države v tej regiji.

LJUBLJANA - Delegati so na kongresu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za predsednico zveze za petletni mandat vnovič izvolili Lidijo Jerkič. Med ključnimi prioritetami je izpostavila nove oblike dela, plače ter varnost in zdravje pri delu. Na kongresu so gostili tudi ministra za delo Luko Mesca, ki je menil, da nove družbene pogodbe, ki jo načrtuje vlada, brez sindikalnega gibanja ne more biti.

LJUBLJANA - Ministrica Tatjana Bobnar pred zagovorom ob interpelaciji v DZ zavrača politizacijo resorja in dela policije. "V mandatu minule vlade smo doživeli, kar smo prej menili, da se enostavno ne more zgoditi; da bo policija pod pritiski klecnila in sledila navodilom politike. Gre za ravnanja vodij, ki se ne sme nikoli več ponoviti," je dejala za STA.

LJUBLJANA - DZ je na seji s 76 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Z novelo, ki so jo predlagali državni svetniki, se štipendijskemu skladu z dodatnimi finančnimi sredstvi zagotavlja ustrezne pogoje za izvedbo postopkov dodeljevanja štipendij. Tako bodo zagotovljena ustrezna finančna sredstva za kadrovsko okrepitev in kritje ostalih stroškov ukrepa, ki omogoča štipendiranje.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 1104 PCR-testih in 11.870 hitrih antigenskih testih potrdili 3981 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, na intenzivni negi pa 21. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kulturo je potekal posvet na temo Kulturna dediščina in podnebna kriza. Namen posveta je predstaviti okvir mednarodnih in evropskih politik, ki se ukvarjajo s podnebno krizo in prečijo različne resorne politike.

LJUBLJANA - V Slovenski kinoteki se bodo s programom filmov poklonili direktorju fotografije in pionirju slovenskega filma Ivanu Marinčku - Žanu, ki bi 25. oktobra letos praznoval 100. rojstni dan. V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS bodo v tem mesecu ob torkih predvajali izbrane filme iz njegovega obsežnega opusa.

LJUBLJANA - V produkciji Uredništva igranega programa Radia Slovenija je po štirih romanih Avgusta Demšarja nastala priredba za štiridelno kriminalno igrano serijo Primeri inšpektorja Vrenka. Nanizanka bo premierno predvajana vse oktobrske torke ob 21.05 na Prvem programu Radia Slovenija.

KOPER - Mestna občina Koper in občine Ankaran, Izola ter Piran so z Društvom Primorski poletni festival (PPF) podpisale pismo o nameri za podporo in sodelovanje pri prihodnjih izvedbah festivala. S podpisom pisma so župani izrazili jasno namero za skupno podporo nadaljevanju izvajanja in nadgradnji tega priljubljenega gledališkega festivala.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je izžrebala vrstni red predsedniških kandidatov, ki se bodo 23. oktobra potegovali za mesto predsednika republike. Na volilnih lističih bodo navedeni v naslednjem zaporedju: 1. Milan Brglez, 2. Anže Logar, 3. Janez Cigler Kralj, 4. Miha Kordiš, 5. Nataša Pirc Musar, 6. Vladimir Prebilič in 7. Sabina Senčar.

ap/tz/bg/apo/pse/mo/da/akt/av/ap
© STA, 2022