Pregled - Slovenija, 3. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 3. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 3. oktobra.

MARIBOR - Predsednik vlade Robert Golob je obiskal Dravske elektrarne Maribor, kjer se je z vodstvom družbe med drugim pogovarjal o načrtovanih investicijah in si ogledal tamkajšnji Center vodenja. Pozitivno presenečen je bil nad znanjem, ki ga ta premore in ki bo ključno za vlaganja v prihodnost. "Maribor je bil prestolnica elektroenergetike Slovenije, še v času Jugoslavije, in verjamem, da lahko spet postane prestolnica elektroenergetike Slovenije, ravno zaradi znanja in smelih projektov, ki se jih tu načrtuje," je povedal.

LJUBLJANA - Košarica najcenejših živil je bila ob drugem popisu cen 13,5 odstotka cenejša kot ob prvem, posamezne skupine živil so se v povprečju pocenile za sedem odstotkov. Pri nekaterih živilih je akcijska cena postala redna, kar pomeni, da so se pocenili, je v izjavi za medije zadovoljstvo izrazila ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. Ocenila je, da se je spremljanje cen pokazalo za učinkovit ukrep.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je za predsednika uprave družbe imenoval Boštjana Košaka. Štiriletni mandat bo nastopil 4. oktobra, v 15 dneh pa bo predlagal imenovanje treh novih članov uprave, je objavila družba. Na položaju je nasledil Cvetka Sršena, ki se je v začetku septembra z nadzorniki dogovoril za prenehanje mandata.

CELJE - Celjsko sodišče je General Electricu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni v zadevi, povezani s preplačilom investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Tožilstvo je Američanom očitalo pomoč pri zlorabi položaja, General Electric pa je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju odgovornosti. Sodnica Mojca Turinek je ameriški družbi naložila tudi plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je s 1. oktobrom ustanovil strateški svet, ki bo pripravil predlog okvirnih sprememb za prenovo zdravstvenega sistema, med drugim na področju digitalizacije in financiranja zdravstva. Svet bo vodila Tjaša Sobočan. Prva izhodišča pričakujejo do konca letošnjega leta, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova in izrazilo ogorčenost nad nezakonito priključitvijo ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje k Rusiji. Za podobno potezo se je v koordinirani akciji odločilo tudi več drugih držav članic EU.

LJUBLJANA - Na višješolskih in visokošolskih zavodih se je začelo novo študijsko leto, tokrat v živo s tradicionalnimi dobrodošlicami univerz in študentskih organizacij. Na ljubljanski univerzi so novince spet pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. V vseh ustanovah pa upajo, da se jim v letošnjem letu ne bo treba ukvarjati z epidemiološkimi ukrepi.

LJUBLJANA - V organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) se je začel Teden otroka. Na posvetu Za boljšo prihodnost otrok v DZ so predstavniki nevladnih organizacij opozorili, da so otroci s posebnimi potrebami in otroci, ki živijo v revščini in v nasilju, velikokrat preslišani ali se izgubijo v sistemu. Po besedah predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič lahko boljšo prihodnost teh otrok dosežemo le s povezovanjem državnih organov, civilne družbe, strokovne javnosti in drugih deležnikov. Po besedah predsednika vlade Roberta Globa lahko država oz. družba otrokom s posebnimi potrebami pomaga tudi tako, da priskoči na pomoč njihovim staršem. Še ne posvet potekal v organizaciji ZPMS. Na njem so poudarili pomen medsebojnih odnosov, prijateljstva, sodelovanja in zaupanja.

LJUBLJANA - Po oceni Slovenskega zdravniškega društva napovedana zdravniška stavka odraža nemoč zdravnikov pri zadržanju strokovnjakov v javnem sektorju. Stavka ne sme biti razumljena kot "kruhoborstvo" za višje plače, temveč kot borba za izboljšanje pogojev za delo z bolniki, za katere je zdravnik moralno, profesionalno in kazensko odgovoren, so zapisali.

LJUBLJANA - V SDS so se kritično odzvali na vabilo k snemanju kratkega igranega filma DZ za otroke z rakom, v katerem naj bi se v dvorani DZ pomerila poslanec in nekdanji boksar Dejan Zavec ter predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Med drugim menijo, da je tovrsten pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se podaja po nov mandat, je na Dvornem trgu v Ljubljani odprl volilno pisarno. Ob tem je dejal, da sta njegova cilja zmaga v prvem krogu volitev in večina v mestnem svetu. Janković kandidira kot neodvisni kandidat, za kar potrebuje podpise 2052 volivcev. Meščane je zato pozval, naj mu namenijo svoj podpis.

MARIBOR - Stranka Gibanje Svoboda je ob obisku predsednika vlade Roberta Goloba v Mariboru predstavila svojega kandidata za župana Mestne občine Maribor na letošnjih lokalnih volitvah. To je nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis. V kratki predstavitvi je Flis med večjimi izzivi mestne občine izpostavil beg možganov.

LJUBLJANA - Sklad Alfi je dobil dovoljenje Javne agencije RS za varstvo konkurence, da prevzame družbo Merkur nepremičnine. Kot je agencija objavila na svojih spletnih straneh, je koncentracija skladna s pravili konkurence, zato ji ne nasprotuje. Alfi, ki Merkur nepremičnine kupuje od DUTB, je že lastnik Merkurja trgovina.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 503 PCR-testih in 2762 hitrih antigenskih testih potrdili 739 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 96 bolnikov, na intenzivni negi pa 19. Od vključno petka so umrli štirje bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Strokovni sodelavci Moderne galerije so na medije naslovili pismo, v katerem se javno distancirajo od razstave Momental-mente: žive slike z deli aktualnih slovenskih slikark in slikarjev po izboru kustosa Andreja Medveda. Po njihovem mnenju razstava predstavlja nesprejemljivo prakso posredovanja vedenja, predstavljanja in interpretiranja umetnosti. Direktor Aleš Vaupotič je v odzivu med drugim zapisal, da je bila postavitev razstave deležna velikega nasprotovanja v hiši, vendar brez razumne utemeljitve.

BERLIN - Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film režiserke Urške Djukić Babičino seksualno življenje je prejel novo nagrado. Na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu je bil razglašen za najboljši film. Na festivalu je sodelovala tudi Špela Čadež s filmom Steakhouse. Oba filma sta kandidata za nominacijo za evropsko filmsko nagrado.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan habitata. Z njim se v Sloveniji začenja tudi mesec prostora, v katerem se bo zvrstila vrsta dogodkov, posvečenih trajnostnemu prostorskemu razvoju. S sloganom Kje bi pa ti živel? želijo poudariti vlogo prostorskega načrtovanja mest in drugih naseljih za vse generacije.

MARIBOR - Mladoletnika, ki je v petek zvečer v Mariboru z ostrim predmetom hudo poškodoval vrstnika, so policisti v nedeljo s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico. Ta je zanj odredila pripor, so za STA potrdili na mariborskem okrožnem sodišču in Policijski upravi Maribor.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Glasbenik Gregor Bezenšek je odstopil od kandidature za predsednika republike. Kot je dejal, se zadnje čase nanj zaradi kandidature zgrinjajo "izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje". Kakšne, ni želel pojasnjevati, v volilnem štabu pa napovedujejo, da bodo po potrebi ukrepali tudi preko uradnih institucij. Državna volilna komisija se je na dopisni seji seznanila z umikom njegovega soglasja in ugotovila, da je bilo to oddano pravočasno.

tz/tz
© STA, 2022