Pregled - šport, 3. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 3. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 3. oktobra.

CHENGDU - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na ekipnem svetovnem prvenstvu v Chengduju po dveh zmagah proti Portoriku in Tajski prvič izgubila. Slovenci so se v skupini A pomerili z najboljšo ekipo sveta, Kitajsko. Aktualni svetovni prvaki so zmagali s 3:0. Slovenijo v torek čaka odločilna tekma za drugo mesto v skupini A in s tem uvrstitev v osmino finala, za kar bo morala premagati Američane.

RIM - Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je na kongresu Mednarodnega združenja športnih novinarjev Aips v Rimu potrdil, da bo prihodnje leto spet kandidiral za prvega moža evropskega nogometa in da bo verjetno edini kandidat. Sedeminštirideseti volilni kongres Uefe bo 5. aprila 2023 v Lizboni. "Dobil sem petinpetdeset pisem podpore prav toliko članic naše zveze in bi bilo noro, da ne bi kandidiral. Videti je, da bom edini kandidat. Leta 2023 bodo volitve tudi v Mednarodni nogometni zvezi, mislim, da Evropa zanje ne bo imela svojega kandidata," je pojasnil Čeferin.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski reprezentant Jaka Blažič, ki je po septembrskem evropskem prvenstvu okrepil turški Bahcesehir, mora zaradi poškodbe hrbta na prisilni počitek. Nepogrešljivi član reprezentance bo z igrišč odsoten približno tri mesece, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

LJUBLJANA - Na novi teniški lestvici sta najboljši slovenski igralki med posameznicami Kaja Juvan in Tamara Zidanšek izgubili nekaj mest, med dvojicami pa sta jih pridobili. Zidanškova je s 56. mestom celo izenačila svojo najvišjo uvrstitev v karieri. Kaja Juvan je ta teden edina Slovenka med prvih 100 na svetu. V primerjavi s prejšnjim tednom je izgubila pet mest, tako da je zdaj 86. Tamara Zidanšek pa je zdrsnila za devet mest na 101.

LJUBLJANA - Na vrhu lestvice najboljših teniških igralcev sta dva Španca. Devetnajstletni Carlos Alcaraz ima 6740 točk, 17 let starejši Rafael Nadal pa 930 manj. Na tretje mesto je zdrsnil Norvežan Casper Ruud, ki za zmagovalcem 22 turnirjev za grand slam zaostaja za 165 točk. Najboljša še dejavna slovenska tenisača sta Bor Artnak na 785. mestu in Blaž Rola, ki je 897. med posamezniki in 403. v dvojicah.

DŽAKARTA - Po smrtonosni množični paniki na nogometnem stadionu v Malangu je Indonezija oblikovala neodvisno skupino strokovnjakov, da razjasni ozadje. To so danes sporočili po posebnem sestanku vlade z visokimi varnostnimi uradniki. Tragedija v mestu Malang, v kateri je umrlo najmanj 125 ljudi, od tega 32 otrok v starosti od treh do 17 let, kot je potrdilo tamkajšnje ministrstvo, 323 pa je bilo ranjenih, je ena najhujših stadionskih nesreč v zgodovini nogometa. Skupno neodvisno skupino za ugotavljanje dejstev bodo sestavljali vladni uradniki, uradniki nogometnih zvez, strokovnjaki, akademiki in novinarji, je dejal indonezijski minister za varnost Mohammad Mahfud.

tb/jz/am/zza/zzb/gj/tb
© STA, 2022