Pregled - svet, 3. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 3. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 3. oktobra.

MOSKVA - Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek slovesno razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, je njihovo priključitev k Rusiji ratificirala še ruska duma. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je bil prisoten na glasovanju, je medtem poudaril, da bodo regije zdaj pod posebno zaščito.

MOSKVA - Ruska družba Gazprom bo pregledala cev B plinovoda Severni tok 2 - ki naj bi bila v nasprotju z obema cevema Severnega toka 1 in cevjo A Severnega toka 2 nepoškodovana - in morebiti nato po njej dobavljala plin, "če bo sprejeta odločitev o začetku dobave". Potrdila je, da plin iz poškodovanih cevi ne uhaja več.

LUXEMBOURG - Finančni ministri držav članic evrskega območja so se na zasedanju v Luxembourgu zavzeli za stroškovno učinkovite ukrepe za soočanje z energetsko draginjo. Pri tem so izpostavili pomen socialnih ukrepov za najbolj ranljive, poudarili pa so tudi pomen usklajevanja med državami članicami, da bi ohranili enake konkurenčne pogoje.

SARAJEVO - Nedeljske volitve v BiH ne bodo prinesle velikih sprememb v državi, so pa prinesle nekaj presenečenj. Prvo je velika zmaga Denisa Bećirovića za bošnjaškega člana predsedstva BiH, drugo pa odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, ki je takoj po zaprtju volišč uvedel spremembe volilnega zakona BiH.

RIM - Verjetna prihodnja italijanska premierka Giorgia Meloni načrtuje, da bo vlado oblikovala do 20. oktobra. To pomeni, da bi se nova premierka že lahko udeležila prihodnjega rednega vrha EU, ki bo potekal 21. in 22. oktobra v Bruslju.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinske sile nadaljujejo prodor na vzhodu Ukrajine, potem ko so konec tedna zasedle strateško pomembno mesto Liman, napredovale pa so tudi v hersonski regiji na jugu države. Ob reki Dneper naj bi s hitrim napredovanjem ogrožale oskrbovalne poti ruske vojske. V Kijevu za zdaj napredovanja svojih sil na jugu niso potrdili. Medtem je ruska stran priznala, da so ukrajinske silezasedle več vasi.

GROZNI - Čečenski voditelj Ramzan Kadirov, sicer tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je dejal, da bo na fronto v Ukrajino poslal tri svoje najstniške sinove. "Čas je, da se preizkusijo v resničnih bojih, to njihovo željo lahko samo pozdravim," je zapisal na Telegramu. Kadirov je ob tem kritiziral tudi nekatere poteze znotraj ruske vojaške strukture, potem ko so ruske sile doživele poraz v mestu Liman.

DUNAJ/ZAPOROŽJE - Igorja Murašova, generalnega direktorja jedrske elektrarne Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, ki so jo zasedle ruske sile, so izpustili iz pripora. Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je na Twitterju zapisal, da je "prejel potrditev", da se je Murašov "vrnil k svoji družini".

BRUSELJ - Evropska komisija obsoja vsakovrstne kršitve mednarodnega prava in poziva k preiskavi videoposnetkov, ki prikazujejo domnevne vojne zločine, ki naj bi jih v medsebojnih spopadih zagrešila Armenija in Azerbajdžan, je sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije. Pristnost vseh videoposnetkov naj bi želeli preveriti tudi v Armeniji in Azerbajdžanu.

TEHERAN - V Iranu se nadaljujejo protesti, ki so izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini. Po najnovejših podatkih so doslej terjali že 92 življenj, po nedeljskih spopadih med študenti in policijo pa so prekinili predavanja v živo na največji iranski univerzi. Iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej je za proteste obtožil ZDA in Izrael.

SANA - Združenim narodom ni uspelo prepričati sprtih strani v Jemnu v šestmesečno podaljšanje prekinitve ognja v državi, ki je od aprila letos prispevala k občutnemu zmanjšanju nasilja. Čeprav dogovora do roka v nedeljo zvečer ni bilo, je posebni odposlanec ZN za Jemen Hans Grundberg zatrdil, da si bo zanj še naprej "neutrudno prizadeval".

WASHINGTON - Deli ameriške zvezne države Floride so še vedno poplavljeni po orkanu Ian, ki je državo prizadel sredi preteklega tedna, škodo pa si bo v sredo ogledal tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki danes odhaja na podobno misijo v Portoriko. V Mehiki je medtem že udaril nov orkan Orlene.

KABUL - Število žrtev petkovega napada na šolo v zahodnem delu afganistanske prestolnice Kabul je po najnovejših podatkih misije Združenih narodov v tej državi naraslo na najmanj 53, še 110 ljudi je bilo v eksploziji ranjenih. Med ubitimi je bilo 46 deklet in mladih žensk.

DŽAKARTA - Po smrtonosni množični paniki na nogometnem stadionu v Malangu je Indonezija oblikovala neodvisno skupino strokovnjakov, da razjasni ozadje. To so sporočili po posebnem sestanku vlade z visokimi varnostnimi uradniki, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

BEOGRAD - Večkratnega srbskega posiljevalca Igorja Miloševića, čigar intervju za srbski tabloid Informer je v minulih dneh razburil javnost v Srbiji, so na podlagi pritožbe tabloida v petek priprli, v nedeljo pa mu je sodnik odredil 30-dnevni pripor.

lkr/jb/jav/ms/blm/rp/tib/vr/sk/rpe/zza/zzb/lkr
© STA, 2022