Pregled - Slovenija, 30. 9. (petek)

Ljubljana, 30. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 30. septembra.

BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Ti med drugim vključujejo obvezno zmanjšanje porabe elektrike in omejitev prihodkov energetskih podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Zelo hitro bi lahko sledili nadaljnji ukrepi, ki bodo naslovili plinske trge, je povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

LJUBLJANA - DZ je sejo nadaljeval z razpravo o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki določa, da bodo raznospolne in istospolne zveze izenačene v pravnih posledicah iz zakonika, vključno z možnostjo posvojitve. Podporo so mu napovedali v poslanskih skupinah koalicije, poslanska skupina NSi bo proti, poslanska skupina SDS pa predloga ne bo podprla. Po mnenju koalicije je skrajni čas, da istospolni dobijo enake pravice kot raznospolni, po mnenju opozicije pa to ni v skladu z "naravnimi zakonitostmi".

KRŠKO - Nuklearno elektrarno Krško bodo po 513 dneh neprekinjenega delovanja ponoči zaustavili, izklopili iz omrežja in začeli 32-dnevni remont. To bo hkrati njen zadnji remont v prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi Neka, nuklearka pa bo zanj odštela od 90 do 100 milijonov evrov. Remont bo trajal do 2. novembra, v tem času bodo izpad električne energije z okrepljenim delovanjem in ob zdajšnji dobri vodnatosti rek pokrile slovenske hidroelektrarne, po potrebi pa še Termoelektrarna Brestanica. Osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko pa bo imela Termoelektrarna Šoštanj, ki bo delovala s polno močjo.

LJUBLJANA - Slovenija je imela septembra na letni ravni 10-odstotno inflacijo, kar je eno odstotno točko manj kot avgusta. K rasti cen so največ prispevale višje cene hrane. Na mesečni ravni je imela 0,9-odstotno deflacijo, na kar je najbolj vplivala pocenitev elektrike, ki je posledica vladne regulacije cen. Javnofinančni primanjkljaj je v drugem četrtletju znašal 546 milijonov evrov, kar je predstavljalo 3,6 odstotka bruto domačega proizvoda, so izračunali statistiki.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je odločno obsodil priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje k Rusiji in dejal, da je ta v nasprotju s temeljnimi načeli Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava. Ob tem je dodal, da je enotna in močna podpora mednarodne skupnosti Ukrajini ključnega pomena.

LJUBLJANA - V uradnem listu je bil v četrtek objavljen ukaz predsednika Boruta Pahorja o odpoklicu slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Odpoklic je prejšnji teden sprožil številne polemike v slovenskem političnem prostoru, kot tudi interpelacijo ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, ki so jo vložili pri stranki SDS.

LJUBLJANA - Za obvladovanje epidemije covida-19 imamo na voljo učinkovita orodja, ocenjuje minister Danijel Bešič Loredan. Kljub temu da je novi koronavirus še vedno med nami, smo se z njimi naučili živeti in ostajamo odprta družba, je zatrdil. Ob tem je po njegovih besedah bistveno, da tudi zdravstveni sistem deluje tako, da vsi bolniki pridejo do storitev, ko jih potrebujejo.

LJUBLJANA - Prve izkušnje zdravnikov ob predpisovanju Pfizerjevega zdravila paxlovid, ki je namenjeno zdravljenju covida-19, so dobre, zdravilo je učinkovito in varno, je na novinarski konferenci povedal infektolog Janez Tomažič. Sam je paxlovid predpisal že desetim bolnikom s covidom-19, nihče od njih kasneje ni potreboval zdravljenja v bolnišnici.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 820 PCR-testih in 6971 hitrih antigenskih testih potrdili 2297 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrla sta dva bolnika s potrjeno okužbo.

LJUBLJANA - V drugem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše kot v prvem. Vse so bile cenejše od najcenejše v prvem popisu, zmanjšal se je cenovni razkorak med njimi. Najcenejšo košarico je tokrat ponujal Hofer, najdražjo pa Mercator. Na kmetijskem ministrstvu so napovedali, da bodo naslednji popisi izvedeni v prisotnosti trgovcev, vendar ne bodo vnaprej napovedani.

NOVA GORICA - V novogoriških igralnicah družbe Hit se je popoldan začela stavka, potem ko so se pogajanja med vodstvom družbe in Sindikatom igralniških delavcev Slovenije končala neuspešno. Kot so sporočili iz sindikata, se z upravo družbe Hit niso uspeli uskladiti glede vseh stavkovnih zahtev, zato se bodo pogajanja nadaljevala. Sindikat je sprejel ponudbo, da se zaposlenim letos nameni iz naslova božičnice ali draginjskega dodatka skupaj milijon evrov, ostaja pa odprta še vrsta zahtev, med njimi odstop vodstva družbe.

LJUBLJANA - Uroš Zupan je s knjigo Znamenja v kroženju letošnji dobitnik Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko leta. Nagrajenca so razglasili v Cankarjevem domu, kjer so se predstavili še ostali štirje nominiranci: Jure Gantar, Tomaž Grušovnik, Irena Štaudohar in Goran Vojnović. Nagrado bodo podelili v soboto na Trubarjevi domačiji v Rašici. Podeljuje jo Kulturno društvo Marjan Rožanc, ki se je ob letošnji 30-letnici nagrade prvič odločilo še za častno nagrado. Prejme jo Manca Košir za 30-letno delo pri nagradi, še zlasti pa za sedem knjig pisemskih esejev, ki jih je objavila pri Mladinski knjigi.

LJUBLJANA - Za ohranjanje kakovostnega življenja v starosti potrebujemo sistem skrbi za starejše, ki bo vsem pomoči potrebnim, ne glede na njihov socialni položaj, zagotavljal enako dostopnost in dosegljivost pravic ter storitev, so v poslanici ob mednarodnem dnevu starejših zapisali na ministrstvu za delo. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je poudaril, da mora v skrb za starejše vedno aktivno in odgovorno vstopati država z vsemi svojimi službami, skrb zanje pa mora biti odgovornost vseh nas, ki živimo ob njih.

LJUBLJANA - Letošnji september je bil nadpovprečno namočen, vendar pa dež najverjetneje še ni v celoti saniral poletne suše, je za STA povedal klimatolog na Agenciji RS za okolje Gregor Vrtačnik. Nekatere reke so si povsem opomogle, medtem ko v nekaterih delih države padavin ni bilo toliko, da bi izničile sušo. Še zlasti to velja za podzemne vode.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - V prvem krogu predsedniških volitev bi največ, 27,3 odstotka, glasov dobil Anže Logar, kaže anketa, ki jo je za Mladino izvedla agencija Ninamedia. Sledi Nataša Pirc Musar s 23,3 odstotka glasov. Sledijo Milan Brglez z 18,9-odstotno podporo, Vladimir Prebilič z 2,3 odstotka, Miha Kordiš 1,6 odstotka, Janez Cigler Kralj 1,4 odstotka, Sabina Senčar 1,2 odstotka in Gregor Bezenšek 0,7 odstotka. Koga bi volilo, ne ve 21,7 odstotka anketiranih, 1,6 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

LJUBLJANA - Protestu Andreja Magajne, Ludvika Poljanca, Ladislava Trohe in Ivana Bolfeka, ki so v torek pojasnili razloge za odstop od kandidature za predsednika republike, se je pridružil tudi Franci Kindelhofer. Magajna v imenu pritožnikov napoveduje, da bodo ponovno obudili Odbor za demokracijo enakih možnosti - DEM, s katerim se bodo borili za spremembe zakona o volilni in referendumski kampanji, pobude pa naslovili na DZ.

jes/jes
© STA, 2022