Pregled - šport, 27. 9. (torek)

Ljubljana, 27. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 27. septembra.

STOCKHOLM - Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu lige narodov v Stockholmu igrala 1:1 (1:1) s Švedsko. S tem so si izbranci Matjaža Keka zagotovili obstanek v ligi B. Slovenija je na Švedsko prišla po obstanek v ligi B, ki zagotavlja neprimerno boljše in privlačnejše tekme kot tista razred nižje. Za to je potrebovala vsaj točko in jo na koncu tudi dosegla po novi mojstrovini Benjamina Šeška. Švedska je pričakovano večino tekme prevladovala, saj bi morala zmagati za obstanek, a na koncu je zbrala štiri točke v skupini 4 lige B, Slovenija pa dve več. Hkrati je slovenska reprezentanca drugič na štirih tekmah igrala neodločeno s Švedi, ki imajo še dve zmagi, tudi junija so slavili v Ljubljani.

LJUBLJANA - Po današnjih tekmah zadnjega kroga v ligi narodov so znane vse reprezentance, ki so napredovale v višjo ligo ali pa izpadle v nižjo. V slovenski skupini 4 lige B je na koncu v višji razred napredovala Srbija, izpadla pa je Švedska. Srbi so z 2:0 premagali Norvežane, Slovenci pa igrali 1:1 s Švedi. V zadnjem dvoboju lige A, ki je še odločal o mestu na finalnem turnirju, pa so v ligi A Španci v gosteh premagali Portugalce z 1:0 in se tako pridružili Italijanom, Nizozemcem in Hrvatom.

KRANJ - Na poletnem državnem prvenstvu v smučarskih skokih v Kranju sta zmagala Anže Lanišek v moški in Ema Klinec v ženski konkurenci. Na tekmi mešanih ekip je slavila SSK Ilirija. Lanišek je s tem ubranil naslov poletnega državnega prvaka iz lanske sezone, skupno pa je osvojil tretjega. Drugi je bil Lovro Kos, na tretje mesto pa je po sedmem mestu v prvi seriji skočil Peter Prevc. V ženski konkurenci je Ema Klinec slavila pred olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj, ki je sicer vodila po prvi seriji. Tretje mesto je osvojila Nika Prevc.

LJUBLJANA - Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so govorili tudi o volilni skupščini, ki bo 16. decembra. Volilna opravila se bodo začela 7. oktobra, doslej so kandidature za predsednika že najavili Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik. Letos bodo tudi volitve v državni svet, enega predstavnika ima področje kulture ali športa, razpis za predloge bo potekel sredi oktobra. Šport doslej ni imel še nobenega predstavnika, nekateri športni delavci, med drugim predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, so bili že člani DS, vendar so bili izvoljeni kot predstavniki drugih organizacij. IO OKS je soglasno sklenil, da bo kandidat Luka Steiner, ki je bil oziroma je še vedno aktiven v delu OKS, atletiki in smučanju. Sprejeli so kriterije za nastop na evropskih igrah poleti 2023 v Krakovu na Poljskem, kjer bo zastopanih 18 olimpijskih in sedem neolimpijskih panog. Člani IO OKS so dali soglasje k aktom Nacionalnega olimpijskega inštituta, direktor je postal Andraž Kopač, Matej Tušak pa predsednik. V upravni odbor Slovenske antidopinške organizacije (Sloado) sta bila imenovana Petra Tramte in Martin Steiner. Dneva OKS bosta 17. in 18. oktobra v hotelu Union v Ljubljani, kjer bo potekala konferenca z različnimi temami s področja športa, predstavili bodo tudi izvajanje prihodnjih strateških in razvojnih usmeritev.

OSIJEK - Slovenski strelec v trapu Boštjan Maček je na svetovnem prvenstvu v Osijeku po dveh tekmovalnih dnevih na 34. mestu. Po današnji brezhibni tretji seriji, ko je 50-letni strelec iz Bodoncev zadel vseh 25 letečih tarč in napredoval na 13. mesto, je četrto serijo končal s 23 zadetki. Slovenske barve v tej olimpijski strelski disciplini zastopata tudi Tadej Kostanjevec in Denis Vatovec. Kostanjevec (94) je po štirih serijah na 39., Vatovec (83) pa na 132. mestu. Jasmina Maček, edina slovenska predstavnica v članski konkurenci, je po dveh tekmovalnih dnevih na 61. mestu, potem ko je skupno zadela 82 glinastih golobov.

OSIJEK - V današnji uvodni etapi kolesarske dirke po Hrvaški sta od Slovencev v prvi deseterici končala Gal Glivar (Adria Mobil) in Matej Mohorič (Bahrain Victorius), ki sta bila peti in sedmi. Uvodno etapo je dobil Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious), ki je tudi prevzel skupno vodstvo. Na dirki sodeluje tudi zmagovalec letošnje dirke po Franciji Danec Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), ki je bil danes 17., ciljno črto je prečkal v vodilni skupini v času zmagovalca.

PARMA - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je bila med posameznicami neuspešna na uvodu turnirja WTA v Parmi z nagradnim skladom 203.204 evrov. V prvem krogu je namreč Slovenka, 92. igralka na lestvici WTA, gladko izgubila proti švicarski kvalifikantki Simoni Waltert, 398. igralki na svetovni lestvici. Švicarska tekmica je po natanko dveh urah igre zmagala s 6:4 in 6:4.

LONDON - Vodstvo formule 1 se je odločilo, da bo v naslednji sezoni 2023 število sobotnih sprinterskih dirk povečalo na šest. S tem se bo podvojilo število sprinterskih dirk v primerjavi z zadnjima sezonama. Katera dirkališča bodo gostila stokilometrske sprinterske dirke, zaenkrat še ni znano. Sprinterska dirka v soboto nadomesti kvalifikacije, ki so zaradi tega že v petek, in oblikuje startni seznam za nedeljsko veliko nagrado. S tem želi F1 gledalcem ponuditi več pomembnega dogajanja med dirkaškim koncem tedna, saj v takšni izvedbi odpade en prosti trening. V lanski sezoni so sprinterske dirke gostili v britanskem Silverstonu, italijanski Monzi in dirkališču Interlagos v Braziliji. Interlagos bo tudi v letošnji sezoni še priča sprinterski dirki, medtem ko sta dve že bili v italijanski Imoli in avstrijskem Spielbergu.

tb/nem/jz/ad/zza/lr/tb
© STA, 2022