Pregled - Slovenija, 27. 9. (torek)

Ljubljana, 27. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 27. septembra.

LJUBLJANA - DZ je v šestih urah opravil razpravo o predlogu rebalansa proračuna, s katerim se zagotavlja zadostna finančna sredstva za naknadno, po pripravi proračuna sprejete obveznosti in odziva na energetsko krizo. Premier Robert Golob je rebalans označil za dobro popotnico za zaključek tega leta in za soočenje z energetsko krizo. V kratkem je za zagotavljanje oskrbe z energijo po njegovih besedah možna nacionalizacija katerega od energetskih podjetij. O rebalansu bo DZ glasoval v sredo.

LJUBLJANA - Predstavniki zdravniškega sindikata Fides so se prvič po napovedi stavke sestali z ministroma za zdravje in javno upravo, Danijelom Bešičem Loredanom in Sanjo Ajanović Hovnik. V Fidesu zdaj pričakujejo konkreten predlog vlade, z vsebino in časovnico. Njihov glavni stavkovni odbor pa se sestane v četrtek. Po Kuštrinovih besedah so se vsi strinjali, da je zdravstveni sistem v velikih težavah, da k temu veliko pripomore pomanjkanje zdravnikov, da to daje močno pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter druge oblike dela.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za izobraževanje sta bila prva formalna ločena sestanka pogajalskih skupin vlade ter Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) za razrešitev stavkovnih zahtev. Pogajanja so potekala v konstruktivnem ozračju, čutila se je pripravljenost vladne strani, da se doseže dogovor, sta svoje občutke s sestanka strnila predstavnika sindikatov.

NEW YORK - Predsednik Borut Pahor in zunanja ministrica Tanja Fajon sta v ponedeljek uradno sprožila kampanjo Slovenije za izvolitev v Varnostni svet ZN za obdobje 2024-2025. Svetovnim diplomatom sta predstavila razloge, zakaj si Slovenija to zasluži. Fajonova je Slovenijo je predstavila kot majhno, vendar ambiciozno državo, ki ima bogate zgodovinske izkušnje, s katerimi lahko uspešno pomaga krmariti ZN skozi težke čase. Pahor pa je poudaril zavezanost Slovenije multilateralizmu, ob tem pa obsodil ruski napad na Ukrajino.

TRST - V Svetu slovenskih organizacij, eni od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, pričakujejo, da bodo razmere za slovensko skupnost po nedeljski zmagi desnice na volitvah v Italiji težje. Predsednik sveta Walter Bandelj pa je ob tem poudaril, da se bo treba tudi z novo vlado v Rimu pogovarjati.

TOKIO - Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je v Tokiu kot vodja slovenske delegacije udeležila pogrebne slovesnosti nekdanjega japonskega premierja Shinza Abeja, kjer je v njegov spomin položila cvetje. Njen delovni obisk bo potekal do četrtka, v tem času pa bo imela več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki Japonske.

LJUBLJANA - Obeležili smo svetovni dan turizma, ki je letos posvečen ponovnemu razmisleku o turizmu. Slovenija si je za cilj zadala razvoj trajnostnega turizma z nizkim ogljičnim odtisom ter višjo dodano vrednostjo za vse. Gospodarski minister Matjaž Han je deležnikom v panogi obljubil sodelovanje in podporo. Ministrstvo za gospodarstvo je medtem objavilo javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma, vreden 69 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so julija še naprej beležile nadpovprečno rast kreditiranja. Po tistem, ko so do julija medletno beležile nižji skupni dobiček, je julija prišlo do preobrata. V sedmih mesecih skupaj je bil tako dobiček pred davki ob krepki rasti dohodkov z 298 milijoni evrov za 2,6 odstotka višji kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA - Vladna stran bo v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 državnemu zboru predlagala povprečnino v višini 667 evrov, kar je 20 evrov na prebivalca v Sloveniji več, kot je trenutno določena povprečnina z dogovorom za leto 2023. Ne glede na to, da so bila razhajanja z zahtevami občin prevelika, še vedno upajo na dogovor z njimi. Predstavniki združenj občin so namreč protestno zapustili pogajanja. Kot je za STA povedala generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, minister za finance Klemen Boštjančič namreč ne razume lokalne samouprave in financiranja z zakonom predpisanih nalog.

LJUBLJANA - Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest so se opolnoči znižale. Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,353 evra, kar je 0,1 centa manj kot prej. Liter dizla stane 1,603 evra, s čimer se je pocenil za osem centov. Znižala se je tudi najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja.

MARIBOR - Republiški stanovanjski sklad je ob navzočnosti ministrov Uroša Brežana in Luke Mesca v Mariboru slovesno odprl sosesko Pod Pekrsko gorco, v katerih je 400 novih najemnih stanovanj v velikosti od 35 do 85 kvadratnih metrov. Med stanovanji je 60 oskrbovanih stanovanj za starejše. Vrednost projekta je 51,1 milijona evrov brez DDV.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS opozarja, da v primeru referendumske zavrnitve novele zakona o dolgotrajni oskrbi, ki zamika datum uporabe določb omenjenega zakona, ta zaradi številnih pomanjkljivosti ne bo dosegel svojega namena. Ob tem so člani skupščine na seji izrazili tudi zaskrbljenost zaradi nedostopnosti zdravstvenih storitev. Podatki med drugim kažejo, da se je število obravnav pri družinskih zdravnikih in pediatrih v primerjavi z enakim obdobjem lani sicer povečalo, a se je spremenila struktura obravnav, petina jih je namreč opravljena na daljavo.

LJUBLJANA - Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je potekal nadzor inšpektorata za delo, povezan s ponedeljkovo stavko tamkajšnjih zaposlenih. V Sindikatu novinarjev Slovenije so namreč na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je za STA povedal, da so se pogovarjali o poteku stavkovnega dne in kako so zagotovili delovni proces. Zavrnil je tudi očitke, da je direktor televizije Uroš Urbanija posegal v program.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 1085 PCR-testih in 11.478 hitrih antigenskih testih potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od marca letos. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 81 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

KRANJ - Ponoči je v Kranju zagorela večja starejša zapuščena zgradba. Zaradi požara so evakuirali okoliške prebivalce, poleg zgradbe, ki je popolnoma uničena, pa je poškodovano še eno stanovanje, nekaj vozil in stekla na sosednjih objektih. Gasilci zaradi posameznih žarišč še ostajajo na terenu, zaradi nevarnosti podrtja stavbe pa je Jelenov klanec zaprt.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Vlogo za volitve predsednika republike po pošti iz tujine je pravočasno oddalo 589 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini je vlogo pravočasno oddalo 497 t. i. zdomcev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK).

LJUBLJANA - Andrej Magajna, Ludvik Poljanec, Ladislav Troha in Ivan Bolfek so pred Državno volilno komisijo (DVK) pojasnili, da protestno odstopajo od kandidature za predsednika republike. Menijo namreč, da so predsedniške volitve neveljavne, neustavne in nezakonite. Pravijo, da so za vložitev kandidature zbrali dovolj podpisov, koliko, pa ne razkrivajo.

ap/gm/akt/zc/apo/pse/mo/lad/tzu/arh/lem/npe/moz/tz/sag/vi/ap
© STA, 2022