Pregled - svet, 27. 9. (torek)

Ljubljana, 27. septembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 27. septembra.

KIJEV/MOSKVA/LONDON - Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, je potekal zadnji dan glasovanj o priključitvi k Rusiji. Zgodnji začasni izidi referendumov kažejo na prepričljivo in pričakovano podporo volivcev za priključitev. Na prve objavljene rezultate se je že odzval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je referendume ponovno označil za prevaro in očitno kršitev mednarodnega prava. Na Twitterju pa je tudi zapisal, da je govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu jasno povedal, da Nato neomajno podpira suverenost Ukrajine in njeno pravico do samoobrambe.

KOEBENHAVN/STOCKHOLM - Danski in švedski pristojni organi so sinoči zaznali uhajanje plina na dveh lokacijah na plinovodu Severni tok 1. Pred tem so v ponedeljek uhajanje plina zaznali tudi na plinovodu Severni tok 2. Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so v ponedeljek na območju plinovodov zaznali dve ločeni detonaciji, zaradi česar se pojavljajo ugibanja o morebitni sabotaži. Fotografije, ki jih je posnela danska vojska, so pokazale velike gmote mehurčkov na površini vode.

TOKIO - Japonski in tuji visoki predstavniki so se na državnem pogrebu poklonili nekdanjemu predsedniku vlade Shinzu Abeju, ki je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel pod streli nekdanjega pripadnika japonske mornarice. Aktualni japonski premier Fumio Kishida je v govoru poudaril pomembnost in neprimerljivost pokojnikove zapuščine.

RIM - V novem italijanskem parlamentu bo imela desnica večino v obeh domovih. V poslanski zbornici bo imela 237 od 400 sedežev, v senatu pa 115 od 200 sedežev, kažejo uradni izidi nedeljskih volitev v Italiji. Zunaj parlamenta je ostalo nekaj znanih imen, v Ligi pa se zaradi slabega rezultata krepijo pritiski na Mattea Salvinija. Novi parlament se bo na ustanovni seji sestal 13. oktobra, šele potem se bodo začela posvetovanja predsednika Sergia Mattarelle o oblikovanju nove vlade.

TOKIO/MOSKVA - Japonska od Rusije zahteva opravičilo, ker je ta pridržala japonskega diplomata v mestu Vladivostok in ga obtožila vohunjenja. Pred tem je Tokio zanikal resničnost ruskih obtožb in Moskvi očital, da so diplomatu zavezali oči, ga priklenili, da se ni mogel premikati, in ga nato na neprimeren način zasliševali. Moskva diplomata obtožuje, da je v zameno za denar prejemal zaupne informacije.

ALMATY - Kazahstan bo zagotovil varnost in oskrbo Rusov, ki bežijo v to državo, da bi se izognili vojaški mobilizaciji v Rusiji, je dejal kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. Ob tem je ponovno obsodil napad na Ukrajino in pozval k spoštovanju njene ozemeljske celovitosti. Ruske oblasti so sicer sporočile, da ne bodo zahtevale izročitve Rusov, ki bežijo v tujino, da bi se izognili vojaški mobilizaciji.

DUNAJ - Na Dunaju sta se v okviru generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki se je začela v ponedeljek, srečala generalni direktor IAEA Rafael Grossi in vodja iranske jedrske agencije Mohammad Eslami ter vnovič odprla dialog glede jedrskega sporazuma med islamsko republiko in Zahodom.

PRAGA/BRATISLAVA - Češka zaradi povečanja števila ilegalnih migracij v zadnjem času znova začasno uvaja nadzor na meji s Slovaško, je sporočila češka policija. Nadzor na vseh 27 nekdanjih mejnih prehodih na meji s Slovaško bodo začeli izvajati v noči na četrtek, ukrep pa bo veljal najmanj deset dni. Češka in Slovaška sta sicer članici schengenskega območja.

ANKARA/ATENE - Turčija je v ponedeljek na zagovor poklicala grškega veleposlanika v Ankari, Washingtonu pa je poslala protestno noto, v kateri je Grčijo obtožila, da je na otoka v Egejskem morju namestila ameriška oklepna vozila. Atene so potezo Turčije označile za "povsem neutemeljeno in nezdružljivo z mednarodnim pravom" ter Ankaro obtožile agresivnega vedenja.

VARŠAVA/OSLO/KOEBENHAVN - Na Poljskem, blizu kraja Goleniow, so odprli nov plinovod, preko katerega bodo v državo dobavljali norveški plin. Norveški minister za energetiko Terje Aasland je odprtje plinovoda označil za mejnik na pomembni poti evropske neodvisnosti od ruske energije. Plin bo po plinovodu stekel 1. oktobra.

PERM - Število žrtev ponedeljkovega strelskega napada na šolo v Iževsku v osrednji Rusiji je naraslo na 17, so sporočile oblasti v ruski republiki Udmurtiji. Kot so dejali, sta še dve osebi podlegli poškodbam, trije izmed več kot 20 ranjenih pa so še vedno v kritičnem stanju. V regiji sicer poteka tridnevno žalovanje.

MANILA/DA NANG - Na Filipinih je v divjanju tajfuna Noru, ki je otočje zajel v nedeljo, po zadnjih podatkih umrlo najmanj osem ljudi, še tri osebe pa so pogrešane. Tajfun se zdaj s hitrostjo do 175 kilometrov na uro pomika proti Kambodži in Vietnamu, kjer so oblasti odredile množično evakuacijo.

DAKA - Na severu Bangladeša so po nedeljski nesreči čolna, na katerem so bili predvsem hindujski verniki, potapljači našli še 17 trupel, skupno število žrtev pa se je tako povzpelo na 68, je sporočila tamkajšnja policija. Še vedno pogrešajo najmanj deset ljudi.

DAMASK - V brodolomu čolna z migranti, ki se je v četrtek prevrnil v bližini obale Sirije, je po najnovejših podatkih umrlo sto ljudi, so v ponedeljek poročali sirski državni mediji. Na čolnu, ki je plul iz Libanona proti Evropi, je bilo približno 160 ljudi.

akt/akt
© STA, 2022