Pregled - svet, 26. 9. (ponedeljek)

Ljubljana, 26. septembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 26. septembra.

RIM - Uradni rezultati so potrdili zmago desnice na nedeljskih volitvah v Italiji. Nova premierka naj bi postala postfašistična Giorgia Meloni. 45-letna Rimljanka se je med kampanjo predstavljala kot konservativka, njeno geslo je bilo Bog, domovina, družina. Trdila je, da je njena stranka fašizem pustila za seboj, a številni v to dvomijo. V Bruslju vseeno upajo na konstruktivno sodelovanje z Rimom. Slovenci v Italiji pa so zaskrbljeni, čeprav je bila tržaška Slovenka Tatjana Rojc znova izvoljena v italijanski senat.

PERM - Na šoli v mestu Iževsk v osrednji Rusiji je danes prišlo do streljanja, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi, vključno z enajstimi otroki, več kot 20 oseb pa je ranjenih, so sporočili z ruskega notranjega ministrstva. Storilec si je po napadu sodil sam, motiv za napad pa še ni znan. Na tragedijo se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Šolo številka 88 v Iževsku sicer obiskuje skoraj 1000 učencev, na njej poučuje približno 80 učiteljev. Nahaja se v središču mesta, v katerem živi okoli 650.000 ljudi.

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin je ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo. Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil.

MOSKVA - Ruski poslovnež Jevgenij Prigožin, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je priznal, da je leta 2014 ustanovil skupino Wagner, da bi poslal borce v regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Potrdil je tudi, da so pripadniki skupine trenutno prisotni v Latinski Ameriki in Afriki.

MAHAČKALA - Ruska policija je konec tedna na protestu proti mobilizaciji v republiki Dagestan na jugu države aretirala več kot sto ljudi, je sporočila ruska nevladna organizacija OVD-Info. Po mnenju opazovalcev je Dagestan, kjer prevladuje muslimansko prebivalstvo, ena od ruskih regij, iz katere so oblasti v vojsko vpoklicale še posebej veliko moških. Iz sibirskega Irkutska pa poročajo o streljanju, v katerem je mlad nabornik v mobilizacijskem centru ranil častnika. Ranjeni častnik naj bi bil v kritičnem stanju, strelca pa so nemudoma aretirali.

BRUSELJ - Nizozemska policija je minuli konec tedna aretirala štiri osumljence, ki naj bi načrtovali ugrabitev belgijskega pravosodnega ministra Vincenta Van Quickenborna. Do aretacij je prišlo po tem, ko so v začetku prejšnjega tedna pred ministrovim domom našli avtomobil, v katerem je bilo strelno orožje. Minister je za poskus ugrabitve okrivil narkomafijo.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban je ob začetku zasedanja parlamenta napovedal "nacionalno posvetovanje" glede sankcij, ki jih je Evropska unija uvedla proti Rusiji. Meni, da o sankcijah ni bilo odločeno demokratično, temveč so o njih odločali zgolj "bruseljski birokrati in evropske elite". Kdaj točno naj bi posvetovanja potekala še ni znano. Nacionalna posvetovanja so sporni postopek kvazi neposredne demokracije, v katerih državljane sprašujejo za mnenje prek vprašalnikov, ki imajo sugestivno oblikovana vprašanja.

HAVANA - Kubanci so konec tedna na referendumu prepričljivo podprli nov družinski zakonik, ki bo med drugim istospolnim parom omogočil poroke in posvojitve. Sveženj sicer vključuje tudi možnost nadomestnega materinstva in pravnega skrbništva za nebiološke starše ter ukrepe za zaščito pravic otrok, starejših in invalidov. Zakonik bo postal eden najbolj naprednih v Latinski Ameriki, kjer so sicer istospolne poroke legalne le še v osmih drugih državah.

TEHERAN - V deset dni trajajočih protestih, ki so v Iranu izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, je bilo po poročanju nevladne organizacije za človekove pravice v Iranu (IHR) s sedežem na Norveškem ubitih najmanj 76 ljudi. Oblasti pa so medtem sporočile, da so doslej aretirale že več kot 1200 protestnikov. Po uradnih podatkih iranskih oblasti je v protestih, ki so se začeli 16. septembra, doslej umrlo 41 ljudi, med njimi tudi pripadniki varnostnih sil.

RANGPUR - V nedeljski nesreči ladje na reki Karatoya na severu Bangladeša je umrlo najmanj 51 ljudi, še 15 pa jih pogrešajo. Med žrtvami je tudi 12 otrok. Večina potnikov je bila hindujskih vernikov, ki so potovali v tempelj v okrožju Panchagarh. V Bangladešu, kjer za prevoz pogosto uporabljajo na stotine vodnih poti v delti reke Ganges, so nesreče reden pojav. V večini primerov je vzrok za nesreče preobremenitev in slabo stanje plovil.

VARŠAVA - Poljska vojska bo vsem državljanom, starim od 18 do 65 let, ponudila osnovno enodnevno vojaško usposabljanje, je sporočilo poljsko obrambno ministrstvo. Tečaj bo vključeval veščine rokovanja z orožjem, streljanja, bojevanja na blizu in branja zemljevidov, potekal pa bo v 17 vojaških oporiščih ob sobotah v oktobru in novembru.

PARIZ - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zaradi vojne v Ukrajini sklestila napoved svetovne gospodarske rasti za leto 2023. Ta naj bi bila 2,2-odstotna, in ne 2,8-odstotna, kot je OECD napovedoval junija. Ob tem za Nemčijo, največje evropsko gospodarstvo, napovedujejo recesijo. Ključni dejavnik, ki upočasnjuje svetovno gospodarsko rast, je vsesplošno zaostrovanje denarne politike, ki je posledica večjega preseganja inflacijskih ciljev od pričakovanega, so zapisali pri OECD.

TOKIO - Posredovanje japonskega finančnega ministrstva na deviznem trgu, s katerim želi vlada okrepiti japonsko valuto jen, je stalo okoli 3000 milijard jenov (21,6 milijarde evrov), ocenjujejo japonski mediji. Prvi mož japonske centralne banke Bank of Japan Haruhiko Kuroda je danes branil potezo.

akt/akt
© STA, 2022