Pregled - šport, 26. 9. (ponedeljek)

Ljubljana, 26. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 26. september.

STOCKHOLM - Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 igrala odločilno tekmo za obstanek v ligi B lige narodov. Izbranci Matjaža Keka bodo gostovali v Stockholmu pri Švedski, cilj pa je osvojitev vsaj točke, ki bi jih zadržala v tem rangu tekmovanja. Slovenija, ki bo v glavnem mestu Švedske morala igrati brez kaznovanih Andraža Šporarja in Jasmina Kurtića, bo skušala nadgraditi predstavo s sobotne tekme proti Norveški (2:1), ki jo je obdržala v igri za izpolnitev cilja, torej obstanka v ligi. Sama odloča o svoji usodi, točka bi bila dovolj.

LJUBLJANA - Z današnjo zmago nad Madžarsko z 2:0 je italijanska nogometna reprezentanca osvojila prvo mesto v skupini 3 lige A in bo junija 2023 igrala na finalnem turnirju lige narodov. Veliko bolj razburljivo je bilo na drugi tekmi v tej skupini med Anglijo in Nemčijo (3:3), čeprav je bila ta tekma brez pomena in bolj prijateljske narave. Nogometaši Bosne in Hercegovine so kljub visokemu porazu v Bukarešti z 1:4 osvojil prvo mesto v skupini 3 lige B, saj je bilo že pred zadnjim krogom jasno, da bodo naslednjo izvedbo lige narodov igrali v ligi A.

LJUBLJANA - Slovenska moška reprezentanca v košarki, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu kot branilka naslova izgubila v četrtfinalu, je na septembrski lestvici Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) izgubila dve mesti in je zdaj sedma reprezentanca na svetu. Na prvih treh mestih so ostale reprezentance ZDA, Španije in Avstralije. Argentina, ki je sredi septembra osvojila južnoameriško prvenstvo, je skočila za tri mesta in je po novem četrta reprezentanca sveta.

DŽAKARTA - Janja Garnbret je sezono svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja sklenila na najboljši možni način, s prepričljivo zmago na finalni tekmi v Džakarti. Na zadnji tekmi v težavnosti v Indoneziji je Mia Krampl osvojila tretje mesto, Luka Potočar pa je pred tem s sedmim mestom osvojil naslov skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti.

OSIJEK - Slovenski strelec v trapu Boštjan Maček je po uvodnih dveh serijah svetovnega prvenstva v Osijeku na 39. mestu v konkurenci 154 strelcev iz 65 držav. Petdesetletni Prekmurec je zadel 47 od 50 možnih letečih tarč. Poleg Mačka, sicer evropskega prvaka iz avstrijskega Leobersdorfa 2018 ter nosilca dveh bronastih odličij iz Beograda 2011 in Pragerskega 2015, nastopata še dva Slovenca. Tadej Kostanjevec je uvodni dan končal z enakim izkupičkom kot Maček in je na 42. mestu, medtem ko bo 51-letni Primorec Denis Vatovec (39) hitro pozabil uvodni dan tekmovanja v slavonski prestolnici, saj je trenutno na 146. mestu. Edina slovenska predstavnica v članski konkurenci na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem, Jasmina Maček, je po prvem dnevu na 68. mestu. Dvainštiridesetletna Prekmurka je v današnjih dveh serijah zadela 38 letečih tarč.

BRNIK - Slovenska moška reprezentanca na čelu z Darkom Jorgićem je v nedeljo odpotovala na Kitajsko, ki bo v Chengduju od 30. septembra do 9. oktobra gostila ekipno svetovno prvenstvo v namiznem tenisu. Slovenska ekipa je tik pred zdajci ostala brez selektorice Andreje Ojsteršek Urh, ki je bila na zadnjem testiranju pozitivna na covid-19. Slovenske barve bodo na Kitajskem branili poleg Jorgića še Deni Kožul, Peter Hribar in Tilen Cvetko.

KRANJ - Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na današnji prijateljski tekmi v Kranju izgubila proti Bosni in Hercegovini z 2:3 (1:2). Za izbrance slovenskega selektorja Milenka Ačimovića je oba gola dosegel Tio Cipot v 45. in 79. minuti.

LJUBLJANA - Poljska teniška igralka Iga Swiatek ostaja številka 1 na svetovni lestvici WTA in ima pred Tunizijko Ons Jabeur na drugem mestu več kot 5000 točk prednosti, na tretje pa se je s četrtega povzpela Španka Paula Badosa. Najboljša Slovenka Kaja Juvan je nazadovala na 81. mesto, Tamara Zidanšek pa napredovala na 92.

MONTE CARLO - Španec Carlos Alcaraz je ostal na vrhu teniške lestvice ATP. Tudi na drugem in tretjem mestu sta ostala Norvežan Casper Ruud in Španec Rafael Nadal. Med deseterico je bila sprememba prav na 10. mestu, Italijan Jannik Sinner je na 11. potisnil Poljaka Huberta Hurkacza. Slovenskih teniških igralcev ni med najboljšimi 300 na svetu. Najvišje je Aljaž Bedene, ki je izgubil dve mesti in je 333., naslednji Slovenec na svetovni lestvici je šele na 779. mestu Bor Artnak.

PARMA - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek in njena nizozemska partnerica v igri dvojic Arantxa Rus sta se prebili v četrtfinale turnirja WTA v Parmi, potem ko sta danes premagali italijansko navezo Elisabetta Cocciaretto/Matilde Paoletti s 6:0 in 6:4. Štiriindvajsetletna igralka iz Slovenskih Konjic, ki je trenutno na 92. mestu na jakostni lestvici WTA, bo v torek nastopila tudi v posamični konkurenci. V uvodnem krogu turnirja z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev jo čaka švicarska kvalifikantka Simona Waltert.

MILANO - Španski kolesarski zvezdnik Alejandro Valverde se bo po dirki po Lombardiji poslovil od poklicnega kolesarstva, je danes sporočila njegova ekipa Movistar. Do konca kariere bo Valverde nastopil še na dirkah Coppa Agostoni 29. septembra, dirki po Emiliji 1. oktobra, dirki Tre Valli Varesine 4. oktobra ter za konec še na dirki po Lombardiji 8. oktobra.

ad/nem/lr/am/zza/jz/ad
© STA, 2022