Pregled - šport, 23. 9. (petek)

Ljubljana, 23. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 23. septembra.

RAČICE - Izolski veslač Rajko Hrvat je na svetovnem prvenstvu v Račicah na Češkem osvojil bronasto kolajno med lahkimi skifisti. Presenetljivo je zmagal Italijan Gabriel Soares pred prvim favoritom Grkom Antoniosom Papakonstantinujem. "Na startu so bili tekmeci hitri, nisem šel slabo, a konkurenca je bila še hitrejša. Nato se je prevrnil Švicar, tudi meni se je to že zgodilo in vem, kako je to hudo. Tokrat pa mi je to dalo nekakšen zagon. Videl sem, da moram napasti in sem šel. Napadel sem enkrat, nato še drugič in si priboril odličje," je po tekmi za STA povedal trenutno najboljši slovenski veslač. Za Hrvata je to četrta kolajna na velikih tekmovanjih ter prva na svetovnih prvenstvih po srebru leta 2015.

LJUBLJANA - Slovenske športne organizacije so z vrsto dogodkov tretjič po vrsti kot praznik slovesno obeležile dan športa. Osrednja prireditev je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so se predstavitve športov pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije udeležili otroci. Na praznik je bilo slišati tudi številne pozive k zdravemu življenjskemu slogu. Na Kongresnem trgu v Ljubljani so tako v sklopu praznika, ki sovpada s prvima osvojenima zlatima olimpijskima medaljama športnikov samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju, dopoldne potekali različni športni izzivi. Dogodek se je končal s simboličnim predsednikovim tekom po Slovenski cesti. Udeleženci osrednje prireditve so bili predvsem otroci, ki so se lahko preizkusili v različnih športnih izzivih in dejavnostih, ki so jih pripravile različne športne zveze. Na Kongresnem trgu so med drugim sodelovali nogometna, gimnastična, rokometna, košarkarska, smučarska, kolesarska, strelska, kajakaška, plesna, ragbi, triatlonska zveza Slovenije, kot tudi Zveza za šport invalidov Slovenije in še mnogo drugih. "Vsi športniki smo veseli, da imamo zdaj svoj dan v letu, svoj praznik. Vidim, da je današnji dan veliko veselje, da se vsi radi gibamo. Sporočilo nas športnikov je, da prenašamo svoje znanje in navdušenje na mlajše, ki nas bodo potem navduševali, ko jih bomo mi enkrat spremljali preko televizije. Mislim, da je šport na nek način naša kultura," je ob športnem prazniku dejal deskar Žan Košir, ki ima z olimpijskih iger srebro in bron.

BRDO PRI KRANJU - Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju pred razprodano sobotno tekmo lige narodov proti Norveški v Stožicah, ta bo ob 18. uri, poudaril, da je izhodišče pred tekmo dobro, da pa jih čaka najbolj kompaktna zasedba skupine 4 v ligi B. Kek je novinarsko konferenco začel z upanjem, da bo dvoboj z Norvežani pred polnimi tribunami pravi spektakel. "Izhodišče je dobro, mi vemo, kakšen tekmec prihaja v Stožice. Podcenjujoče bi bilo govoriti le o Erlingu Haalandu in izpustiti Maritna Ödegaarda, Alexandra Sörlotha in druge, ker je to najbolj kompaktna zasedba v naši skupini, kar kaže že lestvica," je dejal Kek. "Mi se po eni strani pripravljamo nanje, tudi pred kratkim smo igrali proti njim, a bolj razmišljamo o naši igri, naši kakovosti, o napakah, ki jih mora biti čim manj, o agresivnosti ... Torej o vsem tistem, s čimer bi lahko sprovocirali tribune, ki bodo končno polne," je dodal selektor, ki je dejal, da s poškodbami ni posebnih težav, igral bo tudi kapetan Jan Oblak, ki je izpustil nekaj treningov in tekem.

ŠKOFJA LOKA - Košarkarji Cedevite Olimpije so novo sezono začeli z zmago v slovenskem superpokalu. V Škofji Loki so premagali Helios Suns s 112:85 (26:16, 58:39, 90:65). Za Ljubljančane je to enajsta superpokalna lovorika oziroma četrta v nizu, Domžalčani, ki so v prejšnji sezoni igrali v finalu lige Nova KBM ter pokalu Spar, pa tudi po četrtem poskusu ostajajo brez naslova v superpokalu.

SZEKESFEHERVAR - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 3. kroga lige ICEHL v gosteh premagali Fehervar s 3:2 (0:0, 1:0, 2:2).

LJUBLJANA - Slovenski predsednik Borut Pahor je danes odlikoval tri znane in uspešne slovenske športnike z zlatim redom za zasluge, podobno priznanje pa je namenil tudi Judo zvezi Slovenije. Zlati red za zasluge je Pahor tako podelil judoistkama Urški Žolnir Jugovar in Tini Trstenjak ter motokrosistu Timu Gajserju.

KOPER - V nedeljo, 9. oktobra, bo v Tržaškem zalivu najbolj množično jadralno tekmovanje s skupinskim startom na svetu, 54. Barcolana. Dan prej, v soboto, pa se bo ob desetih v Piranskem zaliv začela slovenska regata Na Barcolano iz Slovenije. V tržaškem zalivu in na obali bo pestro dogajanje potekalo od 1. oktobra. Prvi dan oktobra bodo mladi nastopili v razredu optimist, na tržaškem obrežju pa se bo začel sejem in zabavni dogodki, na eni izmed stojnic bodo predstavili tudi zgodovino slovenskega športa v Trstu in okolici. Za osrednje tekmovanje 8. oktobra s startom ob 10.30 se je doslej prijavilo okrog 880 posadk, od tega več kot 20 slovenskih. Slednjih bi bilo lahko okrog 120, skupaj pa organizatorji pričakujejo okrog 2000 jadrnic. Na startni črti bosta tudi najboljši jadrnici na lanski regati, ko je italijanska Arca pod vodstvom Furia Benussija premagala branilko naslova, slovensko Way of Life pod taktirko koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca. Ta je ekipo vodil do slavja leta 2019, predlani pa zaradi pandemije covida-19 regate ni bilo.

LJUBLJANA - Milan Brglez, kandidat za predsednika Slovenije, je odstopil s čela Šahovske zveze Slovenije ŠZS. Vodenje je po sklepu upravnega odbora in statutu zveze do volitev, ki bodo marca prihodnje leto, prevzela Darja Kapš, nekdanja šahistka in dosedanja podpredsednica ŠZS.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je predstavil svoj novi projekt Luk.Ai, ki vsebuje njegov alter ego. V pogovoru za ameriški medij ESPN je Dončić govoril o svoji novi metapodobi, letošnjemu eurobasketu, trenerju Dallas Mavericks Jasonu Kiddu in ciljih pred novo sezono v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Luk.AI je Dončićeva različica umetne inteligence, ki je videti kot on, govori kot on in ima svojo osebnost. "Gre za umetno inteligenco, sposobno čustvenega, fizičnega in tehnološkega razvoja in napredka," piše ESPN. Dončić je tako postal metačlovek, ki so ga ustvarili s posebno tehnologijo in bo sposoben interakcije, vadbe, igranja in pogovarjanja z navijači, predvsem prek medijske platforme TikTok, ta bo tudi njegov dom.

LONDON - V londonski areni O2 se je s prvimi dvoboji začel Laverjev pokal. Gre za moški teniški turnir med ekipama Evrope in preostalega sveta, ki vleče vzporednice z golfskim Ryderjevim pokalom. Po dveh posamičnih dvobojih je tehtnica močno nagnjena v korist Evrope. Casper Ruud in Stefanos Cicipas, ki ga ni zmotil niti protestnik, sta dosegla zmagi. Norvežan Casper Ruud je Američana Jacka Socka odpravil s 6:4, 5:7, 10:7. Grk Stefanos Cicipas pa je bil od Argentinca Diega Schwartzmana boljši z izidom 6:2, 6:1. V Londonu seveda vsi ljubitelji tenisa čakajo na poslastico, ko bo Roger Federer sklenil svojo profesionalno kariero z dvobojem dvojic skupaj z največjim rivalom, zdaj partnerjem v dvojicah Rafaelom Nadalom.

LIVERPOOL - Več kot 1700 navijačev Liverpoola, ki trdijo, da so bili poškodovani ali so utrpeli čustvene travme, bo tožilo Evropsko nogometno zvezo, Uefa, zaradi kaosa na letošnjem finalu lige prvakov v Parizu, so sporočili pravni zastopniki navijačev. Gre za kaotično dogajanje na dan finalne tekme lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom v Parizu 28. maja. Uefa je začetek tekme preložila za 35 minut, navajajoč "varnostne težave", saj so bili navijači izpostavljeni stiskanju, solzivcu in uličnemu kriminalu. Odvetniki nameravajo tožiti Uefo zaradi kršitve pogodbenih obveznosti pri prodaji vstopnic in opustitve dolžnostnega ravnanja, ki zadeva skrb za varnost navijačev, ki so utrpeli telesne poškodbe ter duševne posledice in bolečine.

tb/am/zzb/gj/lr/ag/nem/jz/zza/tb
© STA, 2022