Pregled - Slovenija, 23. 9. (petek)

Ljubljana, 23. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 23. septembra.

LJUBLJANA/CELJE - Ministrstvo za zdravje bo zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti ob sprejemu in med zdravljenjem v celjski bolnišnici, ko je prišlo do zamenjave identitete dveh bolnikov, zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti ovadilo vodstvo celjske bolnišnice, so sporočili z ministrstva. Celjska bolnišnica obljublja dejavno sodelovanje. Aktivni bodo tudi pri sodelovanju z nadzorniki, ki bodo izvajali zunanje upravne in zdravstvene nadzore.

LJUBLJANA - Vlada bo predloge sprememb pri dohodnini v DZ poslala brez soglasja socialnih partnerjev, je pokazala seja Ekonomsko-socialnega sveta. So pa socialni partnerji zadovoljni, da so bili nekateri njihovi predlogi upoštevani in da je napovedan dialog tudi za davčno reformo prihodnje leto. Načeloma so podprli novelo zakona o pomoči gospodarstvu, bi pa želeli nekoliko drugačne rešitve.

CELJE - Z mesta predsednika sveta celjske bolnišnice je odstopil Andrej Klasinc, so danes za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Klasinc je odstopil po odkritju zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici. O njegovi razrešitvi in člana sveta bolnišnice Primoža Stošickega naj bi vlada razpravljala na petkovi dopisni seji, poroča portal 24ur.

BUDIMPEŠTA - Kopenski odred enote za specialno delovanje Slovenske vojske je na vaji Jackal Cave 22 v kraju Taborfálva na Madžarskem pridobil certifikat zveze Nato po metodologiji SOFEVAL. Odred bo s 1. januarjem postal del Natovih sil za hitro posredovanje, je po zaključku vaje dejal poveljnik kopenskega odreda podpolkovnik Matija Jazbec.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji na predlog SDS govoril o inflaciji in draginji ter o ukrepih, ki so bili, bodo ali bi morali biti sprejeti. Medtem ko je opozicija poudarjala, da vlada z ukrepi ne naslavlja vseh, ki bi jih morala, je koalicija ocenila, da so predlogi SDS, ki jih je matični odbor že zavrnil in tako DZ na plenarni seji o njih ni odločal, populistični.

LJUBLJANA - Postopki v zvezi z nabavo letala C-27 Spartan, za katerega je bila pogodba sklenjena v mandatu prejšnje vlade in naj bi se prekinili v skladu s koalicijsko pogodbo, se nadaljujejo, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja T. Vatovca (Levica) sporočil obrambni minister Marjan Šarec.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 676 PCR-testih in 6417 hitrih antigenskih testih potrdili 1953 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 71 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl ni noben bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - V ŠOU v Ljubljani se sprašujejo, zakaj nekatere članice Univerze v Ljubljani kljub jasnim predpisom zakona vpisne stroške še vedno zaračunavajo. Z univerze jim odgovarjajo, da pri implementaciji zaračunavanja vpisnin upoštevajo spremembo zakonodaje, ki določa, da članice ne smejo zaračunavati vpisnih stroškov šele od 1. oktobra dalje.

LJUBLJANA - Avgusta so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili 1,05 milijona prihodov turistov, kar je bilo 3,1 odstotka več kot avgusta lani. Število turističnih prenočitev je bilo rekordno; našteli so jih 3,03 milijona. V prvih osmih mesecih letos je število ustvarjenih prenočitev po podatkih statističnega urada že preseglo celotno lansko leto.

LJUBLJANA - Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije je na delodajalce naslovil pogajalske zahteve za dvig plač in izplačilo draginjskega dodatka. Zahteva šestodstotni dvig osnovnih plač z novembrom in izplačilo enkratnega draginjskega dodatka v višini 300 evrov za svoje člane, so sporočili iz sindikata.

CELJE - V družbi Energetika Celje so potrdili, da predvidoma s 1. novembrom ukinjajo dejavnost dobave zemeljskega plina. Kot je povedal direktor Aleksander Mirt, se mora o tem naslednji teden izreči še nadzorni svet družbe. Okoli 4000 odjemalcev bodo k spremembi dobavitelja pozvali tudi pisno.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu se je septembra poslabšalo. Vrednost kazalnika je padla na -5,0 odstotne točke, s čimer se je na mesečni ravni znižala za 4,5 odstotne točke, so sporočili s statističnega urada. Vrednost kazalnika je bila s tem za 4,1 odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem.

LJUBLJANA - Na muzejski ploščadi pred Narodnim muzejem Slovenije so odprli letošnje 32. dneve evropske kulturne dediščine (DEKD) in 10. teden kulturne dediščine. Tokratni DEKD se povezujejo z dvema obletnicama: 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 50-letnico konvencije o varovanju svetovne naravne in kulturne dediščine, hkrati pa je letošnje leto tudi evropsko leto mladih. Dogodke, ki se bodo vrstili od Porabja do Trsta, so naslovili (Vz)trajnostna dediščina.

LJUBLJANA - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) v sodelovanju s partnerji gosti 16. mednarodni bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti Lutke. Do 27. septembra se bo na odrih treh ustanov zvrstilo 18 uprizoritev slovenskih ustvarjalcev ter gostov iz Kanade, Španije, Belgije, Francije, Litve, Izraela, Avstrije in Italije. Predstave so na stičišču intermedialnosti in sodobne vizualne umetnosti, ki navdihuje forme vizualnega in snovnega gledališča, gledališča objekta in senc.

CELJE - Pesniško nagrado Fanny Haussmann 2022 je prejel Franci Novak za sklop pesmi Vlak Grosuplje-Kočevje. Žirijo je prepričal s pesniškim jazom, ki izvirno in spretno prikazuje trenutke življenja in različne miselno-eksistencialne situacije med potovanjem z vlakom. Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je nagrado, poimenovano po prvi slovenski pesnici, podelil peto leto zapored.
-------------------->

ap/apo/tz/mo/pse/moz/vte/ako/lte/vi/lpc/akt/bg/av/tv/kb/jvo/ap
© STA, 2022