Pregled - svet, 23. 9. (petek)

Ljubljana, 23. septembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 23. septembra.

DONECK/KIJEV - Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so se začeli referendumi o priključitvi Rusiji, ki so jih Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja. Referendumi v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje naj bi trajali do torka. Spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko so se medtem nadaljevali, Kijev je poročal o ponovnem prevzemu nadzora nad eno od vasi v regiji Doneck, v Odesi pa naj bi bil v napadu dveh letalnikov ubit civilist.

ŽENEVA - Preiskovalna komisija Združenih narodov je sporočila, da je v Ukrajini ugotovila več vojnih zločinov. Med njimi so ruska bombardiranja civilnih območij, številne usmrtitve, mučenje in spolno nasilje, je v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi dejal vodja ekipe preiskovalcev, Norvežan Erik Mose. Število žrtev v ustnem poročilu ni omenjeno. Končno poročilo naj bi komisija objavila marca prihodnje leto.

MOSKVA - Rusko obrambno ministrstvo je objavilo seznam poklicev, ki bodo izvzeti iz vpoklica, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo napovedal delno mobilizacijo. Tej se bodo tako izognili zaposleni v državnih medijih, na področju informacijskih tehnologij in mnogi v finančnem sektorju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Ruse v četrtek pozval, naj se uprejo delni mobilizaciji. Številni so še naprej zapuščali državo.

PRAGA/BERLIN - Češko predsedstvo EU je za ponedeljek sklicalo srečanje veleposlanikov, ki naj bi razpravljali o obravnavi Rusi, ki se želijo izogniti vpoklicu v vojsko, da bi se bojevali v Ukrajini. Pred tem je nemška vlada sporočila, da si želi v prihodnjih tednih na evropski ravni doseči skupno stališče glede tega vprašanja. Poljska je denimo že sporočila, da tem Rusom ne bo nudila zatočišča, Finska pa je napovedala, da bo znatno omejila vstop ruskih državljanov.

BRUSELJ/RIM - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek v odgovoru na vprašanje izrazila skrb glede razvoja dogodkov v Italiji po nedeljskih parlamentarnih volitvah in dejala, da ima Bruselj vzvode, če se bodo stvari razvijale v težavno smer. S tem je dvignila veliko prahu med tamkajšnjimi politiki. Vodja desne Lige Matteo Salvini je od nje zahteval opravičilo ali odstop.

RIM - Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je pred parlamentarnimi volitvami v Italiji v četrtek razburil z izjavo, da je bil ruski predsednik Vladimir Putin prisiljen v vojno v Ukrajini, vlado Volodimirja Zelenskega pa da je želel zamenjati z "vlado dostojnih ljudi". Italijanske desne stranke so sicer v četrtek v Rimu priredile zaključno zborovanje in pokazale svojo enotnost.

DAMASK - V nesreči čolna z migranti, ki se je prevrnil v bližini obale Sirije, je umrlo najmanj 77 ljudi, je sporočilo sirsko ministrstvo za zdravje. Na čolnu, ki je pred dnevi odrinil iz sosednjega Libanona proti Evropi, je bilo približno 150 ljudi. Gre za eno najhujših tovrstnih nesreč na tem območju v zadnjih letih. Med mrtvimi so po navedbah sirskih zdravniških virov tudi ženske in otroci.

BERLIN/DUNAJU/RIM - Na tisoče mladih podnebnih aktivistov, zbranih v gibanju Petki za prihodnost, je izvedlo nove globalne proteste in od svetovnih voditeljev zahtevalo, da dajo prednost ljudem pred dobičkom. Okoli 20.000 protestnikov so našteli v Berlinu, okoli 12.000 na Dunaju, nekaj tisoč udeležencev shodov pa v Italiji.

NEW YORK/TEHERAN - V zatrtju protestov v Iranu, ki so izbruhnili po smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja, je doslej umrlo najmanj 36 ljudi, je sporočila skupina za človekove pravice s sedežem v New Yorku. Iranske oblasti pa so aretirale več novinarjev, ki so pomagali razkriti primer mlade Kurdinje. Obenem se je v Iranu na tisoče ljudi zbralo na vladno podprtih protestih v podporo hidžabu oziroma oblačenju po strogih islamskih pravilih nasploh.

NEW YORK - Izrael namerno ovira napredek pri iskanju rešitev dveh držav in ne more več veljati za zanesljivega partnerja v mirovnem procesu, je v govoru v Generalni skupščini ZN dejal palestinski predsednik Mahmud Abas. Hkrati je izraelske oblasti obtožil, da vojski dajejo popolno svobodo pri ubijanju in drugi pretirani uporabi sile proti Palestincem.

PRAGA - Na Češkem so se začele lokalne volitve in delne senatne volitve, ki predstavljajo pomemben preizkus moči za tamkajšnje stranke. Gre namreč za prve volitve po parlamentarnih lani jeseni in obenem nekakšen uvod v kampanjo za predsedniške volitve, ki bodo potekale v začetku prihodnjega leta. Potekale bodo še v soboto.

KABUL - Pred mošejo v afganistanski prestolnici, nedaleč od t. i. zelene cone, ki je nekdaj gostila številna veleposlaništva, je odjeknila eksplozija, v kateri je po podatkih notranjega ministrstva najmanj sedem ljudi. Avtomobil bomba je eksplodiral nekaj minut po koncu molitve, ki so se je udeležili pripadniki talibanov.

NEW YORK/BUSAN - Spričo naraščajočih napetosti na Korejskem polotoku so ZDA v Južno Korejo poslale letalonosilko USS Ronald Reagan, ki je prispela v Busan na jugovzhodu države. Zunanji ministri ZDA, Japonske in Južne Koreje so medtem skupaj opozorili Severno Korejo, da bo mednarodna skupnost na vsak morebiten jedrski poskus odgovorila močno in odločno.

LONDON - V 71. letu starosti je umrla britanska pisateljica Hilary Mantel, avtorica trilogije Wolf Hall. Novico o smrti je po pisanju spletnega portala The Guardian potrdila njena založba HarperCollins. Po pisanju portala je Hilary Mantel veljala za eno največjih britanskih pisateljic tega stoletja.

TOKIO/BANGKOK/HONGKONG - Oblasti na Japonskem, Tajskem in v Hongkongu so napovedale sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 za turiste. Japonska in Tajska bosta omejitve odpravili oktobra, v Hongkongu pa bodo nova pravila začela veljati že v ponedeljek. Sproščanje ukrepov je sicer del prizadevanj oblasti za oživitev turizma.

spo/spo
© STA, 2022