Pregled - svet, 22. 9. (četrtek)

Ljubljana, 22. septembra - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 22. septembra.

NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN obsodil ruske grožnje o uporabi jedrskega orožja in napovedane referendume proruskih separatistov v Ukrajini za priključitev Rusiji. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je zahteval, da Rusija odgovarja za kršitve mednarodnega reda. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na zasedanju obtožil Zahod, da skuša vsiliti povsem drugačno zgodbo o ruski agresiji kot izvoru te tragedije. Ukrajino je obtožil "rusofobije".

NEW YORK - Zunanji ministri EU so se sinoči sestali na izrednem srečanju, ki ga je sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ostro so obsodili poteze Rusije. Borrell je na novinarski konferenci po srečanju sporočil, da so se ministri dogovorili o uvedbi novih sankcij proti Rusiji in nadaljevanju dobav orožja Ukrajini. Nove sankcije so napovedali tudi iz skupine G7.

NEW YORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru 77. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku na daljavo iz domovine pozval svet, naj kaznuje Rusijo za agresijo na njegovo državo. Zahteval je ustanovitev posebnega sodišča, sklada za poplačilo škode in tudi odvzem stalnega sedeža Rusije v Varnostnem svetu ZN.

MOSKVA/BERLIN - Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo napovedal delno mobilizacijo, so na mejah z Gruzijo in Finsko nastale kolone vozil, v katerih so številni Rusi, ki se želijo izogniti morebitnemu vpoklicu. Tudi letalske karte za destinacije, ki so dosegljive z neposrednimi leti iz Rusije, kot so Istanbul, Beograd ali Dubaj, so se spričo povečanega interesa znatno podražile. Okoli 10.000 Rusov pa naj bi se do zdaj prostovoljno odzvalo na ukaz o mobilizaciji. Nemške oblasti so medtem napovedale, da so pripravljene sprejeti ruske dezerterje, ki jim grozi resna represija. Ravno nasprotno so sporočile oblasti v Estoniji, Latviji in na Češkem.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajina in Moskva sta v sredo izvedli najobsežnejšo izmenjavo ujetnikov doslej. V zameno za tesnega zaveznika Kremlja Viktorja Medvedčuka in 55 drugih ujetnikov je Moskva Kijevu izročila več kot 200 Ukrajincev, med katerimi so tudi borci iz Mariupolja in deset tujcev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil uspešno izmenjavo in se zahvalil Turčiji in Savdski Arabiji, ki sta pri tem posredovali.

TEHERAN - V Iranu so v sredo že šesti dan zapored potekali protesti po smrti 22-letnice v priporu zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske. Po uradnih podatkih, ki jih je objavila državna televizija, je v protestih umrlo 17 ljudi, po podatkih nevladne organizacije Iran Human Rights pa 31.

NEW YORK - Z Rusijo in Ukrajino sedaj potekajo "resnična pogajanja" o vzpostavitvi varnega območja oziroma območja brez spopadov okoli jedrske elektrarne Zaporožje, je v sredo sporočil prvi mož Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN se je na to temo pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo.

NEW YORK - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo opozoril, da je čas za ukrepanje glede povračila škode zaradi podnebnih sprememb, še posebej v državah v razvoju. Na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku je pozval države k ukrepom glede štirih najpomembnejših vprašanj do naslednje podnebne konference.

LONDON - Britanska vlada je v Angliji odpravila prepoved pridobivanja plina s sporno tehnologijo hidravličnega lomljenja, znanega pod izrazom fracking. S tem želi zagotoviti energetsko varnost države, je sporočilo britansko ministrstvo za podjetništvo in energetiko. Napovedalo je nov krog izdajanj dovoljenj za črpanje nafte in plina. Britanska premierka Liz Truss je odpravo prepovedi frackinga napovedala kmalu po nastopu mandata, in sicer v okviru obsežnega energetskega svežnja za odpravo posledic ruskega napada na Ukrajino.

CIUDAD DE MEXICO - Mehiko je znova stresel močan potres z magnitudo 6,9, v katerem sta umrli najmanj dve osebi. Epicenter potresa je bil blizu pacifiške obale, okoli 84 kilometrov južno od mesta Coalcoman v zvezni državi Michoacan, ki jo je že v začetku tedna prizadel potres z magnitudo 7,7, v katerem sta umrla dva človeka.

BELFAST - Na Severnem Irskem je število katoličanov prvič preseglo število protestantov, kažejo podatki iz popisa prebivalstva. Povečanje deleža katoličanov oziroma padanje deleža protestantov bo po pričakovanjih v pokrajini še okrepilo pozive k razpisu referenduma o združitvi Severne Irske z Irsko. K njemu pozivajo predvsem v nacionalistični stranki Sinn Fein, ki je zmagala na zadnjih regionalnih volitvah v pokrajini maja letos.

akt/akt
© STA, 2022