Pregled - šport, 22. 9. (četrtek)

Ljubljana, 22. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 22. septembra.

RAČICE - Lahki skifist Rajko Hrvat se je na svetovnem prvenstvu v veslanju v Račicah na Češkem uvrstil v petkov finale med lahkimi skifisti. V svoji polfinalni skupini je bil tretji, za finale pa napoveduje boj za odličje. V Hrvatovi polfinalni skupini sta pred tekmovalcem izolskega Arga tekmo končala Švicar Andri Struzina in Urugvajec Bruno Cetraro Berriolo. Še na 1500 metrih je prepričljivo vodil Hrvat, v finišu pa sta ga tekmeca prehitela za nekaj desetink. Iz druge skupine so se v finale prebili Grk Antonios Papakonstantinu, Italijan Gabriel Soares in Francoz Baptiste Savaete.

PLANICA - Priprave na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo med 22. februarjem in 5. marcem 2023 v Planici, potekajo po načrtih. Generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič pa je v pogovoru za STA vendarle priznal strah pred naraščanjem stroškov in težave, ki jih imajo s partnerji v Trbižu, ki naj bi gostili start nekaterih tekov. V začetku tedna je Planica brez težav prestala zadnjo kontrolo Mednarodne smučarske zveze in generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze Michel Vion je po ogledu pritrdil, da je ekipa organizatorjev točno tam, kjer mora biti. "Saj tam tudi moramo biti. Čas neizprosno hiti in smo v zaključni fazi priprav. Manjka še nekaj manjših infrastrukturnih posegov, montaža in postavitev začasne infrastrukture in vse kar se veže na to. Vse ostalo je pripravljeno, moram pa priznati tudi, da je bil nordijski center grajen za takšno tekmovanje in da imamo dobro infrastrukturo. Zdaj velja razmišljati naprej, saj bo treba zadeve začeti spreminjati in prilagoditi potrebam modernega športa," je dejal Šušteršič.

LJUBLJANA - Slovenski hokejski klub SŽ Olimpija iz Ljubljane se bo uradno od svojega dolgoletnega igralca in kapetana Aleša Mušiča poslovil 2. oktobra na tekmi proti Fehervarju. Takrat bo zdaj 40-letni ljubljenec ljubljanskega hokejskega občinstva na slavnostnem dogodku pred omenjeno tekmo prisostvoval dvigu dresa s številko 16 pod strop tivolske dvorane. Mušič se bo tako pod stropom Tivolija "pridružil" Tomažu Vnuku in njegovi številki 24. "Zelo velika čast je, da po koncu kariere obesijo tvoj dres pod strop. Menim, da bi si pred mano to zaslužil še kdo drug, mogoče se bo v prihodnosti to tudi zgodilo, spremenilo, ker je bilo pri Olimpiji ogromno odličnih hokejistov. Vedno poudarjam, da je eden izmed teh Igor Beribak, ki še deluje v klubu. Drugače pa je to res velika čast, kaže, da si dobro delal, da si dal nekaj športu, Ljubljani," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Mušič.

ABU DABI - Slovenska kolesarka Eugenia Bujak, ki v teh dneh nastopa na svetovnem prvenstvu v Avstraliji, bo tudi v naslednji sezoni tekmovala za UAE Team ADQ, so danes sporočili iz te ekipe. Bujakova je na seznamu osmih tekmovalk, ki so jih v tej ekipi že potrdili kot članice za naslednjo sezono. Poleg slovenske tekmovalke, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu zasedla 16. mesto v vožnji na čas, konec tedna pa jo v Avstraliji čaka nastop na cestni preizkušnji na SP, so v postavi za naslednjo sezono še štiri Italijanke (Sofia Bertizzolo, Erica Magnaldi, Laura Tomasi in Anna Trevisi), Rusinja Alena Ivančenko, Švicarka Linda Zanetti in Safiya Alsayegh iz ZAE.

LONDON - Švicarski teniški as Roger Federer bo v zadnjem poklicnem dvoboju svoje blesteče kariere združil moči z dolgoletnim tekmecem, španskim igralcem Rafaelom Nadalom, in zaigral v dvojicah, so v četrtek sporočili prireditelji teniškega Laverjevega pokala. Dvajsetkratni zmagovalec turnirjev za grand slam bo v petek v areni O2 v Londonu igral dvojice s španskim asom, ki je osvojil 22 turnirjev za veliki slam. Federer, čigar zadnji posamični tekmovalni dvoboj je bil poraz proti Hubertu Hurkaczu v lanskem četrtfinalu Wimbledona, se spopada s težavami s kolenom.

ARNHEM - Naslednje evropsko odbojkarsko prvenstvo za moške bo potekalo od 28. avgusta do 16. septembra 2023 v Italiji, Severni Makedoniji, Bolgariji in Izraelu, je sporočila Evropska odbojkarska zveza (Cev). Četrtfinali bodo potekali v Italiji in Bolgariji, polfinala in tekmi za medalji pa v Italiji. Cev je danes objavil tudi gostitelje EP za ženske (od 15. avgusta do 3. septembra 2023). To so Belgija, Nemčija, Italija in Estonija. Četrtfinale bodo igrali v Belgiji in Italiji, zaključni boji pa bodo v Belgiji.

tb/zzb/ag/am/lr/zzb
© STA, 2022