Pregled - Slovenija, 22. 10. (četrtek)

Ljubljana, 22. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 22. septembra.

LJUBLJANA/NEW YORK - Stranka SDS je vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon. Očita ji zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA ni posvetovala s predsednikom republike. Fajonova očitke zavrača. Zatrdila je, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic veleposlanika Kajzerja. Povedala je, da ji je že sam Kajzer po pogovoru pred skoraj dvema tednoma, ko mu je sporočila, da se bo moral vrniti v Ljubljano, zagrozil z interpelacijo. Dejala je, da očitkov iz interpelacije še ni v celoti preučila, a bo na njih odgovorila v svojem nastopu v državnem zboru. Očitke SDS so bolj ali manj zavrnili že tudi v koalicijskih strankah Gibanje Svoboda in Levica, zato nima realnih možnosti za uspeh.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, s čimer se po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana obseg pomoči zvišuje s 40 milijonov na 86 milijonov evrov. Z novelo se dviguje odstotek pomoči subvencioniranja energetskih stroškov s 30 na 50 odstotkov. Prav tako se v shemo pomoči vključujejo sektor kmetijstva in ribištva ter tisti zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost. Na drugi strani je vlada iz zbirke prejemnikov izključila celotni finančni sektor. Slovenski podjetniški sklad je vlada dokapitalizirala s šestimi milijoni evrov z namenom, da ta sklad slovenskemu gospodarstvu zagotovi likvidnostna posojila.

LJUBLJANA - Vlada je obravnavala predloge sprememb več zakonov s področja davkov, ki med drugim predvidevajo spremembe pri dohodninski splošni olajšavi in obdavčitvi normirancev ter cenejšem gorivu za kmete in izdajanju računov. Potrjevala jih bo po petkovi seji ESS, najverjetneje na dopisni seji, je napovedal finančni minister Klemen Boštjančič.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki ga v DZ pošilja po nujnem postopku. Z njim želijo zamrzniti cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih, je pojasnil minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je za obravnavo na petkovi izredni seji DZ pripravil predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka. Med upravičence so na odboru dodali rejniške družine. Opozicijo pa skrbi, da predvidena rešitev zapostavlja revne zaposlene.

LJUBLJANA - Žogica pri odločanju, ali naj se pokojnine letos zaradi višjih cen na različnih področjih, tudi pri osnovnih življenjskih potrebščinah, še enkrat izredno uskladijo, je zdaj pri vladi. Svet pokojninskega zavoda jo je namreč danes pozval, da se v okviru razpoložljivih finančnih sredstev odloči za izredno uskladitev, izraženo v odstotkih.

LJUBLJANA - Vlada je na seji izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju funkcije generalnemu državnemu odvetniku Juriju Grozniku s 26. septembrom ter izdala odločbo o imenovanju Ane Kerševan za generalno državno odvetnico, so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje. Šestletni mandat bo nastopila 27. septembra, potekel pa ji bo 26. septembra 2028.

LJUBLJANA - Vlada je na seji razrešila predstavnika ustanovitelja v svetu Splošne bolnišnice (SB) Celje Mitjo Pirmana. Za preostanek mandata je za člana sveta zavoda imenovala Tomaža Subotiča.

LJUBLJANA - Vlada je na seji z mesta direktorja direkcije za vode razrešila Romana Kramerja in za vršilko dolžnosti direktorice direkcije imenovala Nežo Kodre. Položaj bo nastopila v petek, direkcijo pa bo vodila do imenovanja novega direktorja, a največ pol leta. Zamenjala je tudi člane nadzornega sveta družbe 2TDK, ki bdi nad izvajanjem projekta drugi tir Divača-Koper. Za obdobje petih let je v nadzorni svet imenovala Hildo Pipan, ki bo tudi predsednica nadzornega sveta, Anito Goršek, Aleksandra Srdića, Miho Gostišo in Mateja Čepeljnika. Slednji je bil tudi član danes odpoklicanega nadzornega sveta.

LJUBLJANA - SDH je v vlogi edinega družbenika v sredo zamenjal pet od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Odpoklical je Franca Doverja, Andreja Janšo, Roberta Celca, Janeza Gutnika in Tjašo Prinčič, za nove nadzornike pa imenoval Barbaro Gorjup, Boštjana Grešaka, Nevenko Hrovatin, Miho Šebenika in Davida Valentinčiča. Novi nadzorniki HSE so štiriletni mandat nastopili s četrtkom.

LJUBLJANA - Predlog rebalansa državnega proračuna za letos implicitno predvideva krepitev rasti porabe konec leta, ki nima podlage v veljavnih ukrepih, meni fiskalni svet. Predlog ocenjuje kot nerealističen, saj da bo primanjkljaj verjetno manjši od predvidenega, če pa rebalans bo realiziran, bo to s stališča racionalnosti porabe glede na razmere neustrezno.

LJUBLJANA - Lekarniška zbornica Slovenije poziva ministrstvo za zdravje, naj nemudoma uredi zakonsko podlago za nabavo zdravil javnih lekarniških zavodov, saj bodo v nasprotnem primeru nekateri javni zavodi ostali brez zdravil. Ukrepanje je potrebno, preden nastopijo težave v preskrbi z zdravili, so v zbornici opozorili na današnji novinarski konferenci. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je za ureditev razmer pri nabavi zdravil v javnih lekarniških zavodih za prihodnji teden napovedal sestanek s predsednikom Državne revizijske komisije. V kratkem bo za reševanje omenjene problematike sklican tudi sestanek z Lekarniško zbornico Slovenije, so sporočili z ministrstva za zdravje.

LJUBLJANA - 27 cepilnih centrov po Sloveniji je prejelo prvih 8460 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so v sredo za STA sporočili z NIJZ. V Slovenjo je namreč ta teden prispelo prvih 100.800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa na NIJZ pričakujejo v prihodnjem tednu.

LJUBLJANA - V sredo so v Sloveniji ob 951 PCR-testih in 8072 hitrih antigenskih testih potrdili 2386 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 76 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl je en človek s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je seznanil s predlogom rebalansa državnega proračuna za letos v delu, ki se nanaša na resorja infrastrukturnega ter okoljskega ministrstva. Prvemu se sredstva zmanjšujejo za približno desetino na 1,13 milijarde evrov, okoljsko ministrstvo pa bo dobilo dobrih 75.000 evrov več.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo se je seznanil s predlaganim rebalansom proračuna za letošnje leto. Kultura bo razpolagala z 1,4 milijona evrov manj sredstev glede na že sprejeti proračun. Med spremembami je načrtovana podpora avdiovizualni produkciji, dodatno podprto bo tudi ohranjanje kulturne dediščine.

LJUBLJANA - Z dnevom brez avtomobila se tradicionalno zaključuje Evropski teden mobilnosti, ki je letos v ospredje postavil pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja, na njem pa je sodelovala več kot polovica slovenskih občin. Na pobudo ministrstva za infrastrukturo lahko vsi potniki brezplačno uporabljajo železniški promet.

TRBOVLJE - V Trbovljah se je pričel tridnevni festival Speculum Artium, ki s pomočjo novomedijske kulture že 14. leto zapored predstavlja avtorje in projekte na prepletu umetnosti, znanosti in tehnologije. V Delavskem domu Trbovlje bodo skupaj z obiskovalci usmerjali pogled v naravo, v intuitivna spoznanja in v osnovne življenjske procese.

MURSKA SOBOTA - V Murski Soboti se je začelo 27. srečanje slovenskih otroških in mladinskih pisateljev in pisateljic Oko besede, namenjeno slovenski otroški in mladinski književnosti, ki do sobote prinaša številne dogodke, od podelite nagrade večernica in literarnih nastopov do delavnic, pogovorov, razstav in ekskurzije.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Mesec dni pred volitvami predsednika republike je tudi uradno stekla volilna kampanja. Predsedniški kandidati bodo lahko volivce nagovarjali vse do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Danes se izteče tudi rok za oddajo vloge za glasovanje v tujini. Državna volilna komisija je danes potrdila vseh pet do zdaj vloženih kandidatur za predsednika republike, in sicer glasbenika Gregorja Bezenška, vodje poslancev NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

LJUBLJANA - Svet stranke Gibanje Svoboda je na seji sklenil podpreti evropskega poslanca Milana Brgleza pri njegovi kandidaturi za predsednika republike. Brglez, sicer član SD, je v minulih dneh odstopil s funkcij v stranki, s čimer je, kot kaže, razblinil tudi zadržke članov Gibanja Svoboda, da ga podprejo. Brglez bo skupni kandidat SD in Gibanja Svobode, skupaj bodo sodelovali tudi v volilni kampanji, poslanci obeh strank bodo tudi prispevali podpise za Brglezovo kandidaturo.

LJUBLJANA - Kampanja pred predsedniškimi volitvami se bo po mnenju analitikov Roka Čakša in Aljaža Pengova Bitenca med drugim vrtela okoli prehranske, energetske in varnostne krize. Pomembna bodo tudi soočenja, a ključnemu preobratu smo že bili priča z nastopom Milana Brgleza. Morebitne napake pa bi utegnile najbolj škoditi Nataši Pirc Musar, ocenjujeta.

apo/tz/mo/pse/moz/vte/ako
© STA, 2022