Pregled - šport, 21. 9. (sreda)

Ljubljana, 21. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 21. septembra.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na današnji tekmi drugega kroga evropske lige prvakov v dvorani Zlatorog premagali nemški Kiel z 38:36 in dosegli prvo zmago v skupini B. Celjska zasedba je pred začetkom sezone napovedala, da bo na vsaki tekmi lige prvakov na igrišču pustila srce. Svojo obljubo je držala, v Zlatorogu je po njihovi srčni predstavi padel absolutni favorit iz Kiela in mu na dvanajstem medsebojnem dvoboju prizadejala tretji poraz. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Aleks Vlah z desetimi goli, Tim Cokan in Ante Ivanković sta dosegla po pet zadetkov. Slovenske prvake že v nedeljo, 23. septembra, v velenjski Rdeči dvorani čaka večni derbi z Gorenjem v okviru tretjega kroga lige NLB, v četrtek, 29. septembra, pa še gostovanje pri španski Barceloni.

PLANICA - Prireditelji svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki ga bo med 22. februarjem in 5. marcem prihodnje leto gostila Planica, so danes tudi uradno začeli globalno prodajo vstopnic. Organizacijski komite prireditve je za začetek prodaje spretno izkoristil Forum Nordicum, vsakoletno tradicionalno druženje novinarjev nordijskega smučanja in biatlon, ki letos poteka v Kranjski Gori. Slavnostnega druženja so se ob najvidnejših predstavnikih Smučarske zveze Slovenije udeležili tudi člani slovenskih skakalnih reprezentanc, pa tudi nekateri drugi vidni športniki iz preteklih dni, kot denimo nosilka olimpijskega odličja v smučarskem teku Vesna Fabjan, Franci Petek in drugi.

LJUBLJANA - Olimpijski komite Slovenije je ob 50. obletnici olimpijskih iger München 1972 povabil slovenske udeležence iger, teh je bilo skupaj 24 v osmih športnih panogah. Igre so potekale od 26. avgusta do 11. septembra in jih je zaznamoval teroristični napad na športnike. Najbolj tragičen dogodek v zgodovini OI se je zgodil 5. septembra, ko so palestinski skrajneži ugrabili 11 izraelskih športnikov. Po neuspešnem poskusu rešitve so oblasti ubile vse ugrabitelje, razen treh, ubiti so bili tudi vsi športniki. Igre so prekinili, a jih naslednji dan nadaljevali, nekateri športniki in delegacije pa so se odločili, da se vrnejo v domovine. Letošnje evropsko prvenstvo v več športih, ki je bilo avgusta prav tako v Münchnu, je potekalo tudi v znak spomina na te žalostne dogodke.

KRANJSKA GORA - Generalni sekretar Mednarodne smučarske zveze Michel Vion danes v razpravi na Forumu Nordicumu v Kranjski Gori ni izključil možnosti, da bi bili organizatorji tekem svetovnega pokala v nordijskem in alpskem smučanju zaradi grozeče energetske krize prisiljeni odpovedati tekme, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Energetska kriza bi lahko povzročila številne odpovedi tekem svetovnega pokala in pri Fisu se na to pripravljajo, je danes v Kranjski Gori na forumu mednarodnih novinarjev, ki pokrivajo nordijske športe, priznal Vion.

LJUBLJANA - Mednarodna teniška zveza ITF je danes objavila žreb kvalifikacij za I. svetovno skupino Davisovega pokala, v katerih bo igrala tudi Slovenija. Slednja si je minuli konec tedna z zmago nad Estonijo priigrala kvalifikacije za napredovanje v višji rang. Tekmec slovenske vrste bo Turčija, deseta nosilka, ki bo imela tudi prednost izbire podlage. Dvoboji bodo v mestih po vsem svetu 3. in 4. ali 4. in 5. februarja 2023. Izbiro datumov določa država gostiteljica.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so drugi finalisti letošnje izvedbe pokalnega tekmovanja. Olimpija je v polfinalu v gosteh premagala Slavijo Junior s 7:0 (3:0, 2:0, 2:0). Že v torek si je finale zagotovila zasedba Sija Acronija Jesenic, ki je v gosteh premagala LEDX Celje s 4:0 (3:0, 1:0, 0:0).

SAAS FEE - Slovenska alpska smučarka Tina Robnik se je poškodovala na današnjem treningu na ledeniku Saas Fee v Švici. Po prvih podatkih gre za poškodbo desnega kolena, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije. Robnikova je že na poti v Slovenijo, kjer bo v naslednjih dneh opravila dodatne preiskave. Za zdaj še ni znano, kako hudo poškodbo je utrpela in ali bo sicer odlična veleslalomistka lahko nastopila na uvodnem ženskem veleslalomu, s katerim se bo 22. oktobra na ledeniku Rettenbach nad Söldnom odprla nova sezona tekmovanj za svetovni pokal v alpskem smučanju. V Söldnu, kjer bo 23. oktobra še moški veleslalom, so ob Robnikovi slovenski kandidati za nastop še olimpijski podprvak Žan Kranjec, Meta Hrovat, Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik in Štefan Hadalin.

LJUBLJANA - Belgijski kolesarski zvezdnik Wout van Aert, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, je z nizozemsko ekipo danes podaljšal sodelovanje še za dve leti, kar pomeni, da bo rumeno-črni dres nosil do leta 2026. Osemindvajsetletnik je za klubsko spletno stran dejal, da je vesel podaljšanja. Športni direktor nizozemskega moštva Merijn Zeeman je poudaril, da van Aert tako v vlogi kolesarja kot osebe znatno bogati ekipo.

lr/ad/ag/jz/am/zza/lr
© STA, 2022