Pregled - Slovenija, 21. 9. (sreda)

Ljubljana, 21. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 21. septembra.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v odzivu na odločitev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides o splošni stavki, ki jo je napovedal za 19. oktober, ponovil, da vlada izstopa zdravnikov in katerekoli skupine iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja ne odobrava. So pa Fides za torek povabili na pogajanja. Stavko zdravnikov in zobozdravnikov podprli tudi Mladi zdravniki Slovenije. Vladni pogajalci pa so začeli drugi krog pogajanj s predstavniki zdravstva in socialnega varstva. Vladna stran jim je predstavila en del izhodišč in napovedala, da bo drugi del izhodišč za socialno varstvo vlada sprejela v teh dneh, je po pogajanjih za STA povedala predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prepričan, da je za nedavno zamenjavo identitet bolnikov v celjski bolnišnici odgovorno vodstvo bolnice, kar da je bilo ugotovljeno v internem strokovnem nadzoru. Svet zavoda sicer odstopa vodstva ni sprejel, minister pa pričakuje, da se bo v naslednjih korakih opredelil do ugotovitev inšpekcijskega in sistemskega nadzora.

LJUBLJANA - V Slovenijo je v tem tednu prispelo 100.800 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so za STA sporočili iz NIJZ. Podrazličica BA.5 je v Sloveniji trenutno prevladujoča. Prvih 8460 odmerkov novega cepiva bo NIJZ v četrtek dostavil 27 cepilnim centrom po državi. V torek so sicer v Sloveniji ob 738 PCR-testih in 8000 hitrih antigenskih testih potrdili 2413 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 66 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. Umrl ni nihče s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji razrešila Bredo Božnik s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za zdravje. Božnikova je pred tem v torek podala odstop s te funkcije, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Od prvotne ekipe državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje tako ostaja le še Tadej Ostrc, zadolžen za obvladovanje epidemije covida-19.

NEW YORK - Predsednik Borut Pahor je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 77. zasedanja Generalne skupščine ZN opozoril na rusko agresijo proti Ukrajini in ob mednarodnem dnevu miru pozval k vrnitvi upanja na trajni mir. Govor je razdelil v tri tematske sklope - mir in varnost, sodelovanje ter multilateralizem - v njem pa poudaril, da so ZN postavili jasna pravila delovanja, ki so se jim države članice zavezale. "Te vključujejo zavezo za mirno reševanje sporov, sodelovanje in spoštovanje temeljnega človeškega dostojanstva".

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike, podprto s podpisi volivcev, sta vložila poslanec SDS Anže Logar in odvetnica Nataša Pirc Musar. Logar obljublja, da se bo s svojim volilnim programom zavzemal za oblikovanje spodbudnega gospodarskega okolja, vključevanje mladih, zeleno preobrazbo ter vprašanje varnosti in zunanje politike, pri čemer bo po njegovem potrebno sodelovanje celotne slovenske politike. Pirc Musarjeva pa je poudarila, da se v kampanjo podaja brez bremen strankarske preteklosti, saj da nikoli ni bila in tudi ne bo članica nobene stranke, a se že več kot 25 let zavzema za človekove pravice, vladavino prava in pravno državo. Napoveduje, da se bo tudi v prihodnje zavzemala za iste vrednote in načela.

LJUBLJANA - Svet stranke Levica se je odločil, da v tekmo za predsednika republike pošlje poslanca Miho Kordiša. Kordiš pravi, da se v kampanjo podaja z namenom, da funkciji predsednika vrne vsebinsko težo in obljublja, da bo predsednik, ki se bo postavil za ljudi. Levica tako ne bo podprla kandidature evropskega poslanca iz vrst SD Milana Brgleza. Bi se pa Brglezu lahko obetala podpora Gibanja Svobode potem, ko se je odpovedal funkcijam v stranki.

LJUBLJANA - Ob ujmi, ki je konec minulega tedna prizadela 27 občin, je po prvih ocenah nastalo za 7,7 milijona evrov škode. Najbolj sta prizadeti občini Osilnica in Kostel, kjer najhujše posledice odpravljata Slovenska vojska in Uprava za zaščito in reševanje. V teh dveh občinah je nastala kar polovica te škode, so sporočili z obrambnega ministrstva. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Rudija Medveda bo ministrstvo pregledalo do danes zbrane podatke in vladi glede na končno višino škode predlagalo sklep o interventnemu posredovanju.

LJUBLJANA - Trgovinska zbornica Slovenije je kmetijsko ministrstvo pozvala, naj začasno ustavi projekt primerjanja cen osnovnih živil. Z ministrstvom so se že dogovorili za sestanek, na katerem bodo proučili strokovna vprašanja, da bi preprečili nepravilnosti in napake v popisu cen. Po pojasnilih ministrstva bo sestanek prihodnji teden. Potrdili so, da so po objavi prvega popisa prejeli več vprašanj, tako s strani posameznikov kot trgovcev, slednjim pa da so že posredovali podrobnejša pojasnila, tudi glede konkretnih primerov.

LJUBLJANA - Sodni svet je v uradnem listu objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur na mesto predsednika vrhovnega sodišča. Prijavo oziroma kandidaturo morajo oddati v 30 dneh. Februarja prihodnje leto namreč poteče mandat predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, ki ga je DZ imenoval 14. februarja 2017.

LJUBLJANA/NEW YORK - Predsednik republike Borut Pahor se je v torek odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. A odločitev vlade za odpoklic je označil za nesorazmeren ukrep, zunanji ministrici oz. vladi pa tudi očita, da se ni z njim posvetovala še pred sprejeto odločitvijo, kakršna je bila praksa doslej. Kajzer je medtem na Facebooku objavil, da "odhaja z dvignjeno glavo". Na položaj veleposlanika v ZDA je bil sicer imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše, in je zamenjal predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča. Pred tem je bil državni sekretar na zunanjem ministrstvu.

VELENJE - Vodstvo Premogovnika Velenje je predstavniku Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Asmirju Bećareviću v ponedeljek vročilo odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Po navedbah vodstva rudnika je Bećarević kršil navodila svoje osebne zdravnice o ravnanju med bolniškim staležem, so sporočili iz sindikata. Napovedujejo, da bodo uporabil vsa pravna sredstva, da se popravi nastala krivica in vzpostavi prejšnje stanje.

CELJE - Na okrožnem sodišču sta na sojenju v zadevi Teš 6 glede dobave merilne tehnike zagovora podala nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik in vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar. Oba sta zavrnila očitke iz obtožnice o zlorabi položaja in pridobitvi premoženjske koristi v skupni višini 75.000 evrov.

LJUBLJANA - Poostren nadzor tržnih inšpektorjev ni potrdil ugibanj, da trgovci zaradi špekulativnih namenov zadržujejo lesna goriva v skladiščih ter jih ne sprostijo v promet. Zaloge so po teh ugotovitvah pošle, ker so potrošniki naročili večje količine, medtem ko so v preteklih letih pelete kupovali med ogrevalno sezono.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo je na današnji nujni seji opravil drugo obravnavo predlogov obeh zakonov, ki se nanašata na uveljavljanje avtorske in sorodnih pravic. Sprejel je več dopolnil k obema zakonskima predlogoma, ki so jih pripravile koalicijske poslanske skupine Gibanje Svoboda, SD in Levica. Implementacijo zakona je Evropska komisija Sloveniji po več zamudah podaljšala do 19. oktobra.

LJUBLJANA - Teodor Lorenčič, književnik in ljubiteljski fotograf, je leta 1983 spremljal skupino Laibach na Turneji po okupirani Evropi. Po dolgem iskanju je v škatli našel fotografije, ki bodo do 21. oktobra na ogled v Galeriji Photon. Razstava 200 fotografij spremlja izid Lorenčičeve knjige, ki je izšla pri srbski založbi Službeni glasnik.

moz/moz
© STA, 2022