Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (20. 9.)

Ljubljana, 20. septembra - Tuje tiskovne agencije so danes med drugim poročale o tem, da bo Slovenija Ukrajini zagotovila 28 tankov, v zameno pa bo od Nemčije prejela 35 težkih vojaških tovornjakov in pet tankov. Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala tudi o začetku dela na mostu čez Dragonjo in o slovenskih predstavnikih na mednarodnem festivalu Dnevi na valu.

Ruska tiskovna agencija Tass je danes med drugim poročala o tem, da bo Slovenija v sodelovanju z Nemčijo v Ukrajino poslala 28 M-55S tankov. V zameno bo Ljubljana od Berlina pridobila 40 vojaških transportnih vozil, izmenjava pa naj bi okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo, navaja Tass. O tem so poročale tudi nemška tiskovna agencija dpa, srbska tiskovna agencija Tanjug, italijanska tiskovna agencija Ansa in francoska tiskovna agencija AFP.

Hrvaška tiskovna agencija je pisala o tem, da so se v torek začela dela na mostu čez reko Dragonjo na območju mejnega prehoda Kaštel v vrednosti okoli dva milijona kun. "Rekonstrukcija tega mostu predstavlja velik korak pri reševanju prometne problematike v tem delu Istre. Po dolgem času so se končno aprila lani s podpisom sporazuma s Slovenijo izpolnili pogoji, da se ta most pripelje k svojemu namenu in varnejšemu prometu, ter da dobi na vhodu vizualno podobo, kakršno si zasluži v turistični državi, kot je Hrvaška," je povedal predsednik Uprave hrvaških cest Josip Škorić.

Hina je poročala tudi o četrtem mednarodnem festivalu ladij, morja in mornarjev Dnevi na valu v Starem Gradu, kjer Slovenija predstavlja državo partnerico in častno gostjo. V sklopu navtičnega sejma bodo Slovenijo zastopale posadke petih tradicionalnih ladij ob podpori Pomorskega muzeja Sergej Maser, Fakultete za pomorstvo in promet, Društva ljubiteljev starih bark Piran, Društva starih bark Izola ter turistične skupnosti Izole in Portoroža, je dejal predsednik društva Cronaves Plamenko Bavčević.

Ansa je med drugim pisala o očitkih o neprimernem ravnanju, ki letijo na vodjo Agencije EU za azil, Slovenko Nino Gregori. Anonimni zaposleni so Agencijo EU za boj proti goljufijam in Evropsko komisijo pozvali, naj odpreta preiskavo najvišjega vodstva zaradi domnevnega nepotizma, zavajajočega poročanja in napačnega obravnavanja poročil o nadlegovanju, piše agencija, ki se pri tem sklicuje tudi na druge medije.

Hina in Tanjug sta poročali tudi o tem, da naj bi slovenska košarkarska reprezentanca izgubila tekmo proti Poljakom zaradi popivanja. Hina, ki povzema specializirani košarkarski portal bhbasket.ba iz Tuzle navaja, da je bil razlog za poraz Slovenije proti Poljski v četrtfinalu nedavnega EuroBasketa v Berlinu s 87 proti 90 maček slovenskih nogometašev. Kot so zapisali, naj bi branilci naslova na čelu z zvezdnikom Luko Dončićem noč pred tekmo bedeli in popivali do petih zjutraj, nato pa zvečer šli na parket proti Poljakom.

ans/moz
© STA, 2022